Selectați Pagina

Singura constanta a acestei lumi este schimbarea

Singura constanta a acestei lumi este schimbarea

     In ultimii ani, arta fotografica inregistreaza un avans considerabil in randul iubitorilor de frumos, indiferent de varsta. In randul acestor personae o regasim pe Mariana Scubli  care surprinde in fotografiile sale imagini pline de semnificatii. Fiecare fotografie a sa ofera o poveste privitorilor, o poveste plina de culoare  ce lasa “franturi care sa ramana agatate in sufletele celor ce le vad”.

Mariana a plecat la drum ca si fotograf amator, iar acum este un fotograf recunoscut, ce a avut expozitii in tara si peste hotare.

Dar cel mai bine este sa o lasam sa isi spuna “povestea” , pentru ca a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu.

fotografia 28 resize

 

   Rep: Cateva cuvinte despre omul Mariana Scubli.

MS: Sunt un om ca toti oamenii, si totusi cred ca fac parte din acea categorie de oameni in continua miscare, cautare, cu o curiozitate benefica, de a vedea, afla lucruri noi si oameni ori de a schimba perspectiva din care privim de obicei.

Sunt omul care crede cu tarie ca “singura constanta a acestei lumi este schimbarea”, si putem exista, trai cu adevarat doar acceptand asta.

Fac parte din doua cluburi foto din Oradea, Euro Foto Art si Varadinum.

fotorafia 26 resize

     Rep: Fotografia – marea  dumneavoastra pasiune ?

MS: Fotografia a fost la inceput doar “ceva” care sa aduca alinare in “sindromul cuibului gol”- adica acel moment in care copiii au ajuns pe picioarele lor si pleaca la casa lor.

Incet, incet a ajuns sa fie hobby si pe nesimtite s-a transformat in pasiune, s-a transformat in credinta ca este menirea celei de-a doua jumatati a vietii, de a lasa ceva mostenire, de a surprinde clipe, franturi care sa ramana agatate in sufletele celor ce vad.

fotografia 25 resize

     Rep:   Am citit undeva cateva cuvinte despre dumneavoastra, care mi-au ramas in inima.  Sunteti  “doamna care s-a indragostit de Maramures si i-a facut si pe ceilalti sa fie atrasi de frumusetea acestor locuri gratie fotografiilor sale”. De ce Maramuresul, ce are atat de special fata de alte regiuni ale tarii ?

MS: Sunt curioasa unde ati citit asta!!??, pentru ca imi incanta sufletul . Si, intr-adevar, sunt oradeanca , adoptata de Maramures prin casatorie. Si DA, m-am indragostit de Maramures, sau mai bine zis de perseverenta si naturaletea cu care maramuresenii isi pastreaza cu sfintenie traditiile, datinile si portul stramosesc, de caldura si ospitalitatea cu care te intampina oamenii acestor locuri.

fotografia 24 resize

     Rep: Ati surprins in fotografiile dumneavoastra frumusetea portului popular maramuresean. Ne puteti  spune cateva cuvinte despre acesta ?

MS: Ar fi greu sa treci prin satele din Maramures fara sa vezi oamenii purtand straie traditionale.

fotografia 23 resize

Culorile, cusaturile, combinarea pieselor ce compun costumul popular sunt pastrate cu mare grija si transmise din generatie in generatie.

Despre portul maramuresan, cred ca decat sa va spun povesti, va voi lasa sa va faceti propriile pareri privind fotografiile surprinse in viata de zi cu zi ori in sarbatori.

fotografia 22 resize

    Rep: . Purtati in viata de zi cu zi portul popular?

MS: Am si port straie traditionale la evenimente, ori sarbatori.

fotografia 21 resize

     Rep:  Ce le-ati spune tinerilor de azi care sunt atat de rupti de traditie, de ce ar trebui sa poarte costumul popular?

MS: Tinerii din Maramures, poarta haine traditionale. Sunt invatati astfel de mici copii. In inima maramuresenilor este o mandrie sa pastreze vii traditiile si portul popular.
Eu ii admir si incerc sa imortalizez prin fotografie acest lucru.

fotografia 20 resize

     Rep:  La fel de frumos ati surprins si cateva obiceiuri populare din acea zona. Ne  puteti vorbi putin despre aceste obiceiuri ?

MS: In Maramures, si mai mult in Maramuresul Voievodal, datinile, traditiile si portul popular se pastreaza poate si datorita faptului ca Maramuresul Voievodal este inconjurat de munti , fiind aparat ca o cetate de influente si diluari. Aici, atat marile sarbatori de Craciun ori Paste, cat si celelalte din cursul anului  sunt transformate in evenimente , asa cum se cuvine si cum sunt mostenite din mosi stramosi.

fotografia 15 resize

Sarbatorile de iarna, de dinainte de Craciun si pana la Boboteaza, sunt poate cele mai spectaculoase si pline de culoare si savoare, sunt cele care atrag oameni din toata lumea. De la colindele ce vestesc Nasterea Domnului si pana la  Botezul Domnului (credinta este ca in aceasta zi toate apele sunt sfintite).

fotografia 18 resize

     Rep:  Din portofoliul dumneavoastra nu lipseste fotografia de peisaj in care ati surprins  clipe de feerie  maramureseana.  Daca ar fi sa organizam o intalnire a Conacului in Maramures, ce itinerar ne-ati sugera ?

MS: Fotografia de peisaj, cred ca este la indemana oricui este pasionat de calatorii, drumetii. Conacul in Maramures!- ar fi tare multe de vazut. Pentru cei pasionati de munte, de wilde, aproape de tot sunt Muntii Rodnei bogati in flora (rododendron, floare de colt, gentiana),

fotografia 17 resize

peisaje ametitoare, dar si fauna (capre negre, cocosi de munte).

fotografia 16 resize

Pentru cei pasionati de traditii , cred ca in orice localitate am merge, sunt oameni in port popular, sunt mestesuguri vechi , iar duminica la Biserica sunt cu mic cu mare in straie populare.

fotografia 19 resize

     Rep:  Si pentru ca tot vorbim despre fotografia de peisaj, aveti un loc preferat, in tara sau peste hotare, pe care l-ati fotografia la infinit ?

MS: Nu am un astfel de loc. Poate pentru ca mereu sunt in miscare si cautare. Imi plac toate locurile si in fiecare gasesc ceva special.

fotografia 14 resize

Un articol de Angela Codrina Bocse

27907546 1725120427538740 5059386598854055746 o

(va urma)

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!