Selectați Pagina

Fotografia altfel sau un alt setup de imagine!

Fotografia altfel sau un alt setup de imagine!

Cum criza asta este in floare si departe de a se incheia, obligat fiind sa stau mai mult prin casa, am inceput sa caut printre neuronii mei amintiri vechi. Printre ele am gasit si acest ‘ setup’ de imagine,  folosit acum ceva timp in cinematografie si nu numai ( eu acolo l-am invatat ).

        Ai nevoie de urmatoarele ingrediente :

– una bucata dress( ciorap de dama) culoarea piciorului, densitate indicata 20 DEN ( sau ce gasesti prin dulapul sotiei, eu am gasit unul putin mai des, cred ca era un 30 DEN 🙂
– o zi insorita
– o bricheta si o tigara ( eu nu fumez, am apelat la un trecator )
– si putina inspiratiune 🙂

       Modul de lucru :

In prima parte a experimentului am folosit ciorapul negaurit. Ideea este ca trebuie sa il intinzi bine pe obiectiv, ca mai apoi sa il prinzi cu parasolarul ( foto 1 si 2 ).

1 resize 4

2 resize 4

         In foto 3 se poate vedea ca am obtinut o raza de lumina, cu ajutorul ei am pus in valoare turnul cu ceas. Soarele se afla in partea mea stanga si putin in spate, eu nu am facut decat sa incadrez si sa panoramez putin in stanga, iar in acel moment suprafata ciorapului a inceput sa capteze lumina . Tu te poti juca cu raza astfel obtinuta in functie de dorintele si nevoile tale.

3 resize 3

           In foto 4 am tras direct in contra de lumina, dar atentie aparatul reactioneaza mai greu pe autofocus cu ciorapul pus pe lentila, iar in contra de lumina e jale ( chiar daca am avut lentila L pe aparat ). Am aplicat principiul recadrarii( eu asa trag permanent, aparatul in timp m-a obligat sa folosesc acest setup, se stie ca 5D mark 2 sta cel mai bine cu autofocusul pe punctul central). Am ascuns soarele dupa pom, am facut clarul pe biserica, si nu a ramas decat sa ma misc putin din corp inainte sa introduc soarele in cadru. Textura obtinuta in cadru si modul de dispersare a luminii pe suprafata ciorapului si implicit a lentilei este extrem de interesanta.

4 resize 4

          In foto 5,6,7,8,9,10 am tras prin ciorapul gaurit in prealabil cu o tigara ( eu la tigara m am gandit sa pot da gaura) si am aplicat acelasi principiu de abordare. Poti da mai multe gauri ciorapului daca doresti sau poate vrei sa le faci in forma de stea sau alta forma geometrica daca te ajuta pe tine, ideea este sa fii creativ. Cauti puncte de interes in cadru care acum le poti pune mai bine in valoare, te poti juca si cu campul de profunzime mai mult (te poate ajuta o lentila cu o diafragma mai deschisa). Eu am folosit un 16-35 f 4. Mi ar fi placut la unele cadre sa folosesc lentila de 35 cu f 2 , puteam sa fac trecerea mai lenta din jurul ciorapului gaurit, dar nu o aveam la mine.

5 resize 2

6 resize 3

7 resize 3

8 resize 4

9 resize 5

10 resize 4

In zilele noaste poti apela linistit la NikCollection in PS si iti rezolvi instant cadrele in genul acesta, dar cred ca uneori sa apelezi la setup uri de imagine vechi dupa care au fost inventate filtrele si actiunile de azi din photoshop, iti poate da stare de bine…:)

Va rog sa faceti abstractie de estetica camerei foto – face 14 ani in decembrie… 🙂

Acestea fiind spuse dragi conasi, va urez sanatate si sa trecem cu bine peste aceasta pacoste.

Spor si toate cele bune!

Un articol semnat de: Constantin Ticu

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!