Foto: Ioan Ciobotaru

Stim ca Valentine’s day este sarbatoarea iubirii preluata de la alte culturi. Din fericire avem si noi o zi dedicata iubirii 100% romaneasca, Dragobetele si este celebrata pe 24 Februarie. In afara de faptul ca este echivalentul Zilei Indragostitilor, Dragobetele are o mare insemnatate culturala in legendele romanilor.

 

Dragobete este un personaj din folclorul romanesc. Acesta era fiul unei fete nemaipomenit de frumoasa pe nume Dochia, care era fiica ultimului rege dac, Decebal, si al Duhului Muntelui. La nasterea lui Dragobete, copilul a avut patru ursite: zana Primavara, care i-a daruit iubirea, prospetimea florilor si tineretea fara batranete, zana Vara care i-a daruit dulceata fructelor si caldura dragostei, zana Toamna care i-a oferit un fluier pentru a-i inveseli pe oameni cu cantecele lui, iar cea de-a patra ursitoare, zana Iarna i-a dat o îmbracaminte alba cu sclipiri de diamante.

 

Foto: Adina Morar

Foto: Burlacu Lush

Foto: Carmen Daniela Constandin


Dragobete s-a bucurat de toate cadourile ursitoarelor, îndragit și iubit de toata lumea, iar cand a crescut mai mare, tatal sau Duhul Muntelui, l-a chemat sus pe munte, departe de toti si toate, unde picior de om nu calcase vreodata, pentru a proteja natura și animalele în locul lui, deoarece acesta îmbatranise. Astfel Dragobete a învatat toate tainele vietii si ale naturii, transformandu-se el însusi într-un duh al muntelui, protejand suflarea omeneasca si animalele totodata.

Foto: Ciprian Tise

Foto: Ela Ionescu


Primavara, Dragobete canta la fluierul sau primit de la ursitoare, cantecele sale auzindu-se de sus de pe munte. Se spune ca oricine le auzea, avea parte de noroc și era înconjurat de iubire toata viata. Cu timpul, Dragobete s-a transformat în legenda, iar atunci când lumea avea mai mare nevoie sa i se aminteasca importanta dragostei de sine si de celalalt, Dragobete aparea în vis si punea în sufletele oamenilor cate ceva din cadourile primite de la ursitoare. Se mai spune ca atunci când copiii plang, Dragobete apare la geam și nevazut de nimeni, canta din fluierul fermecat cantecele duioase de leagan pentru ei, linistindu-i.

Foto: Cornelia Ghergut

Foto: Eliezer Tatar

Foto: Georgiana Claudia Nistor


Dragobete este recunoscut ca fiind protectorul iubirii si al primaverii. Se spune ca, datorita inimii sale mari și a generozitatii sale, a fost ales de Fecioara Maria sa devina Gardianul Iubirii.Dupa moarte Fecioara Maria l-a transformat intr-o floare numita Navalnic si este una dintre primele flori ce apare dupa topirea zapezii si care marcheaza sfarstul iernii si venirea primaverii.

Foto: Gabriela Vochescu

Foto: Levi Bagy

Foto: Elena Brandiburu


O alta legenda spune ca frumosul Dragobete le facea pe fete sa se indragosteasca de el doar cantand din fluier.

Foto: Laura-Ioana Taranu

Foto: Tania Mihalcea


In ceea ce priveste semnificatia numelui, denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi „dragu” drag si „bîti” a fi (deci a fi drag). Denumirea pe care o stim astazi a acestei sarbatori a trecut prin multefoarte multe adaptari de-a lungul timpului.In vechime era cunoscuta drept Vobretenia, Bragobete, Bragovete, pana s-a ajuns la denumirea zilelor noastre, Dragobete.

Foto: Madalina Gavrea

Foto: Nico Rădescu

Foto: Mariana Mariana


Una dintre cele mai cunoscute traditii si obiceiuri este aceea in care aduni sau cumperi flori pe care le asezi la o icoana.Acestea trebuie pastrate pana in ziua de Sanziene cand trebuie aruncate intr-o apa curgatoare.

Foto: Todoran Florin

Foto: Teodora Codreanu


Pe 24 februarie trebuie sa saruti sau cel putin sa atingi o persoana. Daca respecti aceasta traditie, vei avea noroc in dragoste tot anul.

Ca sa nu iti mearga prost tot anul, nu trebuie sub nicio forma sa te certi cu cineva de Ziua Indragostitilor.

Un articol de: Elena Brandiburu