Povestea camerei foto

STIATI CA…?

  •  Pe 29 iunie se sarbatoreste Ziua camerei foto?
  •  Camera de fotografiat a devenit un obiect foarte obisnuit in ziua de astazi. Aproape toti oamenii detin un telefon mai mult sau mai putin performant care este dotat cu camera foto. Majoritatea dintre noi imortalizam momente din viata de familie, din natura , de pe strada sau orice ne atrage atentia.Prin dezvoltarea lor  retelelor sociale ne ajuta sa impartasim pozele pe care le-am facut  facut de-a lungul timpului.

Foto : Elena Brandiburu

  • Pe de alta parte tehnologia a avansat atat de mult incat camerele foto au atins niveluri uimitoare.
  • De la aparate foto gigant s-a ajuns la camere foto micute  incorporate in telefoanele smart.

Nicephore Niepce ( primul fotograf din lume ) – sursa foto Google

  •  Fotografia si camera foto nu au fost inventate de o singura persoana, asa cum s-a intamplat cu alte inventii ale omenirii. Mult mai multi sunt cei care au incercat sau chiar au contribuit la inventia magica numita camera fotografica.

Foto : Cornelia Ilie

 

  • Alhazen este cel care se presupune a fi   cel care a descoperit elementele de baza ale camerei obscure şi parintele opticii moderne. Altii ii atribuie acest  fapt lui lui Roger Bacon , cel care a construit prima camera obscura prin care putea fi privit soarele.
  • Mai sunt mentiuni care arata faptul ca inca de pe vremea lui Aristotel s-a stiut cum se poate pune realitatea intr-o cutie : este suficient sa facem o gaura intr-o cutie închisa ca sa apara o imagine reala inversata in interiorul  cutiei.

Prima fotografie realizata in 1825 deNicephore Niepce ( primul fotograf din lume ) – sursa foto Google

  • În 1568, Daniello Barbaro a montat pe camera obscura lentile si a facut posibil ca acea gaura prin care patrundea lumina sa fie schimbatoare pentru a accentua imaginea si a-i oferi claritate.
  • În 1816, Joseph Niepce a realizat un aparat foto dintr-o banala cutie de bijuterii la care a atasat o lentila de microscop. El a reusit astfel sa faca un negativ. A folosit hartie îmbibata în clorura de argint, care se inchidea la culoare cand era expusa la lumină. Cum al doilea tratament chimic nu era cunoscut, pentru a deveni poza clasica, fotografia lui Niepce a ramas doar un negativ. Se spune ca ar fi facut fotografia în Franta. A avut nevoie de 8 ore de expunere.

Foto : Daniel Pirvan

  • În 1835, William Talbot a fost primul care a transformat negativul in pozitiv. Aparatul sau de fotografiat avea 6 cm laţime, iar când apasa declanşatorul se dechidea un obturator, lumina patrundea prin obiectiv, traversa diafragma si imprima  filmul. In camera obscura el introducea o hartie în solutie de nitrat de argint, pe post de suport negativ, iar dupa ce aceasta se usca era trecuta prin iodura de potasiu, apoi spalata cu apa, si uscata la intuneric. Hartia pentru pozitiv era tratata cu o solutie de sare de bucatarie si nitrat de argint. Cele doua hartii se suprapuneau si erau tinute, sub presiune, într-un cadru, apoi scoase la lumina cu negativul deasupra pana cand imaginea aparea pe pozitiv. Ca fixator se folosea bromura de potasiu, care a fost înlocuita cu hiposulfitul de sodiu.
  • Au urmat apoi numerosi participanti la îmbunatatirea aparatului de fotografiat, iar în 1888 a fost pus la vanzare primul aparat de fotografiat, opera lui Eastman Dry Plate şi a Companiei de Film şi era folosit un sistem Kodak.

Prima camera digitala Kodak 4 – sursa foto Google

  • La inceput aparatele de fotografiat erau deosebit de scumpe si scoteau numai poze alb-negre, iar ca si blit era folosit un amestec format din praf de pusca și alte substante, dar asta este alta poveste pe care o sa vi-o spun alta data.

Foto : Beniamin Andrei Lariu

  • De la tehnica  inventata de francezul  Joseph Niépce si instrumentul sau numit heliograf care a realizat prima fotografie în anul 1825, a trecut destul de mult timp, iar acum tehnologia a devenit accesibila pentru oricine, astfel ca fiecare persoana își poate permite o camera foto sau, cum va spuneam la inceput, un telefon cu camera foto.

Foto : Calin Hategan

 

  • Au existat mai  multi  inventatori si pionieri în domeniul fotografiei precum Louis Jacques Daguerre, Hamilton Smith sau George Eastman, fondatorul companiei Kodak și cel care în anul 1888 a vandut primul aparat de fotografiat al acestei firme devenite celebre între timp.

Aparat foto polaroid – sursa foto Google

  • Leica I a fost unul dintre cele mai populare camere foto în anul 1925, ceea ce a dus la apariția mai multor competitori, printre care si Kodak cu al sau Retina I în 1934. Japonezii au pus bazele firmei Canon în 1936, care a început să producă astfel de dispozitive care au devenit și ele extrem de apreciate, mai ales în SUA.

Aparat Leica I – sursa foto Google

  • Prima camera digitala a aparut în Japonia, la sfarsitul anului 1989 si a fost produsa de compania Fuji si costa  cateva mii de dolari.

Primul aparat digital Fuji – Sursa foto Google

  • Fotografiile au acum rezolutii foarte mari, sunt digitale, obiectivele camerelor de fotografiat sunt uimitoare și surprind și cele mai mici detalii, unele au chiar touchscreen și câteva milioane de culori.

Foto : Balutoiu Florin

  • Ziua camerei de fotografiat este dedicata acestui progres tehnologic deosebit de important și care ne-a ajutat inca de la aparitia sa, sa surprindem momentele placute si imaginile minunate pe care ni le daruieste viata. Totodata, multe evenimente  pot fi pastrate mult mai usor în acest fel, pentru a ne aduce aminte cu placere lucrurile  frumoase  si importante din viata noastra.

Foto : Stefan Popescu

 

Un articol semnat de Elena Brandiburu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Shares
Share via
Copy link