Astazi il vom cunoaste pe Lush Burlacu, un fotograf sensibil, caruia ii place natura, viata la tara si …culoarea pe care o da soarele la rasarit

 

Rep. : Pentru inceput, cine este Lush Burlacu ?

B.L. : Burlacu Lush este un om simplu, un om sensibil, un om care pune suflet si pasiune in tot ceea ce face si daca nu reuseste cateodata ce isi propune, se consuma, ,,se oftica”. Din cauza asta imi trece dupa o vreme si apoi caut solutii sa fac mai bine data viitoare! Burlacu Lush este in zodia berbec, nascut pe 10 aprilie 1997, dintr-o familie de oameni muncitori din orasul Botosani, este casatorit si isi doreste sa isi mareasca familia! ?



Rep. : Fotografia, marea ta pasiune?

B.L : Da ,este o pasiune pentru care vreau sa cresc si sa devin mai bun in fiecare zi !



Rep. : Ce genuri de fotografii preferi ?

B.L. : Sa o luam in ordinea preferintelor :

Pe primul loc este peisajul, imi place momentul rasaritului, il compar cu un nou început. Imi place culoarea pe care o da soarele, imi place cum pleaca umbra si intunericul de peste tot din jurul nostru – poate ca sunt printre conasi care inteleg ce am descris :). Pe locul doi ar fi ,,Viata la tara” cu tot ce imseamna ea, pe locul trei ar fi fotografia sportiva si fotografia de portret pe care inca o mai descopar!



Rep. : Sa incepem cu fotografia sportiva. Cum ai ajuns sa faci fotografie sportivă?

B.L. : ? ….Buna intrebare!:) Am un prieten care este administrator la un site de pariuri sportive si avea nevoie de niste fotografii pentru articole sau postari pe facebook. Avea nevoie de fotografii inedite, avea nevoie de fotografii care sa nu ceara drept de autor !:)Asa am obtinut o legitimatie sa intru pe teren la echipa locala F.C BOTOSANI. Mergand meci de meci sa fac fotografii am invatat singur din greselile pe care le faceam! Si inca mai invat!

Rep. : Dar ce inseamna, de fapt, fotografia sportiva ?

B.L. : Fotografia sportiva inseamna in primul rand pasiune pentru sportul pe care il fotografiezi ,inseamna sa fii acolo cu sufletul, inseamna mai mult decat sa stai pe marginea terenului si sa prinzi faze inedite! Pentru mine a fost ușor – iubesc fotografia , iubesc fotbalul, asta ma ajuta sa imi implinesc un vis!



Rep. : Pentru a face astfel de fotografii este necesar un echipament special?

B.L. : Este necesar un teleobiectiv si un aparat cat mai performant! Desi imi doresc ceva mai bun, acum fotografiez cu un Nikon D750 +nikkor 70-300.

Rep. : Cum este in aceasta ramura a fotografiei, te specializezi pe un sport anume sau fotografiezi orice eveniment?

B.L. : Fotografia sportiva este bazata pe viteza, pe reactie rapida , pe instinct! De exemplu, cunoscand jocul si jucatorii, cumva anticipezi cam ce vor face si stai pregatit sa prinzi faza!:) Nu ma specializez pe ceva, imi place deocamdata asta, dar mi-ar placea sa fac fotografii la un concurs de hipism (sarituri peste obstacole)

Rep. : Sunt sporturi pe care nu le-ai fotografiat, dar ti-ai dori?

B.L. : Cum am spus mai sus as vrea sa fotografiez la un concurs de hipism (sarituri peste obstacole) si patinaj artistic.

Rep. : Dar o personalitate a sportului pe care ti-ai dori sa o fotografiezi ?

B.L. : DAAAA!:)…Si nu e greu…. Marius Lacatus! Tot timpul cand mergeam la antrenament la fotbal aveam nr. 7 si cand jucam fotbal in fata blocului eu era Marius Lacatus! ? Mi-ai cam starnit amintiri cu intrebarea asta!

Rep. : Fotografia in natura este marea ta dragoste in domeniul fotografic ?

B.L. : Fotografia in natura aduce liniste, aduce relaxare, daca mai ,,prinzi” si niste momente inedite, este cea mai mare satisfactie.

Rep. : Esti bucovinean. Este Bucovina un rai pentru fotografiile de peisaj ?

B.L. : Nu sunt bucovinean! Sunt din Botosani, adica vecin cu Bucovina. Am noroc sa fiu vecin apropiat cu acest colt de Rai și…. da! Bucovina este un Rai pentru fotografia de peisaj!

Rep. : Sa facem un exercitiu de imaginatie , sa ne inchipuim ca pentru o ora avem ocazia sa fotografiem un singur loc din Bucovina. Care ar fi acel loc special ?

B.L. : Sunt foarte multe locuri frumoase in Bucovina, dar daca ar fi sa fie doar o oră, as vrea sa fiu in satul Paltinu la rasarit sa prind si ceața. ?



Rep. : Vorbind despre fotografia de peisaj, din punctul tau de vedere, ce ar trebui sa stie orice incepator in domeniu ?

B.L. : Nici eu nu sunt un avansat sau vreun expert in domeniu. Inca învăț, asa ca sunt retinut in sfaturi, dar sa va zic ce sfat am primit eu: sa tragi mai multe cadre, cu diferite setari si nu din acelasi loc, sa combini elementele din natura pana iti iese cadrul perfect!

Rep. : Pentru ca esti un mare iubitor al naturii, ai expermentat si fotografia wild life?

B.L. : Pentu ca imi plac iesirile in natura am ocazia sa dau si peste vietati, cateodata am noroc sa mai prind cate ceva, cateodata din cauza ca nu am teleobiectivul pe care mi-l doresc, raman doar cu privitul! ?

Rep. : Sa vorbim putin si despre fotografia de eveniment. Cum te pregatesti pentru un eveniment ? Te documentezi asupra locului unde va avea loc evenimentul, incerci sa cunosti oarecum “protagonistii” inainte, sau pur si simplu te “orientezi la fata locului “?

B.L. : Imi place sa ma intalnesc cu oamenii la care fotografiez pentru un eveniment, sa stam de vorba, nu neaparat despre eveniment, sa bem o cafea, sa ne cunoaștem. Sa fac cumva ca ei sa ai aiba incredere in mine, asta ma ajuta si pe mine sa vad ce fel de oameni sunt, cum se comporta. Nu am niste tipare anume, este doar inspiratia de moment. Dupa mine, nu exista un tipar in fotografia de eveniment.

Rep. : Ce aparatura trebuie sa aibe un fotograf la un eveniment? Ne poti da cateva sfaturi?

B.L. : Aparatura din dotare este in functie de stilul fiecaruia. Eu detin obiective si pentru cadre mai largi si pentru portrete. In functie de stare, de loc, de ceea ce simt, de lumina, schimb obiectivele repede si incerc sa dau tot ce am eu mai bun in viziune clientului, la prezentarea materialului. Sfatul meu este : ,,FII ORIGINAL!”



Rep. : Clar sunt si persoane mai putin fotogenice. Cum lucrezi cu astfel de persoane ?

B.L. : Persoanele mai putin fotogenice au si ele momente in care pot fi fotogenice. Unele stiu lucrul asta sau nu, si vor sa pozeze cat mai bine. Eu ori urmaresc momentul cand cred ca trebuie sa ii fac fotografie, sau ii distrag atenția ca sa il fac sa nu se simta in fata unui fotograf, adica sa nu ia fața ,,de fotografiat”.

Rep. : De obicei, la un eveniment, putem vorbi despre o serie de fotografii clasice, sa zic asa. Esti adeptul unor astfel de fotografii, sau preferi la oferi fotografii inedite care sa le starneasca, celor in cauza, zambete peste ani si ani ?

B.L. : Cred ca am spus-o si mai sus, caut ineditul si caut sa prind fiecare moment, fie el placut sau mai putin placut, acesta va aduce oricum zambete.

Rep. : Ma gandesc, se trag sute de cadre si poate chiar si mai multe la un eveniment. Cum le alegi pe cele care chiar merita? Ce criterii trebuie sa indeplineasca o fotografie pentru a fi considerata “buna”?

B.L. : In primul rand calitatea, incadrarea, originalitatea.



Rep. : Cum te vezi , in domeniul fotorafic, peste ….5 ani ?

B.L. : Nu stiu sa va spun cum va evolua drumul meu in domeniul fotografic, dar visez sa fiu fotograful oficial al clubului F.C BOTOSANI.

Rep. : Un gand pentru Conasi ?

B.L. : In incheiere as dori sa va multumesc, sunteti cel mai misto grup de profil din tara si abia astept sa ne vedem la intalnirea din Bucovina!



Multumesc frumos pentru timpul acordat si mult, mult succes !

Un articol de: Angela Codrina Bocse