Astazi l-am invitat pe Conasul Aton Calpagiu sa ne povesteasca putin despre pasiunea noastra comuna fotografia.

 

Rep: Spune-ne 2-3 cuvinte despre tine.

A.C: In primul rand , multumesc pentru invitatia facuta , este o deosebita onoare pentru mine de a raspunde intrebarilor dumneavoastra !

Cateva cuvinte despre mine … Sunt de loc din Focsani , un frumos oras inconjurat de vii , la granita dintre Tara Romaneasca si Moldova , locuiesc si muncesc in prezent pe frumoasa insula Ibiza din Arhipelagul Balear, de mai bine de 7 ani .

Rep: Pasiunea care ne leaga este fotografia. De ce fotografia ?

A.C: De ce fotografia ? Pai , in primul rand pentru ca ajuns pe aceasta frumoasa insula , am fost vrajit de frumusetea marii si am decis sa o imortalizez ; asa ca am facut primul pas mai serios in acest sens si am urmat un curs intensiv de fotografie , pe urma , incet , incet , am fost acaparat total de ea , incat a devenit pasiunea mea principala .

In al doilea rand am realizat ca este o pasiune care reuseste multe lucruri pozitive , placerea de a voiaja , leg noi prietenii , hraneste sufletul si reuseste sa scoata din mine tot ce este mai frumos .

Rep: Cat timp aloci fotografiei ?

A.C: Timpul alocat ? Ei bine , tot timpul liber , a devenit o obsesie pentru mine si incerc mereu sa ma perfectionez , asa ca atunci cand termin activitatile zilnice , trec in lumea fotografiei , planificand viitoare locatii , iesind la fotografiat sau editand .

Rep: Ce gen de fotografie preferi ?

A.C: Definitiv este fotografia de peisaj marin de larga expunere , cu deschideri cat mai mari , atat de zi , unde aleg momentele de rasarit si apus , cat si fotografia nocturna , in toate formele ei ; insa nu las deoparte , atunci cand am ocazia , peisajele citadine , fotografia montana, de strada , sau portret .

Rep: Ai o locatie preferata pentru a face fotografii ?

A.C: Locatia preferata … Ei bine , este la tarmul marii , oriunde ar fi , este locul unde ma detasez de stresul zilnic si reusesc sa fiu eu insumi .

Rep: Dar ti-ai dori sa ajungi intr-un loc anume sa faci fotografii si inca nu ai ajuns ?

A.C: Ah , bineinteles ca exista acest loc , este orasul New York , cu exceptionalele sale locuri panoramice , binecunoscute; deja imi fac planificarea , fara de care nu plec

niciodata la drum.

Rep: Daca ar fi acum sa cumperi un aparat foto si un obiectiv, care ar fi cele mai importante criterii in alegerea lor ?

A.C: In prezent detin doua camere full frame , Nikon D800e , Nikon Df (aceasta camera suporta foarte bine setarile mari la ISO), un mirorless Fuji XPro1 si mai multe obiective

incepand cu focala de 14mm pana la 600mm, iar cand am facut achizitii am tinut cont de necesitatile fotografiei de peisaj si nocturne , alegand camere care suporta foarte bine

zgomotul de fond pe timp de noapte si au rangul dinamic cat mai mare , permitandu-mi in procesare sa refac zonele de umbra sau lumina excesiva , fara sa pierd din calitate .In acest sens , eu recomand piata de mana a doua , de unde eu am achizitionat camerele la preturi foarte conveniente . Obiectivele , prefer sa le cumpar noi si tin cont in primul rand de deschiderea focala , necesara pentru fotografia nocturna , evident cele fixe fiind prima alegere .

Rep: Traiesti intr-o alta tara . Crezi ca in tara noastra este subapreciata arta fotografica, comparativ cu tara in care traiesti ?

A.C: In ceea ce ma priveste si anume fotografia de peisaj marin si nocturn , este o diferenta destul de mare , sunt fotografi spanioli , recunoscuti in lumea intreaga , nu numai pentru peisajele redate , dar mai ales pentru editare , care in opinia mea este cruciala in reusita unei fotografii de peisaj , fotografi care fac cursuri foarte complete , unde am invatat ca planificarea este 80% din reusita unei fotografii , am invatat sa folosesc aplicatii si mai ales editarea , care face de multe ori diferenta .

Rep: Dintre toate fotografiile tale, ai una la care tii cel mai mult ? Daca da, ne spui povestea ei ?

A.C: Curios , insa cea mai draga fotografie nu este cu peisaj marin , ci una de peisaj montan , realizata cu ocazia unei ture fotografice in muntii Apuseni in Dumesti , tura organizata de catre fotograful Eduard Gutescu , caruia tin sa-i multumesc pe aceasta cale , pentru acest tur fotografic minunat ; adevarul este ca am avut parte si de conditiile perfecte si anume ,un apus splendid si culorile toamnei .

De ce imi este draga ? Ei bine , pentru ca imi aduce aminte mereu de meleagurile natale si imi mai astampara dorul de acasa , evident …

Rep: Cateva ganduri pentru Conasi ?

A.C: As putea spune ceea ce caut eu cand fac o fotografie … Din experienta mea am inteles ca trebuie cautat momentul cel mai propice , care reda cel mai bine subiectul ales ,

de a cauta unghiul cel mai potrivit , in asa fel incat sa redea o viziune proprie unei locatii cunoscute; sa nu copieze si sa fie originali in ceea ce fac , sa perfectioneze mereu

procesul de editare , care in ziua de azi , are un rol foarte important si mai ales o planificare in amanunt !

In rest … Lumina cat mai buna , caci este lucrul cel mai important in fotografie !

Rep: Multumim frumos si…asteptam imaginile de la New York J

Un articol de: Angela Codrina Bocse