Selectați Pagina

Un împătimit al fotografiei, a construit, de la zero, o cameră foto „large format”, 4×5”

Un împătimit al fotografiei, a construit, de la zero, o cameră foto „large format”, 4×5”

      Lect.dr.ing. Ciprian Dughir, cadru didactic la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale din cadrul UPT, un împătimit al fotografiei, a construit, de la zero, o cameră foto „large format”, 4×5”, designul, proiectul și realizarea aparținându-i în întregime. 

Pasionat de fotografie încă de la 7 ani, când a primit primul aparat de fotografiat, Ciprian Dughir, titular al unor cursuri în domeniul fotografiei, invitat permanent al emisiunii Foto Show și co-fondator al Grupului de fotografie Fotovest, și-a dorit de mult timp o cameră fotografică format mare, 4×5”, dar cum acestea sunt enorm de scumpe, a decis să construiască singur una.

De ce o astfel de cameră foto? Nu neapărat din cauza rezoluției (care poate ajunge la 15 Giga-pixeli în cazul fotografiilor alb-negru), cât pentru mișcările oferite de o cameră foto de genul acesta: se pot modifica planurile de focus pe toate axele și pe toate direcțiile; se poate modifica perspectiva geometrică și mărimea relativă a obiectelor din cadru.

Camerele foto realizate de Ciprian Dughir au fost prezentate marți, 1 septembrie 2020, de către autorul acestora și de către rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc, bineînțeles cu respectarea normelor de distanțare impuse de pandemie, în holul Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara. Planurile pentru descărcarea camerelor foto menționate pot fi descărcate de pe site-ul autorului, www.dughir.ro.

Un articol preluat din: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=UPTimisoara&set=a.10159595898906789

Fotografie preluata din: Universitatea Politehnica Timisoara pagina de facebook

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!