Clujul este unul dintre cele mai frumoase orase si nu neaparat pentru cladirile istorice pe care nu ai cum sa nu le admiri, ci mai degraba pentru echipa de fotografi ce s-a format acolo. De oriunde ai fi, daca poposesti la Cluuuj , esti extraordinar de bine primit de fotografii de acolo. Unul dintre acesti fotografi inimosi este Olivia Nica, „fetita cu par carliontat”, micuta si vesela tot timpul.

 

Cand o vezi, crezi ca e eleva de liceu, dar de fapt este analist de business la o companie multinationala si foarte pasionata de fotografie, in mod special de fotografia Wild life.

Are un suflet de 10 ori mai mare ca ea, cand nu e la job sau la fotografiat, salveaza cate un animalut aflat in impas. Asculta muzica metal, adora festivalurile de muzica si atunci cand considera ca vorbeste prea mult (pentru ca are si momente cand doar tace si observa), vorbeste curent si in franceza si engleza J

A indragit fotografia de timpuriu, povestea la un moment dat ca „ daca fratele sau mesterea la Zenitul stricat al tatalui lor, este foarte posibil ca ea sa fie cea care l-a stricat”.

R : De ce fotografia ?

ON : Fotografia se imbina pentru mine cu iesirile in natura, de unde imi iau energia. Pot gasi intotdeauna o provocare noua, fie ca “vanez” o specie noua de animale, fie ca testez o noua aparatura sau un gen de fotografie inca neabordat de mine.

R : Ce iți place sa fotografiezi ?

ON : Cel mai mult imi place – fara doar si poate – fotografia de natura, mai exact cea de viata salbatica. Daca la un moment dat credeam ca provocarea este sa urci muntele, acum stiu precis ca nu e usor nici sa stai undeva in zona acelui munte, intr-un loc, ca sa pandesti animalute.

Cand spun ca imi place fotografia de viata salbatica nu ma refer doar la fotografie – imi plac si observatiile interesante despre animale, de la specii mai rare la specii mai rar vazute/fotografiate. E genul de fotografie care ma tine concentrata, care ma capteaza 100%.

In ziua de azi mi se pare foarte greu sa ne putem goli mintea si sa nu ne mai gandim la nimic altceva…si asta face fotografia de wildlife pt mine.

R : Ce contine trusa ta de fotograf ? Ce ti-ai mai dori in plus ?

ON : Am un Olympus M1 Mark II, un OM1, si cateva obiective, printre care cel mai folosit e un 300mm f/4. Momentan nu imi doresc altceva, ar trebui sa simt ca l-am depasit eu pe acesta ca sa ma uit la altceva. Dar nu e cazul.

R : Crezi ca aparatura din dotare face fotografia sau experiența si simțul tău artistic ?

ON : Ceva din amandoua, nu poti fotografia prea mult wildlife fara teleobiectiv, spre exemplu. Sau fotografie de macro fara obiectiv de macro sau tuburi de extensie. Dar simtul artistic si experienta conteaza enorm. Aparatul e doar o unealta.

R : Cat la suta consideri ca trebuie prelucrata o fotografie ?

ON : In ceea ce priveste editarea, cred ca depinde de fotografie. La o fotografie documentara, as zice cat de putin. La una conceptuala nu cred ca sunt atatea limite. Dar teoretic aceea ar putea sa iti iasa si direct din aparat

Din partea mea, regula de baza ar fi sa nu editezi grosolan si sa nu te indepartezi foarte mult de ceea ce ai vazut cu ochiul liber.

R : Daca ar fi sa câștigi un premiu in bani pentru fotografie, in ce ai investi bănuții ? In aparatura, in cursuri de perfecționare in arta fotografica sau într-o excursie din care sa revii cu cardurile pline de noi fotografii ?

ON : Categoric intr-o excursie !

R : Daca te-ai întoarce in timp, ce sfat ti-ai da ca si fotograf începător ?

ON : Nu fa upgrade de la un aparat/obiectiv la urmatorul din gama, doar pt ca e mai nou. De obicei regula de baza e sa sari cel putin peste un model, altfel nu merita investitia.

R : Un gând pentru conași

ON : Conasilor le doresc sa ramana aceeasi familie frumoasa, si sa ne revedem cu bine la intalniri sau expozitii. Si nu in ultimul rand, iesiti la fotografiat. Prima regula sa faci fotografii mai bune este sa iesi si sa tot fotografiezi.

Un articol de: Angela Codrina