Foto: Bajan Sorin

Alaturi de Transfagarasan, Transalpina este unul dintre cele mai indragite obiective turistice din tara. Cine a strabatut acest traseu macar o data, precis a ramas cu amintiri placute , cu imagini feerice intiparite pe retina, cu un card plin de fotografii demne de a face parte dintr-o expozitie.

 

Gyozo Baghiu h resize

 

Foto: Győző Baghiu

Am ales pentru dumneavoastra cateva curiozitati despre soseaua, considerata a fi cea mai inalta din tara noastra, ce traverseaza Muntii parang, facand legatura intre Oltenia si Transilvania.

1. Se pare ca la sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX, familii de localnici au lucrat la construirea unei portiuni de drum, cotizand cu sume de bani, dar si prin munca fizica. Alte surse sustin ca aceasta sosea a fost construita si pietruita de germani in Timpul primului razboi mondial, din motive militare. In perioada interbelica, Transalpina a fost reconstruita si data in folosinta in 1938 de regale Carol al II – lea, care a dorit un drum strategic pentru artileria montana. Si pastorii din marginimea Sibiului au folosit acest drum pentru a-si duce oile in Oltenia si, fiind un drum extrem de periculos, l-au numit “Poteca Dracului”. Dupa revolutia din decembrie 1989, drumul nu a mai interest pe nimeni, s-a degradat, bucati de piatra au fost furate si folosite la fundatiile unor vile conbstruite in statiunea Ranca. In 2009 s-au alocat 1.3 miliarde lei si soseaua a fost modernizata.a fost deschisă oficial traficului rutier în august 2015.

Foto: Bartok Florentina

Sever Moldovan resize

Foto: Sever Moldovan

2. „Transalpina” vine din latină şi înseamnă „drumul de dincolo de munţi”, este supranumit „Drumul Regelui” deoarece Regele Carol al II-lea, l-a parcurs împreună cu familia regală după ce la reconstruit în anul 1938.

3. Transalpina este cel mai inalt drum rutier din intregul lant Carpatin, ajunge la aproximativ 2145 metri si strabate 6 masive muntoase, Cindrel,Sureanu, Lotru, Parang, Latoritei si Capatanii.

4. Numita si Drumul regelui, Transalpina incepe la Sebeș si parcurge o serie de localitati ( Petrești, Sebeșel, Săsciori, Laz, Căpâlna, Mărtinie, Șugag), apoi trece pe langa barajele Tau si Oasa, pentru a ajunge la Obarsia Lotrului. De la Obarsia Lotrului continua pana la Ranca, zona cu cele mai frumoase si mai periculoase serpentine. De la Ranca, drumul coboara catre localitatea Novaci din judetul Gorj. Distanta dintre Sebes si Novaci este de 148 km.

Laura Velescu resize

Foto: Laura Velescu

Bajan Sorin 1 resize

Foto: Bajan Sorin

Mady Bajan

Foto: Madi Bajan

5. Pe tot parcusrsul sau, Transalpina trece prin 4 judete, Gorj, Valcea, Sibiu si Alba.

6. Drumul este accesibil pentru orice tip de autoturism, dar iarna este inchisa . Nu are o data fixa in care devine accesibil publicului, datorita faptului ca zapada persista de obicei pana in luna mai – iunie.

 

Bajan Sorin 5 resize

Foto: Bajan Sorin

7. Transalpina este un traseu periculos, cu multe viraje, drept pentru care intre orele 22.00 – 06.00 circulatia este interzisa.

8. De-a lungul traseului se gasesc o serie de lacuri glaciare, printer care lacul Galcescu, cel mai intins iezer glaciar din judetul Gorj.

9. De pe Translpina se pot admira cateva varfuri montane, anume : Varful Muntinu 2062 metri, Varful Dengheru 2084 metri, Varful Papusa 2136 metri, Varful Micaia 2170 metri, Varful Urda 2228 metri.

Foto: Bajan Sorin

10. In luna septembrie a fiecarui an, pe o porțiune de serpentine a DN67c între localitățile Novaci și Rânca, se desfășoară Campionatul Național de Viteză în Coastă, etapa Rânca.

Nico Radescu gj resize

Nico Radescu resize

Foto: Nico Radescu

Desigur mai sunt multe de spus despre acest traseu de exceptie.

Totusi, daca ajungeti in zona, nu uitati sa vizitati manastirea Oasa, situate pe malul lacului cu acelasi nume, Pestera Polovragi, Manastirea Plovragi si Pestera Muierilor, aflate la mica distanta de Novaci, precum si Orasul Horezu, cu ceramica sa vestita.

Un articol de: Angela Codrina Bocse