„The Saigon Execution”

In a doua zi a ofensivei Tet, Edward Thomas Adams si o echipa de stiri a NBC au auzit focuri de arma. Au urmarit zgomotul pana la un colt de strada unde soldatii sud-vietnamezi duceau un prizonier catre Lt. Col. Nguyen Ngoc Loan, seful Politiei Nationale Sud-Vietnameze. Presupunand ca prizonierul va fi interogat, Adams a dus camera la ochi pentru a surprinde momentul. Numa ca, in loc de asta, l-a fotografiat pe Lung impuscand prizonierul in cap. (Adams a aflat mai tarziu ca prizonerul era defapt un ofiter Viet Cong responsabil cu uciderea unei intregi familii.)

 

Vorbim de o executare în plină stradă, de faţă cu multi ziarişti, în stilul filmului American Gangster. Generalul s-a întors apoi spre un ziarist şi a spus „Oamenii ăştia omoară multi soldaţi de-ai noştri şi oricum cred că Buddha o să mă ierte”.

Nu stim sigur daca Buddha l-a iertat, insa stim ca fotografia lui Adams i-a distrus viata. Loan a fost ranit si a ajuns in Australia pentru ingrijiri, dar a trebuit sa plece pentru ca toti vazusera poza. Saigonul a cazut in 1975 si, chiar dupa implorari la adresa americanilor, generalul nu a mai avut posibilitatea sa ramana in Vietnam, dar nici sa plece oficial in SUA. A plecat totusi, cu un picior amputat (sa nu credeti ca si-a luat piciorul amputat intr-o punga…) si s-a stabilit in Virginia de Nord, unde, surprinzator, si-a deschis o pizzerie.

Nu a trecut multa vreme pana cand americanii s-au prins cine este noul lor vecin si au inceput sa scrie in restaurant „We know who you are, fucker.”

Lucrurile sunt destul de complicate si, psihologic vorbind, e greu sa desprindem fotografia de o realitate crunta a momentului. Eddie Adams a declarat intr-un interviu „Generalul a omorat Viet Cong; Eu l-am ucis pe general cu camera mea. Fotografia reprezinta cea mai puternica arma din lume. Oamenii cred in ele, dar si fotografiile mint, chiar si fara manipulari. Sunt numai jumatati de adevar. Iata ce nu spune fotografia: „Ce ai fi facut tu daca erai general in acel timp, in acea zi torida, si l-ai fi prins pe cel care a omorat unul, doi sau trei americani?”

Generalul Loan a murit in 1998 de cancer. Adams i-a trimis flori si un biletel pe care era scris „Imi pare rau. Am lacrimi in ochi.”

Intr-o cariera ce se intinde pe patru decenii, fotojurnalistul priemiat cu Pulitzer,a acomerit peste 13 razboaie si a publicat fotografii in ziare si reviste din intreaga lume. Adams a fotografiat presedinti, dictatori, figuri religioase si soldati dar este cunoscut cel mai bine pentru aceasta fotografie facuta in Saigon in 01 Februarie 1968.

Executia din Saigon i-a adus fotografului premiul Pulitzer in 1969 dar si alte 500 de premii incluzand Premiul Robert Capa si George Polk Memorial

Nascut in New Kensington, Pa., Adams a lucrat prima data ca fotograf la revista liceului. Dupa absolvire a lucrat trei ani ca fotograf de razboi al Marine Corps in timpul razboiului din Coreea. Adams a lucrat cu Associated Press incepand din 1962 timp de 14 ani. A lucrat si pentru revista Time si Parade. Adams a murit la 71 de ani din cauza unei complicati a bolii Lou Gehrig.