
Descoperim natura prin fotografie, astazi intalnim Laleaua Pestrita

Laleaua Pestrita (Fritillaria meleagris)
Daca tot este sezonul Lalelei pestrite, incercam sa ne apropiem de ea fara a o deranja, tinand cont ca este o floare rara si ocrotita de lege!
Înflorește în aprilie sau mai, floarea având un motiv cadrilat, în variante de roșu spre purpuriu, crescând între 15 și 40 de cm în înălțime. Bulbul plantei are un diametru de circa 2 cm și conține alcaloizi otrăvitori.
Foto: Stefan Andrei
Foto: Adriana Ioana Popovici
Lalelele Pestrite infloresc pentru o perioada scurta de 7 pana la 10 zile in lunile aprilie-mai, dar depinde mult si de evolutia vremii. Din acest motiv, rezervatia este luata cu asalt de muti iubitori de frumos dar si de multi fotografi!
Foto: Tamara Dubb
Foto: Scubli-Mariana
Foto: Dora Trusca
Din pacate inca sunt oameni ce vin si nu inteleg ca aceasta floare nu trebuie culeasa ci doar admirata!
Această floare minunată purta în trecut denumirea de “Floare de șah” denumire care i-a fost dată de Daria, nepoata unui vistiernic de la curtea Șahului Persiei.
Foto: Mariana Scubli

Foto: Tamara Dubb
Foto: Adriana Ioana Popovici
Legenda spune că Daria avea grijă de grădina palatului în care existau cele mai alese soiuri de lalele. Într-o noaptea a avut un vis în care o tânără care purta o rochie alb liliachiu a venit în grădină la ea și ia cerut flori pentru mama ei care era bolnavă.
Foto: Sever Moldovan
Daria i-a oferit un buchet de flori dar în schimb i-a cerut să îi aducă o lalea pestriță pe care o dorea de mult timp. După un timp a apărut în grădina palatului o lalea pestriță care a fost îngrijită și dăruită demnitarilor care veneau din țările vecine. În același timp unchiul ei care era un pasionat matematician a inventat jocul de șah pentru ai alunga plictiseala care îl cuprindea adesea pe Marele Șah. Când unchiul ei s-a înfățișat cu jocul de șah, Daria a adus floarea pe care a numit-o Floare de șah.
Foto: Sever Moldovan
Un articol de: Bajan Sorin