Judetul Hunedoara e nu este doar foarte frumos si intesat cu obiective turistice, ci este si un judet foarte bogat, avand in vedere faptul ca aici locuieste Cristian Resiga, un fotograf talentat si dedicat. Am incercat sa descopar mai multe despre Cristian, fotograful ce ne-a fermecat cu postarile sale in Conacul Fotografilor.

 

Rep. : Sa incepem cu intrebarea deja clasica, cine este Cristian Resiga si ce anume l-a atras catre fotografie ?

C.R. : Ma numesc Relu Cristian Resiga, sunt nascut in Lugoj, dar traiesc in Deva de la varsta de 3 ani.

Imi este greu sa vorbesc despre mine si nici nu prea imi place. Totusi, ma bucur ca v-ati gandit la mine si ca imi sunt apreciate fotografiile.

Am inceput sa fotografiez dupa terminarea liceului cu un Smena cu film, un aparat folosit de tatal meu in tinerete . Primele calatorii in afara tarii au fost in 2006, apoi acestea au devenit frecvente, atat peste granita, cat si in tara. Din dorinta de a imortaliza acele locuri un aparat foto a devenit o necesitate.

Pasiunea pentru fotografie a inceput in anul 2011, destul de tarziu, la 36 de ani. Dorinta de a “fura timpului o clipa” nu m-a mai multumit. Am inceput sa caut frumusetea in orice loc, sa surprind magia naturii in orice manifestare a ei.

foto 10 resize 1 

Pe parcurs am realizat ca imaginile nu au calitatea dorita (aveam un aparat foto Agfa de 5 mp cu zoom x5 cu card ). Atunci am cumparat un bridge(Fuji) cu un zoom mare si de acolo a inceput totul. In urmatorul an am cumparat un Nikon d 5100; apoi, in fiecare an, cate un obiectiv. Astazi m-am oprit la Nikon D750 cu cateva obiective(Nikon 24-120 mm,Nikon 20 mm,tamron 70-200 si tamron 100-400 mm).

Am inceput sa fotografiez orice imi atragea atentia, iar acum sunt membru in Asociatia Artistilor Fotografi Hunedoreni de aproape 3 ani si din 2018 v-am descoperit pe voi, un grup cu oameni faini si deosebiti, cu multi artisti fotografi.

foto 1 resize 3

Rep. : Ai avut un mentor, o persoana care te-a incurajat ?

C.R. : Nu am avut nici un mentor. Am cumparat o carte din care am invatat care sunt regulile de baza ale fotografiei. Am avut norocul sa am in apropiere doi amici pasionati si ei de fotografie, cu care umblam hai-hui si fotografiam orice. Asa am invatat multe. Totodata concediile petrecute cu familia in multe locuri deosebite mi-au umplut hardul de fotografii deosebite.

foto 2 resize 3

Rep. : Dar ce sectoare ale fotografiei te atrag cel mai mult si de ce ?

C.R. : Imi plac toate genurile de fotografie, dar mai ales cele de peisaj si cele de spotters(avioane si motoare).

foto 3 resize 3

Rep. : Fotografia de spotters. Ce inseamna si ce anume te-a atras catre acest gen ? Unde se pot realiza astfel de fotografii ?

C.R. : Fotografia de aviatie a inceput sa-mi placa cand unul dintre amici , mare pasionat de avioane (si de orice lucru cu motor), m-a luat cu el la un mare miting aviatic in Ungaria.Totul a fost woaw….si de atunci, rareori am lipsit de la mitingurile aviatice din tara si chiar din afara.

foto 4 resize 3

Rep. : Trebuie o aparatura speciala ? Vreun obiectiv special ?

C.R. : Pentru a fotografia avioane, motore, etc… ai nevoie de teleobiective, cam de la 300 mm in sus, dar si multa umblatura la mitinguri aviatice sau mari grand prix-uri. Am calatorit in Austria pentru a fotografia avioane la unul dintre cele mai mari mitinguri aviatice din Europa (Zeltweg Air Show) si am participat la Formula 1 si MotoGP in Ungaria, Austria, Cehia. Marii pasionati de avioane stau pe la gardurile aeroporturilor sau iau autorizatii pentru acces in zone speciale si asteapta “inaripatele” sa decoleze sau sa aterizeze .

foto 5 resize 3

Rep. : Sa vorbim putin si despre fotografia de peisaj. Ai un loc pe care l-ai fotografia la infinit ?

C.R. : Imi place sa calatoresc, sa “bantui”pe coclauri , de aceea fotografia de peisaj imi vine ca o manusa. Sunt locuri superbe in Romania, unice, pe care iti doresti sa le fotografiezi in fiecare saptamana.

Un loc magic, unic, este la mine in judet, in muntii Sureanu la Fundatura Ponorului. Din pacate (sau din fericire) este un loc greu accesibil.

foto 6 resize 3

In Romania sunt cateva locuri unice, de o rara frumusete, pe care oricine le-ar fotografia la nesfarsit. In aceste locuri, dupa parerea mea, nu ai nevoie de aparat foto performant ? Va exemplific cateva raiuri ale fotografilor: Dumesti, Magura, Pestera, Paltinu, Raraul , Ceahlaul, Delta Dunarii si multe altele.

foto 7 resize 3

Rep. : Privitor la acest gen, care ar fi cele mai importante 3 caracteristici ale unei fotografii de peisaj reusite ?

C.R. : O fotografie de peisaj nu este usor de obtinut. Trebuie sa te trezesti “cu noaptea in cap”, sa urmaresti prognoza meteo, sa cunosti locul , compania, uneori greu de gasit ( munca in echipa face atmosfera mai placuta); daca nu ai cu cine mai mergi si singur.Trebuie sa fii perseverant, caci natura nu se lasa usor de descoperit.

La o poveste cu un mare artist fotograf, acesta mi-a povestit ca a fost nevoit sa se trezeasca de 9 ori la rand, cu noaptea in cap, doar pentru a prinde ceata pe niste dealuri.

In cele mai multe cazuri , pentru a realiza o fotografie frumoasa este necesar sa fii prezent la rasarit sau apus. Natura iti dezvaluie magia ei maxima in aceste momente.

foto 8 resize 2

Rep. : Esti hunedorean. Daca am organiza in judetul tau o tura foto, ce itinerar ne-ai propune ?

C.R. : As face o reuniune a fotografilor din Conac la mine in judet. Judetul Hunedoara are foarte multe locuri superbe de imortalizat.Pe primul loc ar fi, dupa cum am precizat mai sus, Fundatura Ponorului, apoi Muntii Retezat, cascadele superbe din Sureanu si Retezat, locurile frumoase din Tinutul Padurenilor, plus o multime de locuri incarcate de istorie (Castelul Corvinilor, cetati medievale, biserici din lemn si piatra,etc) .

foto 9 resize 1

Rep. : Multumim frumos pentru timpul acordat sis per ca intr-o buna zi sa organizam in judetul dumneavoastra o aniversare a Conacului.

C.R. : Va multumesc si eu si va astept cu drag.

Un articol de: Angela Codrina Bocse