Selectați pagina

Putina istorie foto, cu Cosmin Chivu

Putina istorie foto, cu Cosmin Chivu

   Primul aparat foto Canon cu obiectiv Nikon și design Leica

Hai să îți spun ceva foarte tare despre unul, chiar două branduri celebre în lumea foto.
Pun pariu că nu știai asta. Doar ți-am spus că revin cu lucruri pe care nu le mai afli în alte părți. 🙂

Bine, bine, este vorba mai mult despre Canon, dar având în vedere că este vorba de începuturile fotografiei moderne, trebuie să fie interesant pentru toți deținătorii de camere foto, indiferent de brand. Corect?

Știai că:
Prima camera foto Canon a fost lansată în 1936?

Se numea Hansa Canon, era echipată cu obiectiv foto Nikon și design Leica.
Goro Yoshida, fondatorul Seiki-Kōgaku Kenkyusho, adică a Laboratorului de Instrumente Optice de Precizie, este determinat să dezvolte o camera foto tip rangefinder cu film de 35mm, la modă în acea vreme.
Prototipul, realizat prin 1934-1935, s-a numit Kwanon după Kannon, Zeiță budistă a compasiunii, iar obiectivul foto a fost numit după un discipol al lui Buddha, Kasyapa. Influențe religioase, ce să-i faci. 🙂 El speră ca startul afacerii să fie binecuvântat de zei.

Goro Yoshida, un inginer care lucrase cu proiectoare și echipamente cinematografice, a dezasamblat și a studiat un model Leica II în 1932-1933. Nu, nu a durat 2 ani să reușească să o dezasambleze, însă anul în care a făcut asta poate fi unul sau celălalt. 🙂 Nu contează. El a descoperit că aparatul de fotografiat (Leica II), care s-a vândut pentru mai mult de 6 salarii al unui lucrător de birou bine plătit, nu era complicat în construcția sa. Se spune că Yoshida ar fi zis:

“Tocmai am dezasamblat camera fără niciun plan specific, pur și simplu să arunc o privire asupra fiecărei piese. Am constatat că nu există materiale speciale precum diamante în interiorul camerei. Piesele erau fabricate din alamă, aluminiu, fier și cauciuc. Am fost surprins să realizez că atunci când aceste materiale ieftine sunt asamblate într-o cameră, prețul cerut este unul exorbitant. Acest lucru m-a înfuriat.”

Leica II
E posibil să se fi întâmplat chiar așa, deoarece toate camerele Canon până prin anii 1958 păstrează practic designul camerelor Leica. Poate că acest lucru să fi fost un efort de a demască “fraudă” Leica oferind pasionaților o camera foto la fel e bună la un preț rezonabil.
Acum, că avea planul gata, prototipul era încurajator, domnul Yoshida avea nevoie de cineva care să îi ofere sprijin în echiparea camerei foto cu obiectiv bun.

Pe vremea aceea, Nippon Kōgaku era singurul producător de lentile din Japonia pentru camere foto sau de filmat, telescoape sau telemetre militare.
Nippon Kōgaku Kogyo, Compania Japoneză de Optică înființată în 1917, va fabrica pentru camerele foto Canon, obiectivele care abia își primiseră și ele botezul în 1932, cu numele păstrat până astăzi: Nikkor. Mai târziu, în 1948, probabil stimulați de succesul Canon, alți japonezi lansează camerele foto cunoscute și ele sub același nume până azi: Nikon.

Se pare că și Nippon Kōgaku Kogyo învață să facă lentile mai performanțe datorită know-how-ului unei fabrici din Germania deja celebră, Zeiss. Astfel, obiectivul pus pe Hansa Canon, acel 1:3.5 Nikkor de 5cm (50mm), era un obiectv tip Tessar. Zeiss Tessar fusese dezvoltat de Paul Rudolph în 1902 în fabricie Zeiss și fusese patentat de Zeiss în Germania.

Telenovela, concentrată pe foarte scurt, nu se termină aici, influentul grup Mitsubishi și Marina Imperială Japoneză, au plătit aceste patente sprijinind Nippon Kogaku (adică Nikon) în demersurile sale eficientizare a producției instrumetelor optice de precizie. S-a mers până acolo încât, a fost importată chiar materia primă din Europa pentru a produce sticla foarte fină.

Peste 84 de ani, Canon devine compania pe care o știți azi, focusată din 2020 pe aparate foto mirrorless și o nouă linie de obiective cu prețuri cam mari (RF), aproape ca un Leica. 🙂 

Sper că ți-a plăcut lecția de istorie de astăzi și că acum ești mândru/ă caă știi mai multe despre cele mai importante branduri de aparate și obiective foto din lume.

Dă-mi de veste dacă vrei să mai afli și alte lucruri interesante despre fotografia din trecut și care este părerea ta despre ce tocmai ai aflat.

Ce te-ar interesa pe tine cel mai mult în fotografie?

Foto Coach Cosmin Chivu te salută cu drag!

337853467 903789184009109 5201759146565483660 n

Pe data viitoare!

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!