Selectați Pagina

Itinerarii fotografice, Fundatura Ponorului

Itinerarii fotografice, Fundatura Ponorului

  Foto: Adriana Ceausescu   

   Un alt judet premiant la categoria “locuri de vis” este Hunedoara.

 Unul dintre locurile pitoresti ale judetului Hunedoara este Fundatura Ponorului sau  Palma lui Dumnezeu, un loc extrem de autentic și original , plin de spirit și magie, in care isi dau intalnire  fotografi din toate colturile tarii ce vin pentru a surprinde prin lentila aparatului lor macar o mica particica din frumusetea zonei.

     Fundatura Ponorului se afla in parcul national Gradistea Muncelului – Cioclovina, intr-o arie protejata de interes national, in partea sudica a judetului Hunedoara. Parcul natural cuprinde între limitele sale șase din cele mai spectaculoase rezervații naturale ale județului Hunedoara: Complexul carstic Ponorâci-Cioclovina, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Peștera Bolii. 

Adriana Ceausescu3 resize

Foto: Adriana Ceausescu

   Totodată aici se află siturile arheologice aflate în Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor.

Adriana Ceausescu resize 2

Foto: Adriana Ceausescu

    Aici timpul parca a incremenit. Casutele sunt modeste, locuite de oameni in varsta care gasesc totusi puterea de a intampina oaspetii cu un zambet si o vorba calda. Desi nu duc o viata tocmai usoara, oamenii de aici sunt foarte gospodari, peste tot putand fi  întrezarite  clai de fan, vaci, cai și sute de oi, pazite de localnici.

Burlacu Lush resize

Foto: Burlacu Lush

   Indiferent de anotimpul in care ajungi aici, frumusetea locului iti taie respiratia, in orice parte iti intorci privirea, esti rasfatat de peisaje de vis.

Alin Bicas 4 resize

Foto: Alin Bicas


Alexandru George resize 1

Foto: Alexandru George

    Fundătura Ponorului este străbătută de apele raului  Ponor, ce serpuieste molcom de-a lungul vaii. In perioadele cu precipitatii abundente, cand debitele raurilor cresc, in lunca deseori se formează lacuri pe suprafețe mai mari, care in  iernile  mai geroase ingheata, iar lunca Ponorului devine un urias patinoar.

Alin Bicas resize

Foto: Alin Bicas

O calatorie in aceasta zona iti poate incarca bateriile si iti poate aduce o doza mare de relaxare.

Eliezer Tatar resize 2

Foto: Eliezer Tatar

    Ca si in cazul satului Dumesti, destinatia noastra din saptamana precedenta, daca toti cei ce vin in acest colt de rai unic in Romania, si se aleg cu fotografii de neuitat si-ar arata solidaritatea cu localnicii, ar exista posibilitatea reabilitarii  casutelor ce au pierdut lupta cu timpul.

Cornel Gusat resize

Foto: Cornel Gusat

Vorbele nu reusesc sa descrie frumusetea locului, asa ca va invit sa vizionati fotografiile facute de cativa colegi de-ai nostril ce au reusit sa surprinda cu maiestrie locul unde frumosul si-a dat mana cu linistea .

Un articol de: Angela Codrina Bocse

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!