Și până la urmă, ce este acest Colour Grading? Vedem o grămadă de tutoriale, care mai de care mai complicate, diverși fotografi mai mult sau mai puțin celebri, care încercă să ne vândă tot felul de acțiuni și presteturi, cu promisiunea că pozele noastre vor arăta fix ca ale lor în doar câteva “click-uri”…. Așa să fie oare? 
Evident că nu. Manipularea culorilor (pentru că până la urmă, în termeni simpli asta însemnă acest Colour grading) începe încă cu jpeg-ul din cameră, atunci când alegem un profil de culoare (Standard, Auto, Landscape, etc) și se termină în softul de editare. În funcție de rezultatul dorit, putem alege să omogenizăm culorile, să creștem contrastul dintre culori, să redăm cât mai bine realitatea sau să ne lăsăm purtați de creativitate și să exprimăm ceea ce vedem noi.
Sunt multe unelte de care ne putem folosi pentru a ajunge la rezultatul dorit. Pentru mine personal, cea mai des folosită este Curves în Photoshop. Încă nu am găsit ceva ce nu se poate face cu această “unealtă” când vine vorba de culori. Evident că sunt multe altele (Camera Raw, Colour Ballance, Hue/Saturation etc), dar cred ceea ce spun mulți: cu cât ajungi să cunoști mai bine o unealtă care poate face orice, cu atât îți va fi mai ușor să ajungi la rezultatul dorit. Care este cea mai bună? Aceea cu care te înțelegi tu cel mai bine ?.
Revenind la presteturi și acțiuni, nu spun că nu ar fi utile, dar ceea ce trebuie să țineți minte este că o fotografie bună începe cu fișierul raw și oricât ați edita-o, dacă nu este un cadru bun, nici un preset din lumea asta nu îl va face altfel. Fotografiem lumină, iar calitatea luminii se modifică extrem de greu, chiar și în “All mighty Photoshop”. Dacă ar fi atât de simplu, nu s-ar mai chinui nineni să caute locuri, să aștepte un anume timp din zi, reflectoare, blițuri, etc…
Așa că, înainte să dați vina pe marca aparatului sau pe talentul în a edita, încercați să studiați mai bine lumina, ce însemnă și cum o puteți folosi astfel încât să fie nevoie de cât mai puțină editare.
“În momentul în care crezi că le stăpânești pe toate și că ești cel mai bun, încercă să-ți dai seama că defapt atunci știi cel mai puțin și că abia ai început să înveți”.
Un articol de: Iulian Afetelor