Selectați pagina

Calator in lumea mea – PIATRA NEAMT

Calator in lumea mea – PIATRA NEAMT

     Continuam calatoria noastra pe calea undelor, daca pot spune astfel, la Piatra Neamt, o adevarata oaza urbana inconjurata de culmile a 5 munti (Pietricica, Cozla, Cernegura, Carloman si Batca Doamnei), ce ii ofera toate avantajele unui mediu unic.

    S-a format ca oras in a doua jumatate a secolului XIV, cand a primit denumirea de Piatra lui Craciun. Cu Timpul, micutul orasel de atunci a capatat o mai mare importanta, s-a dezvoltat si a ajuns un oras pitoresc, un mic paradis ce poate fi asemuit cu o destinatie pentru o vacanta unica, orasul Piatra Neamt.

Natura a fost foarte darnica si in acest caz, principalele atractii turistice o reprezinta muntii si lacurile din zona.

De asemenea, Piatra Neamt este scena multor evenimente culturale, inclusiv Festivalul International de Teatru, care se desfasoara primavara, evenimentul de muzica clasica Vacante muzicale, ce are loc in perioada verii, si multe alte festivaluri cu specific folcloric pe intreg parcursul anului..

Nu in ultimul rand, ne atrag  cladirile istorice amplasate pe raza orasului si muzeele ce ne ofera surprize placute.

In centrul orasului s-a mentinut Complexul Medieval – Piatra Neamt (centru) ce a fost fondat in 1498-1499 de catre Stefan cel Mare; este compus din Biserica Domneasca Sf. Ioan Botezatorul, construita din piatra in stilul arhitectural moldovenesc, turnul inalt de 19 m si ramasite ale Curtii Domnesti (pereti si incaperi subterane ce au fost transformate in muzeu, langa Colegiul National “Petru Rares”).

Valentina Mihalache resizeFoto: Valentina Mihalache

Turnul lui Stefan cel Mare, construit in anul 1499, face parte din Complexul Medieval si a devenit simbolul orasului.

tatiana teofanescu 5Foto: Tatiana Teofanescu

Muzeul “Curtea Domneasca” a fost infiintat in ultimii ani chiar in subsolurile vechii constructii medievale, intr-o zona descoperita in urma cercetarilor arheologice din perioada 1954-1957, din vecinatatea Colegiului National “Petru Rares”.

Muzeul de Istorie deţine importante colecţii arheologice din epoca bronzului şi geto – dacice

Muzeul de artă eneolitică Cucuteni deschis în iunie 2005, deţine cea mai variată şi bogată colecţie Precucuteni – Cucuteni.

Muzeul de Artă deţine colecţii de pictură, grafică, sculptură şi tapiserie semnate de artişti plastici locali sau de renume national, dintre care ii amintim pe  Ion Ţuculescu, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Lascăr Vorel

tatiana teofanescu 3Foto: Tatiana Teofanescu

Tot printre atractiile turistice ale orasului se numara Parcul Cozla cu gradina zoologica si partia de schi.

tatiana teofanescu 2

tatiana teofanescu 7

Foto: Tatiana Teofanescu

In ultimii ani, “colectia de obiective turistice” s-a imbogatit cu telegondola ce ofera o priveliste panoramica a orasului si  face posibil transportul catre partiile de schi, dar si catre celalte puncte de atractie de pe muntele Cozla.

tatiana teofanescu 1

Foto: Tatiana Teofanescu

Piatra Neamt este punctul de plecare catre cele mai importante destinatii turistice ale judetului: Muntele Ceahlau, Lacul Rosu, Cetatea Neamt, Parcul National Vanatori, Muzeul Tarpesti, manastirile din Neamt.

tatiana teofanescu 4

Foto: Tatiana Teofanescu

Desigur mai sunt si alte surprize ce ne sunt oferite de acest minunat oras, dar va las sa le descoperiti singuri sau, de ce nu, sa le descoperim impreuna la o eventuala aniversare a Conacului Fotografilor in zona.

tatiana teofanescu 6

Foto: Tatiana Teofanescu!


Un articol de: Angela Codrina Bocse

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!