Ca sa mergi cu masina trebuie sa inveti comenzile masinii si regulile de circulatie. La fel este si cu aparatul foto. Chiar daca aparatele foto digitale iti ofera confort prin modurile automate, trebuie sa inveti sa apreciezi cand e nevoie de ele si ce sa faci daca nu se potrivesc.

 

Aparatul foto e minunat. Ce luăm acum de-a gata cu atâta ușurință este o bijuterie tehnologică. Îndrumarea și focusarea luminii prin lentile, fixarea imaginii luminate pe filmul foto sau pe card prin intermediul senzorului și procesorului, în cazul camerelor moderne digitale, mi se pare un proces absolut fascinant. Ție nu? Camera foto digitală, împreună cu obiectivele sunt o minune a științei într-o cutie, una pe care o vom înțelege mai bine în cele ce urmează.

Nu voi folosi un limbaj foarte tehnic. Nu-mi propun nici sa plictisesc cu detalii, nici sa scriu o enciclopedie de fotografie. Detaliile tehnice se ramifică extrem de mult în aproape orice aspect culminad cu multe exceptii. De aceea, cel mai indicat pentru un început în fotografie e sa lămurim esențialul și să ne fixăm corect anumiți termeni și informații specifice.

sony a350 ovf

Cred cu tărie ca pentru un incepator, fotografia trebuie sa aibă magie. Cel mai important aspect este sa inveti sa observi lumea înconjurătoare cu detaliile, umbrele, culorile pe care le oferă. Dacă nu te fascinează un copac cu frunzele luminate de soare, nu vei putea face o fotografie frumoasa cu acest copac. Dacă nu vezi frumusețe în flori colorate sau gaze sau păsări, nu vei face o fotografie faină cu ele. Ești în primul rand observatorul care iubește natura și frumosul și apoi fotograf. Nici la editare nu vei stii ce sa urmaresti si sa scoti in evidenta. Fotografiezi pentru ca iti place si fotografiezi ce iti place. Nu se poate altfel. Trebuie sa relizezi, mai intai daca iti place fotografia si daca iti place sa incepi sa o intelegi cat mai complet. Iar mai apoi, trebuie sa realizezi ce iti place mai mult sa fotografiezi: oameni, natura, animale, abstract, obiecte/produse, mancare, etc. Ceva iti va placea mai mult. Mergi in acea directie pentru ca este cel mai important sa faci fotografie din suflet. Tehnica se invata.

Totul poate fi o fotografie. Oricand putem vedea fie o lumina frumoasă asezata pe un obiect sau suprafața; linia unei umbre, un unghi interesant, un zambet. Dacă iți place și te face curios lumea din jurul tău, dacă simți cu adevărat ca vrei sa faci o fotografie și ai răbdare fiind dispus sa incerci și să încerci și iar sa incerci, toate alambicurile tehnice le vei învața treptat. Dacă vrei, vei reuși cu siguranță. Procesul de învățare este în sine o bucurie a descoperirii și realizarilor personale. Cine și-ar dori sa stie sa facă fotografii grozave peste noapte, fără să simta experienta evolutiei? Dacă dorești doar să faci poze frumoase copilului, catelului sau florilor din parc, nu e absolut necesar sa stii tehnica foto. Sa stii sa setezi manual aparatul foto poate fi important în anumite cazuri de focus special, lumina dificila, culoare amestecata, etc. Cel mai important este sa vezi fotografia, sa simti fotografia, să iți placă și sa te faca curios.

Studiul fotografiei este în primul rând o experienta de viata care deține în sine o valoare deosebita pentru tine, cel care o ai. Bucura-te de ea și simte lumina. Perfecționarea vine odată cu exercițiul și acumularea de informații.

nikon d600 teardown

Tehnica foto pe înțelesul tuturor

Veți vedea ca unele setari merg mână-n mână, completandu-se și influentandu-se reciproc, în special setările care controlează expunerea: diafragma, timpul de expunere si ISO.

Tehnic, cele mai importante lucruri de care trebuie sa tinem cont cand folosim moduri manuale sau semi manuale, sunt:

– Expunerea – reglarea corecta a luminii

– Focusul – reglarea corecta a clarității

– Culoarea – păstrarea unui amestec echilibrat de culori (în cazul fotografiei pe film depinde exclusiv de tipul de film folosit)

 

Expunerea

Ce este, ce face și la ce ne ajută?

Expunerea este procesul prin care lumina ajunge la senzor sau film. Se numește expunere deoarece filmul sau senzorul (elementul fotosensibil) este expus luminii astfel incat, prin procesare chimica sau digitala, lumina este captată ca imagine a realității.

Astfel, expunerea devine, în limbaj fotografic, echivalentă cu lumina sau iluminarea unui cadru.

O poti controla prin 3 funcții ale camerei foto:

  • Diafragma
  • Timpul de expunere
  • ISO

Va urma:

FotoCoach COSMIN CHIVU Antrenorul tau in fotografie