Incepem saptamana cu noi povesti din spatele fotografiei!

 

Astazi va lasam sa descoperiti singuri, povestile, setarile, aparatura din spatele fotografiilor!

Nelida Dot

Antelope Canyon este situat in Nordul Statului Arizona ,la granita cu Utah . Este un loc spectacular dar destul de greu de ajuns acolo, din cauza distantei ( e cam in mijlocul lui “ nowhere “ …) si a modului in care se viziteaza. Trebuie programare pentru zi si ORA(!) facuta cu multe luni inainte. In sfarsit, am facut programarea,am ajuns acolo … un gard de sarma si o cladire mai mare ca o baraca… in rest nimic,un camp rosu ,desert arid… Ghidul turului ( fiecare grup are numai 25 de persoane) ne a facut un instructaj plictisitor.. sa nu scrijelim,sa nu atingem peretii,sa mergem la 2 pasi unul de altul in sir indian..etc.. Tot timpul ma gandeam “ unde Dumnezeu e ,ca nu se vede nimic!?!” Am mers cam vreo suta de metri de la locul intalnirii si am ajuns la o crapatura in pamant nu mai mare de 70 de cm . Acolo am inceput sa coboram pe o scara de fier ,abrupta ,cam 40 de metri sub pamant .. odata ajunsi jos….a fost ca o revelatie! Canionul nu e foarte lung ,cam 600 de metri ,se intra pe o parte ,se iese pe alta ( foarte ingusta) . Un tur tine cam o ora jumatate . Ptr fotografii profesionisti sunt tururi speciale intre orele 11-12.30 cand lumina e cea mai buna ..dar inscrierile se fac cu 2 ani inainte! Eu am fost in turul de 1:30 .. am avut noroc de soare !cu o zi inainte a plouat si au trebuit sa scoata apa din canion cu galetile . Acum multi ani ,o ploaie torentiala a ucis un grup de turisti francezi. Canionul,fiind foarte ingust ,se umple repede cu apa !

Constantin Ticu

Povestea fotografiei este simpla.Patru zile am urmarit acest cadru, vroiam lumina perfecta pentru el. Locatia fotografiei este in Marea Nordului,Germania,Insula Borkum. Cadrul a fost tras cu un Canon 5DmarkII si o lentila canon 70-200mm f 2,8 IS II. Setarile aparatului au fost : 1/800, f5,iso 200,200 mm focala,WB 6400 . Editarea s-a facut cu Lightroom si Alien Skin Exposure. Inchei cu un citat a unui mare fotograf francez, Robert Doisneau : “O sutime de secunda aici, o sutime de secunda dincolo, si chiar daca le însiri, sutimile ramân doar o secunda, apoi alta, si alta, dar toate rupte din eternitate”.

Marcel Vintan

Aveam obiceiul sa merg din cand in cand pe malul lacului Ontario sa prind rasaritul. In acea dimineata am avut norocul sa gasesc acolo si un card de lebede care-si faceau siesta de dimineata. M-au luat putin prin surprindere cu pozitia asta tandra fiind concentrat pe rasarit. Eram cu Canon 60 D si un 17-40 la f9 si a iesit cam subexpusa, a trebuit sa trag de ea la procesare ca sa iasa ceva cat de cat. Procesare in Lightroom si photoshop

Razvan Iliescu

Prima experienta la care ma gandeam in momentul in care planificam excursia din New York, a fost o croaziera in jurul insulei Manhattan. Am gasit mai multe variante, dar cea care care mi-a atras atentia, a fost o croaziera numita Harbor Lights. O plimbare cu barca in jurul Manhattan-ului la apus si ora albastra…..perfect! In ziua respectiva totul a decurs conform planului. Am urcat din timp pe vaporasul plin de turisti, am gasit un loc bun si am pregatit aparatul foto. Vremea a tinut cu mine si am avut parte de un apus superb, iar luminile orasului in ora albastra au fost spectaculoase. Am folosit un nikon D610 cu obiectiv 20mm f/1.8, setat la f/6.3, 1/200 si iso-160.

Dan Stanila

Povestea mea: Vara asta am fost in concediu in Italia, in zona Toscana. Dupa zile de plimbari prin Venetia, Florenta, Lucca,…, am ajuns si in Sienna, intr-o zi senina si calduroasa. In Sienna sunt o multime de strazi inguste in care ai zone intunecate, urmate de zone luminoase, ideal pentru ceea ce imi place mie sa fotografiez. Dupa ce am facut un tur prin zonele cu obiectivele importante din oras, am incercat sa intram pe stradute mai linistite si sa scapam de aglomeratia sufocanta. La un moment dat am observat cum soarele patrundea printre cladiri pe strada, creand o zona intens luminata . In acest cadru se gasea si un felinar, iar imbinarea acestor elemente mi-a starnit inspiratia pentru fotografia pe care doream sa o realizez.. Tot ceea ce am avut de facut a fost sa astept ca subiectii sa treaca prin lumina. U sfert de ora mai tarziu am avut cateva cadre. A urmat o prelucrare minimala: mutat pe black/white, shadows down, light up, am scos trei punctulete albe ce distregeau atentia…… si asta a fost tot. Echipamentul folosit:Nikon D750, Sigma 85mm (f8,1/500/ISO100)

George Afostovremea

Locul surprins in cadru se afla la 20 de minute de mers de celebrele 6-7 cascade de la Fairy Pools din Isle of Skye,Scotia, unele din ele cu vederi impresionante spre muntii Cuillin. Cand a fost necesar sa trec raul la dus, in stanga mea se afla acest copac ce mi’a atras atentia dar nu ma puteam opri pentru ca punctul de statie era pe o piatra in centrul raului si veneau alti drumeti din spate ce vroiau sa continue traseul. Fata de fairy pools, desi cascada asta nu e foarte impresionanta, prezenta singuraticului copac acolo m’a atras foarte mult si mi’am spus ca la intoarcere trebuie sa ma opresc neaparat sa incerc un cadru. Lumina nu a fost cea mai favorabilă, fiind intunecat de nori grii afara, dar cu un filtru nd de 64 si un polarizator am reusit sa mai castig putine culori in rezultatul final. Echipament folosit: sony a7II, 24-105mm f4 Exif: 63mm, f16, 15s, iso100

Elena Simon Tudosie

Poveste din delta/ prima zi in delta, yuhuhu, ceata! Nu pot spune ca am prea multe scenarii in ceea ce priveste compozitia in fotografie, ma bazez pe inedit, sigur in euforia care ma cuprinde de cele mai multe ori in hoinarelile mele, creierul meu da tot ce are mai bun, daca are! ! Am hotarat ca voi voi pleca singura la rasarit, vineri 21.09.2018, adica, doar eu cu barcagiul si barca, restul la odihna. Incercasem sa ma documentez mai minutios, ptr. fotografia cu subiectul in miscare, am tras multe cadre, dar reusite mai putine, in schimb, a fost documentare pe teren. Mi-a fost si putin jena, nu cunosteam omul si barca, eram usor stinghera in ai cere, opreste aici, vreau mai la dreapta mai la stanga,……… A doua zi in delta, aceeasi atmosfera de vis, ceata care plutea misterios pe canale, pescari, la ora aceea mai putini turisti, tot doar eu si d-nul Florin, barcagiul, ne imprietenisem, eu deja le avem pe “toate”cu mine.

A fost o dimineata spectaculoasa si amuzanta, cu fotografii speciale. D-nul Florin a promis ptr urmatoarea tura, sa-si i-a rolul de asistent mai in serios, dupa ce i-am predat o gramada de cunostinte despre fotografie. Am folosit, acelasi canon 6D, canon 24-105, F11, ISO 800, 1/640. Delta iti ofera multe oportunitati in ceea ce priveste fotografia.

 

Valentin Laurentiu

Alaturi de Palatul Westminster cu al sau Big Ben, Tower Bridge este fara indoiala cel mai recunoscut reper al Londrei. Doar ca zilele acestea Casa Parlamentului (incluzand si cel mai faimos turn cu ceas) se afla in reparatii capitale, fiind acum acoperit de schele, ceea cel il face mai putin atragator pentru fotografie. Astfel ramane ca Tower Bridge sa astampere singur setea miilor de obiective foto pentru frumusete si grandoare. Acest minunat pod peste fluviul Tamisa poate fi fotografiat cu rezultate bune dintr-o multitudine de locuri (puncte de statie), numarand aici si podul invecinat in amonte (London Bridge), insa si una din cele mai inalte cladiri din Europa (The Shard). Pentru imaginea de fata eu am ales sa ma postez intr-un loc numit Tower Bridge Wharf, un fost debarcader care este acum un loc linistit pentru promenada. Unii fotografi evita acest loc din cauza pontonului care obtureaza in oarecare masura vederea catre pod, insa mie imi place pentru ca este relativ usor de accesat, este aproape necunoscut turistilor, ofera o perspectiva superba mai ales la apusul soarelui iar atat pontonul cat si turnul Shard aduc pun subiectul nostru intr-un ambient real. Este un loc in care revin din timp in timp cu aceeasi tragere de inima. Aceasta fotografie este facuta intr-o zi de vara la ora asfintitului folosind urmatoarele setari: Sony a7 III cu obiectiv de 16-35mm ,expunere de 20 de secunde, la f/16 , ISO 100 , 26mm. Ca si particularitati, faptul ca fluviul se afla in timpul fluxului aduce in compozitie (cadru) o intindere mare de apa ceea ce imi place in mod deosebit (si urmaresc deseori in fotografiile mele), de asemena imi aduc aminte ca atunci cand instalam camera pe trepied era absolut senin si de aceea am crezut ca nu voi obtine mare lucru. Norii care se vad in imagine au intrat in cadru in doar cateva minute. Ceva tipic pentru Londra. Si uite asa am petrecut o seara foarte agreabila admirand un apus de soare epic (nemaipomenit), o experienta pe care o recomand oricui, insa mai ales celor indragostiti de fotografie. Sper ca va place ce vedeti, iar daca inca mai cititi umilele mele randuri, ma inclin in fata dumneavoastra, dragi conasi, iar daca nu, nu e cu suparare. Va salut si va multumesc.

 

Anton Calpagiu

Acest cadru a fost facut prin suprapunerea a sase cadre cu expunerea facuta pentru luna si un cadru pentru partea orasului corect expusa , toate cadrele se fac pe aceeasi pozitie fara a schimba incadrarea , cadrele pentru luna se aleg cu o diferenta de 3/5 minute intre ele , am folosit o focala de 280 mm . Cheia reusitei consta in gasirea punctului de unde se face fotografierea pentru ca luna sa treaca prin dreptul bisericii . Nikon d800e , tamron 70/200 mm f2.8 .

 

Irina Condurachi

Tema pentru acasă “Creioane și hârtie” “Just blue” În spatele fiecărei fotografii există o poveste, mai ales la cele “gândite”, “regizate”, “lucrate”…. Pentru această temă am avut nevoie de 3 – 4 zile, timp în care mi-am tot ales elemente și decoruri, combinându-le mental în toate felurile posibile!! Am încercat să folosesc elemente cât mai puține – îmi plac fotografiile simple, dar care transmit emoții. Inițial am folosit 4 creioane, aranjându-le într-o spirală (am vrut să recreez spirala lui Fibonacci din creioane), dar pentru că nu mi-a plăcut imaginea vizuală, m-am limitat la 3 creioane și un post-it. Evident că am ales culoarea albastră, culoarea mea preferată – cea a mării! M-am apucat deci de treabă în studioul foto improvizat în bucătărie….mi-a plăcut lumina naturală care venea din balcon, fiind dimineață și ceva mai înnorat afară. Am tras vreo 50 de cadre, dar le-am tot selectat până când au mai rămas două. Apoi am mai stat 2 zile ca să ma decid pe care s-o postez!! Particip cu emoție la tema pentru acasă pentru că reprezintă o provocare și îmi solicită din plin creativitatea și imaginația! Nikon D610, Sigma 24-105 mm, F4, ISO 800, timp 1/40 Editare Lightroom – contrast și saturație

 

Mihaela Su

Acum doi ani şi cateva luni , imi aduc aminte cu drag de-o fotografie realizată de Radu Catalin la Fundatura Ponorului , fotografia mi-a provocat un interes deosebit văzând in aceasta o oglinda a României de altă dată , după câteva luni am luat legatura cu Radu si am decis sa merg acolo .Drumul a fost greu iar vremea era posomorâtă ploaie ,apoi lapoviță si-apoi ninsoare. Cu toate acestea energia pozitiva a acelui loc nu s-a pierdut nicio clipă. A mai urmat o tură după nici trei luni , zăpada era de cam un metru , a fost distractiv, am fost un grup frumos , dar fotografiile erau cam toate grii , cu toate acestea acea energie pozitiva nici de aceasta data nu s-a pierdut . Atât de bine ne-a prins intalnirea cu tanti Armina (o femeie joasă de statură , ochi scânteietori, o guriță mica si-nteleaptă) care-şi ducea oițele la apă , era singură in tot satul, ea ,oițele şi multa linişte. Bucuria nu-mi fu mică când tanti Armina ne-a invitat la ea acasă. Magic acel moment , ca o mamă ne-a indrumat catre drumul cel bun. A treia tură : Săptămâna trecută pe 25.09.2018 după intâlnirea cu tanti Armina care ne-a intâmpinat cu slanină afumată , ceapă , brânză proaspătă şi o afinată de casă cu-n gust fin , o culoare rubinie de nu aveai cum sa refuzi , a fost totul foarte bun si autentic . După afinată am setat aparatul şi am aşteptat , am aşteptat pană vântul a inceput să mişte norii şi de aici aceasta lumina . Iso 100 ,24mm ,F14 ,1/20′ , filtru nisi nd1000 , Nikon D750 , tamron 24/70 2,8 . Am editat in Lr , umbre , contrast , saturație aici nu are rost sa vă povestesc pentruca nu folosesc tehnici, fac in aşa fel să-mi placă să coincidă cu ce-am simţit şi ce-am văzut in momentul in care s-a realizat cadrul. Vă recomand din suflet să mergeți pe aceste meleaguri, ve-ți simți cum sufletul v ă pluteşte de fericire indiferent de prindeți vreme bună sau rea.