De aceasta data vom surprinde la tableta Conasului un prieten drag din Brasov.

Vom face, asadar, cunostinta cu Alex Gubariu, un IT – ist pasionat si un fotograf talentat, care ne surprinde de fiecare data cu fotografiile sale.

 

R : De ce fotografia ?

AG : In primul rând ca sunt pasionat de tot ceea ce este legat de IT si aparatura noua, in al doilea rand datorita unui fost coleg de munca care avea deja 10 ani de vechime in “domeniu” si mi-a reaprins vechea pasiune si, in al 3-lea rand, deoarece îmi place sa învăț lucruri noi, sa cunosc oameni cu același hobby-uri.

R : Mai ai si alt hobby ?

A : Imi plac muzica si filmele, dar sunt doar “consumator”, chiar daca am mai făcut si ceva filmari la spectacole.

R : Ce iti place sa fotografiezi ?

AG : In general portrete, deoarece sunt cele mai accesibile si ca investitie, dar si ca clientela. Imi plac si peisajele, dar nu prea am ocazia.

R : Ce aparat / obiectiv ai si ce ti-ai dori sa ai ?

AG : Am ajuns la concluzia ca nu exista camera perfecta; la obiective probabil unele fixe cu diafragma mare. In prezent detin un Sony A9 de care sunt multumit, dar astept sa vad ce o sa mai apara. Deopotriva este interesant si Nikon Z9. Pot spune ca mi-as dori o camera cu mai multi mega pixeli.

R : Crezi ca aparatura din dotare face fotografia sau experienta si simtul tau artistic ?

AG : Ca in orice domeniu, zicala cu puterea unui lant este data de cea mai slaba veriga a sa, si in fotografie conteaza ca fotograful sa stie sa manuiasca aparatul, sa aiba un subiect interesant si multa imaginatie. Eu imi petrec zilnic minim 5 ore pe Youtube privind tutoriale si review-uri, fotografia este un domeniu care evolueaza foarte repede si niciodata nu poti spune ca esti perfect.

R : Cat la suta consideri ca trebuie prelucrata o fotografie ?

AG : Insasi captura facuta de aparat este o prelucrare a uni semnal analogic (lumina) transformat in format binar si oricat de mult ai trage pe manual, rezultatul depinde si de camera si de soft-ul in care prelucrezi fișierul raw, Depinde de subiect, conditiile de lumina si dimensiunile de print etc. In general sunt unele la care lucrezi o ora, altele la care faci ajustarile de baza si apoi le aplici pentru restul.

Chiar daca sunt domenii unde este interzisa prelucrarea ca de exemplu, fotografia de reportaj, eu consider ca “puristilor” care afirma ca ei nu prelucreaza le este lene sainvete un Photoshop sau un Lightroom. Uneori poti sta un an in varful muntelui pentru a surprinde un rasarit sau apus sau poti schimba cromatica din cateva slidere si clickuri.

R : Daca ar fi sa castigi un premiu in bani pentru fotografie, in ce ai investi banutii ? In aparatura, in cursuri de perfectionare in arta fotografica sau intr-o excursie din care sa revii cu cardurile pline de noi fotografii ?

AG : Aparatura si eventual un curs.

R : Daca te-ai intoarce in timp, ce sfat ti-ai da ca si fotograf incepator ?

AG : Nu stiu, e greu de raspuns, eventual sa ma apuc de fotografie mai din tinerete. Am tras si pe Zenit cu o foaie pe care scria diagrama expunerii in functie se sensibilitatea filmului, subiect si lumina (lucrul pe care atunci nu l-am ineteles, dar mai târziu m-a ajuta). Daca era tehnica din ziua de azi si pe vremea cand aveam 10 ani…

R : Un gand pentru conași

AG : Ma bucur ca exista o comunitate asa de mare de oameni faini, dar din pacate nu am mai ajuns la ultimele 2 intruniri si nici nu am mai avut timp sa postez. Va urmaresc zilnic grupul. Sper sa ne intalnim, chiar si daca in grup mai restrans si sa facem si ceva creativ si practic, ca avem fiecare de invatat unul de la celalalt. In rest multa sanatate si lumina buna!

R : Alex multumim, mult succes si….referitor la intalnire, nu zi de doua ori J

Un articol de: Angela Codrina