In cele ce urmeaza o sa vorbim despre lumini de studio.

Tot mai multe persoane incep sa desluseasca tainele fotografiei de studio. Fie ca vorbim despre fotografia de produs sau pentru portrete sau alte proiecte, vom avea nevoie de lumini de studio si modificatoare de lumina.

In ceea ce priveste tipurile de lumini, le putem incadra in doua mari categorii: lumina continua si flash. La alegerea tipului de lumina conteaza foarte mult la ce le vom folosi.

Multe persoane aleg tipul de lumini de studio fie ca au vizualizat tutoriale, fie ca asa considera sau la recomandarea prietenilor.

Inainte de toate, trebuie citit despre fiecare tip de lumina in parte, despre avantaje si dezavantaje.

In articolul de astazi va voi spune cateva cuvinte despre lumina continua. Exista pe piata o mare varietate de tipuri de lumina continua, incepand de la becuri cu neon si pana la panouri cu LED.

Vorbeam despre avantaje si dezavantaje ceva mai devreme. Un mare dezavantaj ar fi consumul de energie ridicat (in cazul in care se folosesc becuri), si degajarea de caldura. In cazul becurilor cu neon nu stam chiar asa de rau. Pe piata vom gasi becuri cu neon din clasa A++ care, in ceea ce priveste consumul de energie si degajarea de caldura, consumul nu este asa de mare.

Avantajul folosirii luminii continue ar fi ca, in cazul in care se doreste a se lucra cu diafragme deschise pentru un camp de profunzime mic, acest lucru este posibil pentru ca luminile continue nu sunt foarte puternice daca vorbim doar de sisteme pentru studio-uri mici sau doar pentru fotografii de produs pentru obiecte mici.

Un avantaj al luminii continue ar fi faptul ca putem urmari destul de exact unde si cum se disperseaza lumina pe subiect.

Un dezavantaj destul de mare ar fi faptul ca nu putem realiza fotografii unde subiectul se misca foarte repede. Daca vom dori sa folosim timpi de expunere peste 1/1000 sa zicem, acest lucru va fi destul de dificil pentru ca va trebui sa compensam cu un ISO destul de ridicat, ceea ce inseamna o imagine nu foarte calitativa in anumite cazuri.

Pana data viitoare, va dorim „lumina buna”!