Astazi Tableta Conasului ne duce la malul Marii Negre, locul in care cred ca multi dintre noi ne-am dori sa locuim. Vom descoperi o conita tanara, mamica a 3 copilasi, care imbina ocupatia de zi cu zi (Fiziokinetoterapeut) cu dragostea pentru fotografie.

 

R : De ce fotografia ?

AP : Am început să fac fotografie dintr-un soi de atracție către natură, către lucrurile aparent nesemnificative care se întâmplă, dar care ne pot încărca cu o energie fantastică dacă știm să le vedem. Studiind și practicând arta fotografiei este un mod de a mă detașa de stresul si tumultul cotidian, de a mă concentra să văd frumusețea din jurul meu, fie ea într-un chip, într-un apus, un răsărit, o câmpie, un nor sau o floare. Fotografia mă ține, într-un fel, departe de anxietate și depresie.

R : Mai ai și alt hobby ?

AP : Alt hobby practic nu am, îmi place meseria mea și o fac cu drag, îmi place fotografia, și îmi place psihologia pe care o citesc și studiez de câțiva ani. Practic Yoga, dar nu o consider un hobby, ci mai degrabă o cale spirituală.

R : Ce îți place să fotografiezi ?

AP : Cel mai mult îmi place să fotografiez peisaj și portret. Peisajul mă face să retrăiesc de fiecare dată starea pe care o am atunci când mă aflu în natură, să fiu prezentă aici și acum, și recunoscătoare pentru tot ce trăiesc. Portretele mă fac curioasă legat de sufletul omului, de ceea ce este dincolo de o privire, un zâmbet, un gest.

R : Ce aparat / obiectiv ai și ce ți-ai dori să ai ?

AP : Am o cameră Nikon D7200 și un Nikon D3300 de back-up, cu obiectivele Nikon 18-55 mm, Nikon 35 mm f/1,8, Nikon 18-200mm f/5,6 și Sigma 17-50mm f/2,8.

Am schimbat în ultimii anii câteva camere și obiective până am realizat ce am nevoie și am ajuns la kitul acesta de care sunt mulțumită, aș mai adăuga poate în trusă un obiectiv macro.

R : Crezi că aparatura din dotare face fotografia sau experiența și simțul tău artistic ?

AP : Cred că ambele fac fotografia, aparatura o face tehnic, ca instrument, dar cunoștințele, experiența, simțul artistic și estetic, chiar și starea fotografului influențează mai mult imaginea finală.

 

R : Cât la sută consideri că trebuie prelucrată o fotografie ?

AP : Cred că o fotografie trebuie prelucrată până la nivelul la care am văzut-o noi real, atunci când am declanșat shutterul, poate puțin mai saturate culorile pentru print și social media. Nu îmi place să intervin astfel încât realitatea să fie alta. Eu mă bazez mai mult pe memoria fotografică în editare decât pe imaginație. Dar cred că asta ține și de imaginația și creativitatea fotografului.

R : Daca ar fi să câștigi un premiu în bani pentru fotografie, în ce ai investi bănuții ? In aparatură, în cursuri de perfecționare în arta fotografică sau într-o excursie din care să revii cu cardurile pline de noi fotografii ?

AP : Dacă ar fi să câștig un premiu în bani pentru fotografie aș investi în cursuri de perfecționare în fotografia de portret. Îmi place ramura dar încă studiez tehnicile de iluminare artificială, de exemplu, și editarea.

R : Dacă te-ai intoarce în timp, ce sfat ți-ai da ca și fotograf începător ?

AP : Dacă m-aș întoarce în timp m-aș sfătui să nu investesc bani în cameră full-frame ci mai degrabă în lentile de calitate și să iau mai des camera cu mine, oriunde mă duc.

R : Un gând pentru conași

AP : Conașilor le mulțumesc pentru cadrele pe care le văd zilnic, pentru stimulul de a mai fotografia ceva nou, teme la care nu m-aș fi gândit, perspective și idei noi. Și le doresc lumină bună și timp pentru a învăța și practica mai mult această artă frumoasă.

Un articol de: Angela Codrina