Pasiunea pentru fotografie uneste oameni. Astazi incercam sa l cunoastem pe Victor Hodorog, partener/sponsor La Conacul Fotografilor

 

Rep: Ce a fost prima data, pasiunea pentru fotografie, turele pe munte sau hamacul?

VH: Primele au fost turele pe munte, desi nu sunt mare pasionat de culmi, ci mai degraba de zona de deal si subalpina. In liceu, in Valcea, alergam’ pana pe Varful Cozia si inapoi de cateva ori pe luna apoi a urmat o mare pauza de ‚coclauri’ devenind mai static in zona lacurilor de ses in special la pescuit& camping. Hamacul a intervenit acum 4 ani incercand sa gasesc cea mai usoara forma de camping si am gasit-o…sau ea pe mine nu se stie. Cert este ca de atunci folosesc foarte rar alt tip de echipament de camping iar hamacul a devenit pe langa mica afacere Ihamac.ro si accesoriul meu principal la iesirile in natura.

Fotografia este ultima pasiune care si-a facut loc in suflet si are stransa legatura cu hamacele deoarece am hotarat de la inceput sa salvez din costuri si sa imi produc singur materialele publicitare. Am pornit cu un dslr entry level ca un amator entuziat, dar am investit rapid in echipament si in timp de studiu, fiind autodidact si neavand cursuri in domeniu. Un mare aport mi l-au adus grupurile de fotografie, printre care si Conacul, de unde am invatat, ‚furat’ meserie si de unde imi iau si feedback-ul pentru lucrarile pe care le fac. Acum pot sa ma laud ca produc fotografie nu doar pentru mine, ci si pentru principalul brandul pe care il import, DD Hammocks.

Rep: Am admirat foarte mult fotografiile tale in care din compozitie, hamacul era nelipsit, cum ti a venit aceasta idee, de a porni o afacere cu hamace in ro?

VH: Spuneam mai sus ca acum 4 ani incercam sa gasesc cea mai usoara forma de camping, imi era necesara pentru a diminua bagajeria excesiva folosita la pescuit pe vremea aia. Am ramas placut surprins cand am reusit sa inlocuiesc 3 obiecte de mari dimensiuni (cort, pat, scaun) cu un pachet care avea doar 1 kg si jumatate. Primul hamac tehnic l-am adus din SUA pentru ca in Romania nu exista alternativa. Atunci mi-am dat seama ca, in ciuda cererii relativ mici, exista un filon/ o nisa neatinsa pe care marile magazine outdoor nu o puteau completa. Folosesc hamacul in compozitii in primul rand deoarece m-a ajutat in desfasurarea activitatii, cadrele asigurandu-mi materialul necesar promovarii, dar cred ca ajuta si la crearea identitatii mele ca fotograf.

Rep: Este greu sa incepi o afacere in Romania?

VH: Pot sa spun doar ca nu este usor, dar aici depinde si de scopul final al fiecaruia. Scopul meu a fost sa pornesc o afacere pe termen lung, care sa aduca pe langa profit si satisfactia lucrului bine facut. Proiectul Ihamac a plecat din start de la o investitie foarte mica, dar s-a dezvoltat reinvestind aproape tot profitul de la an la an. Odata cu cresterea cifrei de afaceri am lansat si productia autohtona, asa a luat nastere hamacul Pom-Pom, disponbil acum in 3 variante de culoare.

Rep: Presupunem ca ai facut un studiu de piata, sunt cautate hamacele in ro?

VH: Am facut un studiu de piata abia dupa primul sezon de functionare deoarece vroiam sa trag niste concluzii cat mai coerente pentru urmatorul an de activitate. Aici a intervenit si nisarea catre hamacele tehnice in detrimentul celor de relaxare/ de ‚gradina’ , mult mai grele si mai sensibile; mai ieftine, dar cu o concurenta destul de mare in piata.

Fata de momentul ‚0’ al Ihamac.ro, da, hamacele sunt mult mai cautate, dar tocmai aici a intervenit si educarea si promovarea constanta pe care am facut-o prin articole pe blog, fotografie si participari la workshopuri specifice.

Rep: Ce ai adus nou pe aceasta piata?

VH: Principala noutate pe care incercam sa o inradacinam este campingul cu hamacul pentru ca avem avem solutii complete pentru aproape orice activitate care se desfasoara Outdoor. Ihamac este singurul brand din Romania dedicat exclusiv hamacelor tehnice si campingului cu hamacul.

 

Rep: Cat de rezistente sunt, presupun ca suporta un maxim de kg. Ne poti da cateva detalii?

VH – Hamacele pe care le comercializam sunt realizate din materiale tehnice, moderne, de cea mai buna calitate. Nylon-urile sau rip-stop cu insertii suporta greutati intre 100 si 200 kg, functie de model.

Rep: Noi organizam ture foto de o noapte, (la munte), ce hamac recomanzi si la ce pret se ridica?

VH In turele de munte e bine sa pleci cu echipament cat mai usor la drum. Avem cateva hamace printre care si cele produse in Romania, Pom-Pom, care pornesc de la 270 de grame si ajung pana la 400-500 de grame. Daca vrei sa campezi peste noapte in hamac la munte atunci treaba se complica putin pentru ca ai nevoie de mai multa protectie, un hamac double layer, o tenda/acoperis de ploaie si eventual un Underblanket ( similar sacului de dormit, se ataseaza sub hamac pastrand o perna de aer cald in zona cu cel mai mare risc in pierderea caldurii, spatele). Una peste alta, echipamentul total in cazul campingului cu hamacul nu trebuie sa depaseasca 1,5 kg.

Rep: Care este cel mai vandut hamac si de ce?

VH: Nu am un hamac anume ca exemplu de lider de vanzari, ci mai degraba o categorie, cea superlight. Dintre produsele Ihamac, Pom-Pom Green este in top vanzari, iar la DD Hammocks hamacele Frontline si Bivi, ambele cu plasa de insecte atasata.

Rep: De ce trebuie sa tina cont cineva care doreste achizitionarea unui hamac?

VH Primesc zeci de telefoane si intrebari saptamanal pe tema asta. In primul rand trebuie sa stii foarte clar pentru ce iti trebuie. Daca vrei un hamac colorat care sa stea in curte e de ajuns sa mergi la Dedem sau alt magazin de casa. Daca vrei un hamac pe care sa il folosesti oriunde in afara curtii atunci iti stam la dispozitie cu o oferta varianta: pentru pescuit e bine sa iei unul cu plasa de insecte, eventual un model camuflaj , daca vrei unul de tura usoara, bicicleta sau munte, mergi pe superlight-uri, daca vrei la mare mergi pe culori deschise si material respirabil etc

Rep: Presupunem ca ai un model preferat, il poti descrie in cateva cuvinte?

VH: Pom-Pom Green Ihamac este primul model de hamac usor pe care l-am produs in Romania. In el am cea mai mare incredere oriunde as pleca. Am unul cu mine tot timpul fie ca il folosesc in parc, la pescuit sau in varful muntelui. Are o dimensiune foarte mica cand este strans, este usor si super rezistent. De la DD Hammocks imi plac Frontline superlight dar si modelele camuflaj.

Rep: Ne poti povesti un moment haios legat de hamace (presupun ca existe si „accidente” pentru utilizatorii mai noi)

VH Riscul de accidentari este mai mare cand fac fotografii la hamace, atunci cand trebuie sa ma cocot pe stanci sau sa urc vre-un copac pentru un unghi mai bun. Cea mai nasoala mi s-a intamplat in Suedia acum vreo 2 ani cand imi setasem un cadru cu un hamac ancorat la vreo 4 mt de sol iar urcarea in el era foarte dificila. Evident, pana la urma am cazut, o parte din ‚proces’ a fost prins si pe camera, noroc ca nu au fost urmari.

In alta ordine de idei, tipul hamacelor pe care le comercializam nu permit caderi accidentale din el, asta se poate testa.

Rep: De unde putem achizitiona un hamac daca dorim?

VH Produsele noastre sunt diponibile doar online pe site-ul: www.ihamac.ro si prin distribuitori.

Rep: Un mesaj pentru Conasi?

VH: Conasilor activi le transmit sa aiba parte de lumina buna si inspiratie ca si pana acum, iar celor mai putin activi…Curaj in a posta.

In incheiere multumim pentru timpul acordat, iti dorim mult succes si te invitam la o tura foto cu hamace.

Multumesc si eu si ne vedem la munte ?

Un articol semnat de: Bajan Sorin