Daca intr-o zi ajungeti prin Timisoara, atunci musai sa va faceti timp sa va intalniti cu Cristian Boartes sau Capca ( dupa cum este alinatat de familia sa nemaipomenita).

 

In viata de zi cu zi lucreaza in domeniul IT (consultant SAP), creste, alaturi de sotia sa, Angela, doi copii simpatici foc si…..face fotografii deosebit de frumoase.

R : De ce fotografia ?

CB : Buna intrebare ! Cu siguranta, la modul subconstient are legatura si cu faptul ca tatal meu developa poze in baie, pe care o folosea pe post de camera obscura. Primul aparat foto l-am cumparat in 2004, un point and shoots si de acolo… “all is history” cum se zice.

R : Mai ai si alt hobby ?

CB : Jocurile pe calculator sunt un alt hobby pe care il am, asta atat cat mai pot sta treaz dupa ce sunt puse la punct toate lucrurile pentru ziua urmatoare. In plus, chiar daca nu practic, ma uit foarte mult la canale de YouTube care au legatura cu prelucrarea lemnului, mobilier, sculptura… dar sunt doar cu privitul.

R : Ce iti place sa fotografiezi ?

CB : Imi plac foarte mult peisajele. Nu reusesc sa prind tot timpul ceea ce mi-as dori, dar ma straduiesc. Ma simt un pic conditionat de faptul ca locuiesc in Timis, la campie, si orice inseamna peisaj e la minim doua ore de mers cu masina.

In schimb, in Timis avantajul este legat de fotografia de fenomene extreme, asa ca, de la primele furtuni pana in toamna, in functie de timpul liber, alerg prin campia Banatului, chiar reusind sa expun cateva poze la concursul organizat de RAW Meteo.

Din cand in cand, merg cu o asociatie pentru a imparti alimente in zona Tinutului Padurenilor, Hunedoara, si atunci incerc sa abordez un stil de fotografie mai apropiat de o poveste. Cred ca, mai ales cand fotografiezi oameni in mediul lor, fara sa fie regizate imaginile, trebuie sa dai un context si o poveste, altfel sunt doar niste cadre. Exista un plan pentru o expozitie cu oamenii din Tinutul Padurenilor, dar momentan e doar un plan.

R : Ce aparat / obiectiv ai si ce ti-ai mai dori sa ai ?

CB : Momentan, am un EOS R, plus o gramada de obiective despre care sotia nu vrea sa stie cat au costat J. Folosesc destul de mult 100-400 MKII, 24-105 F4 L, dar sunt momente in care un 16-35 F4L si 85 F1.8 sunt foarte utile, deci si acestea sunt trecute in arsenal, bineinteles, impreuna cu o DJI Mini 4 Pro.

R : Crezi ca aparatura din dotare face fotografia sau experienta si simtul tau artistic ?

CB : Experienta mea personala a evoluat de-a lungul timpului si, cu mobilitatea si baza financiara, cred ca e mai usor cand ai posibilitatea sa te misti sa te duci in locatii, chiar si doar in Romania pentru moment. Bineinteles, daca vorbim de aparatura, cred ca trecerea de la APS-C la Full frame mi-a dat un impuls, chiar daca doar la nivel mental, pentru ca simt ca ma pot risca mai mult legat de conditiile in care fac poze.

R : Cat la suta consideri ca trebuie prelucrata o fotografie ?

CB : Cred ca nu exista fotografie care sa nu fie prelucrata. “Puritanismul” in fotografie este un pic exagerat, pentru ca toti marii fotografi si-au prelucrat imaginile chiar si in perioada filmului. Cand vorbesc despre o prelucrarea unei fotografii, vorbesc de culoare, contrast, highlights nu de adaugari AI.

R : Daca ar fi sa castigi un premiu in bani pentru fotografie, in ce ai investi banii ? In aparatura, in cursuri de perfectionare in arta fotografica sau intr-o excursie din care sa revii cu cardurile pline de noi fotografii ?

CB : O intrebare “grea”. Tot timpul vrei ceva nou, dar cred ca singurul lucru pe care l-as schimba ar fi EOS R cu un EOS R5. In schimb, as folosi banii pentru o excursie din care sa vin cu cardurile pline J.

R : Daca te-ai intoarce in timp, ce sfat ti-ai da ca si fotograf incepator ?

CB : Iesi si exerseaza, nu iti fie frica sa te arunci cu capul inainte, nu poti decat sa castigi experienta.

R : Un gand pentru conasi ?

CB : Acum vreo 2 ani, mi s-a spus despre acest grup si trebuie sa recunosc ca pana atunci faceam poze mai mult pentru mine. De cand am intrat in grup cred ca mi-a disparut acea reticenta in a arata imaginile si altora. Am apreciat tot timpul faptul ca am fost primit cu bratele deschise si, datorita grupului, am inceput sa particip si la expozitii.

Inainte de a incheia vreau sa ii multumesc inca o data sotiei care m-a convins sa ma reapuc de fotografie si ma sustine in acest hobby aproape la fel de scump ca pescuitul J.

R : Inainte de a incheia, pentru ca stiu ca si tu si sotia ta aveti un simt al umorului foarte dezvoltat, mai am o intrebare la care poate imi vei raspunde intr-o zi. Daca ar fi sa masuram in procente, cat la suta nu vrea Angela sa stie pretul obiectivelor si cat la suta tu nu vrei ca Angela sa stie pretul obiectivelor J

Un articol de: Angela Codrina