Foto: Bajan Sorin

Acum mii de ani in urma s-a format Delta Dunarii, a doua cea mai mare delta de pe planeta. Este singura delta din lume declarata in intregime rezervatie a Biosferei, fiind inclusa chiar in Patrimoniul Cultural Universal Cultural si Natural UNESCO.

 

Delta Dunarii este locul in care Dunarea isi incheie calatoria de la izvoarele din Muntii Padurea Neagra si pana la Marea Neagra. In traseul sau strabate 4 capitale europene, Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad.

Foto: Burcea Marius

Delta Dunarii este situata pe teritoriul a doua tari, 82% pe teritoriul Romaniei, iar diferenta de 18%, pe teritoriul Ucrainei.

Suprafata Deltei Dunarii creste anual cu aproximativ 40 de metri patrati, estimandu-se ca, anual, aproximativ 67 de milioane de tone de aluviuni isi fac drum catre delta, ceea ce duce la usoara crestere a acestui paradis an de an.

Singurul oras din Delta Dunarii este Sulina, situat la cea mai joasa altitudine din tara noastra. Sulina este considerat cel mai insorit teritoriu din Romania. Sulina are port atat la Dunare, cat si la Marea Neagra.

In ceea ce priveste populatia, in Delta Dunarii putem vorbi despre cea mai mica densitate de locuitori, un locuitor la 30 de hectare.

Foto: Mady Bajan

In Delta Dunarii au fost identificate peste 5000 de specii de plante si animale, fiind considerata un muzeu al biodiversitatii. Se estimeaza ca ar fi peste 1830 de specii de copaci si plante, peste 2440 specii de insecte 91 specii de moluste, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 specii de pasari si 44 specii de mamifere. De mentionat ca unele dintre acestea sunt declarate monumente ale naturii.

Foto: Ela Ionescu

 

Foto: Gabi Claudia Dragoslav

 

Foto: Sever Moldovan

Singurele 2 paduri de nisip din Romania se regasesc in Delta Dunarii, Padurea Letea si Padurea Caraorman. Ca si o curiozitate, aici lianele pot ajunge chiar si la lungimea de 25 metri. In Padurea Caraorman se gaseste cel mai batran stejar din tara noastra, avand aproximativ 400 de ani si 3,8 metri in diametru.

Aproximativ 78% din vegetatia Deltei este reprezentata de papura, salcie pitica, pipirig, stuf sau rogoz, dar se intalnesc frecvent si plopul alb, plopul negru, tufe de mure, catina, nuferi, plante carnivore ( otratelul de balta si aldrovanda). De asemenea, aici se gasesc aproximativ 195 specii de plante medicinale.

Spuneam ca fauna Deltei este extrem de variata. Aici intalnim broasca raioasa verde, broasca de lac mare, brotacelul de copac, calcanul, hamsia, stavridul, somnul, bibanul, sturionii, scrumbia, vulpea, nurca europeana, mistretul, castorul, pisica salbatica, enotul si ermina, dar si peste 300 de specii de pasari, precum egretele, lebedele, ratele, gastele, cormoranii, pelicanii, pescarusii.

Foto: Sever Moldovan

Aici avem o specie de future urias, de noapte, denumit “ochi de paun”. Anvergura aripilor sale poate ajunge la 18 cm.

Cea mai mica pasare de aici este pitulicea, care are cel mult 10 cm si o greutate de 13 rame. La polul opus, pelicanul cret este cea mai mare pasare din Delta, anvergura aripilor sale ajungand chiar si la 3.2 m.

Cea mai mare pasare pradatoare din delta este Vulturul Codalb, anvergura aripilor sale ajungand si pana la 2.5 m.

Foto: Irina Condurachi

Cel mai mic mamifer de aici este chitcanul, iar cel mai mare este mistretul ce poate ajunge si pana la 200 kg greutate. Avem si o populatie numeroasa de Enot si Sacalul auriu ce populeaza Delta Dunarii

Foto: Bajan Sorin

Foto: Bajan Sorin

Cele mai longevive animale din Delta este testoasa de uscat, dar si testoasa de apa, ce pot ajunge pana la venerabila varsta de 120 ani.

Cea mai mare reptila de aici ar fi sarpele cu 4 dungi, supranumit “balaurul dobrogean”, a carui lungime poate atinge 2 metri.

Cel mai mare peste capturat vreodata ar fi fost un mourn ce cantarea 882 kg.

Delta Dunarii adaposteste si 2 muzee dedicate pasionatilor de pescuit, casa Pescarului de la Mahmudia si Muzeul Lotcii de la Mila 23.

Fiind un colt de natura salbatica si fermecatoare, Delta Dunarii este un adevarat paradis pentru fotografi, fie ei amatori sau profesionisti. Apusuri si rasarituri cu un farmec special, peisaje inedite, fotorafiile wild sau cele ce surprind pescarii in plina activitate adauga un plus de valoare portofoliului oricarui fotograf.

Foto: Bajan Sorin

Foto: Madi Bajan

Desigur mai sunt enorm de multe de spus cu referire la Delta Dunarii. Daca nu ati ajuns pana acum, mergeti macar o data in viata in Delta Dunarii si descoperiti cat mai multe minunatii chiar dumneavoastra.

 

Bibliografie : 1.Cunoastetitara.md

2. Infodelta.ro

3. Libertatea.ro

4. Veradatour.ro

5. Sosdelta.ro

6. Paralela45.ro

Un articol de: Angela Codrina Bocse