Foto: Claudiu Stancu

Regatul Unit este o destinatie de vacanta de vis, cu numeroase monumente istorice si cu una dintre capitalele europene cu o istorie foarte bogata.

 

Londra este cel mai vizitat oras din Europa, atragand ca un magnet milioane de turisti. Inafara obiectivelor turistice, unele cu importanta istorica, la Londra se organizeaza numeroase evenimente culturale si este si un centru important de cumparaturi.

  1. London Eye

Este o atractie realizata in epoca moderna, amplasata pe malul sudic al raului Tamisa. A fost construita pentru a sarbatori mileniul si are o inaltime de 135 metri si un diametru de 120 metri. Pentru a fi ridicata, s-au folosit 1700 tone de otel si peste 3000 tone de beton. Desi are 32 de capsule, ce reprezinta cele 32 de districte ale Londrei, capsulele sunt numerotate de la 1 la 33, lipsind capsula cu numarul 13.

Foto: Antal Radu


  1. Catedrala Saint Paul

Unul dintre cele mai frumoase centre spirituale din Londra, catedrala Saint Paul este cea mai mare cladire religioasa din Marea Britanie. Prima catedrala a fost construita din lemn, de catre saxoni, dar la scurta vreme a fost distrusa intr-un incendiu. Actuala catedrala a fost construita in decursul a 35 de ani. Avand o importanta artistica si turistica internationala, catedrala este un simbol al Londrei, dar si al Marii Britanii, atragand an de an mii de vizitatori.

Cea mai atractivă parte a catedralei este Cupola ce are o înălțime de 111,3 metri și cântărește 65.000 de tone. Este a doua cea mai înaltă cupolă din Europa după cea a bazilicii Sf. Petru din Roma.

Foto: Iulian Afetelor

Această imensă cupolă este alcătuită din 3 galerii circulare care iau forma unor balcoane și constituie una dintre caracteristicile principale ale catedralei. După ce se parcurg primele 257 de trepte, se ajunge la mitica „The Whispering Gallery”, o cameră circulară decorată cu mozaicuri și împodobita cu fresce colorate, cu o acustică impresionantă. Cel mai mic murmur se aude de la un capăt la altul al galeriei, la 34 de metri distanță. Cu 119 trepte mai sus, la o înălțime de 52 de metri, se afla „The Stone Gallery”, care ofera o primă vedere izbitoare asupra Londrei. Cu 152 de trepte mai sus, se intra în „The Golden Gallery”, în partea de sus a cupolei, cel mai înalt punct al Catedralei Sf. Pavel, ce ofera o vedere panoramică uluitoare asupra Londrei.

Foto: Claudiu Stancu


  1. Observatorul Greenwich

 

In sud-estul Londrei se afla Observatorul Greenwich, locul prin care trece meridianul zero si la care se raporteaza toate fusurile orare de pe glob. Pe parcursul a 400 de ani, Observatorul a jucat un rol important in istoria marii Britanii, iar in anul 1997, Greenwich a fost inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

foto 9 antal radu resize

Foto: Antal Radu


  1. Tower Bridge

Podul construit in perioada 1888 – 1894, Tower Bridge este una dintre emblemele Londrei. Atunci cand a fost construit s-a pus mult accent pe siguranța pe care o oferă. S-au construit doi piloni masivi fabricați din peste 70 000 de tone de beton ce au fost înfipți în solul râului pentru susținere. Scheletele turnurilor sunt turnate în oțel și mai apoi structura este îmbrăcată în granit și piatră ca și protecție a părților metalice, dar și pentru a da podului un aspect cât mai plăcut.

Foto: Valentin Laurentiu

A fost construit in asa fel incat sa permita londonezilor sa traverseze Tamisa, dar si pentru a lasa vapoarelor posibilitatea de a naviga de-a lungul raului, fiind un pod mobil.

Initial podul a avut culoarea maro – ciocolatiu, dar in anul 1977 a fost vopsit in culorile albastru, rosu si alb, in onoarea Reginei Elisabeta a II – a.

În prezent, în încăperile podului sunt organizate spectacole, concerte şi chiar căsătorii.  

Foto: Valentin Laurentiu


  1. Big Ben

Cel mai cunoscut ceas din lume poarta denumire oficiala de “Elizabeth Tower”, dar intreaga lume îl cunoaște sub numele de Big Ben.

Unul dintre simbolurile Londrei, turnul arata minutele si orele cu exactitate, neintrerupt din anul 1958.

Foto: Valentin Laurentiu

Cadranele au cate 23 de metri patrati, cifrele au cate doi metri inaltime, iar limba care indica minutele masoara 14 metri lungime. Cadranele ceasului sunt bine fixate într-un cadru de fier cu diametrul de 7 metri, care sprijină 312 bucăți de sticlă care formează un fel de vitraliu. Această structură permite îndepărtarea pieselor și curățarea periodică a ceasului. Clopotul principal are o greutate de 16 tone , iar pendulul este reglat cu ajutorul unui sac de monede vechi.

Atunci cand Parlamentul se afla in sesiune, fatada turnului Big Ben este luminata.Ca si o curiozitate, daca membrii din parlament incalca constitutia pot fi inchisi in cele 11 camere de detentie din turn. Ultimul incident avand loc in anul 1880.


6.Cladirea Parlamentului

Cladirea Parlamentului sau Palatul Westminster este cladirea cu o incarcatura istorica deosebita, in care au avut loc 38 de ceremonii regale dedicate incoronarii, dar si locul unde se afla cele doua camere ale Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord: Camera Lorzilor si Camera Comunelor.

Piatra de temelie a construcției a fost pusă în anul 1840. Procesul de construcție a fost foarte anevoios si s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, ambii arhitecți principali decedand înainte să vadă capodopera construita în centrul Londrei.

Foto: Antal Radu

Palatului Westminster are o forma aproximativ rectangulara, se intinde pe o suprafata de peste 30 000 de metri patrati si este flancat de doua turnuri inalte de aproximativ o suta de metri, Victoria Tower si celebrul turn cu ceas, Big Ben.Este structurat în mai mult de 1100 de camere, 100 de scări și 4,8 kilometri de pasaje repartizate pe 4 etaje. Parterul este ocupat de săli de mese, birouri și baruri, iar la primul etaj se află camerele principale ale palatului, inclusiv camerele de dezbarteri, de ceremonii și bibliotecile. Ultimele două etaje sunt alcătuite doar din birouri.

Palatul Westminster este înconjurat de grădini veșnic verzi, unele dintre ele deschise și pentru public, ceea ce il fac sa fie pe lista celor mai frumoase edificii din lume.

Foto: Valentin Laurentiu


7.Palatul Buckingham

Palatul Buckingham este reședința oficială a monarhilor din Regatul Unit incepand cu anul 1837 . Aici este principalul loc de muncă al acestora, spațiul unde au loc zi de zi, an de an, fel de fel de ceremonii fastuoase.

Palatal masoara 120 metri lungime si ocupa o suprafata totala de 77 000 metri patrati.

Palatal are o sumedenie de camere, dintre care amintim camere de muzică, de ceai, încăperi unde regina servește micul dejun, birouri regale, dar si camere imense unde fețele regale primesc fel de fel de invitați de seamă. Pereții au fost pictați cu măiestrie, iar cea mai mare a mobilierului este adusă din China, în urma unei comenzi speciale pentru palat.

Palatul Buckingham nu este doar un simbol al monarhiei britanice, ci si o imensa galerie de arta, in colectia de tablouri de la Palatul Buckingham gasindu-se tablouri de o valoare inestimabila, adevarate comori artistice de Rubens, Rembrandt, Canaletto, Vermeer si multi altii. Aceasta selectie de tablouri din Galeria de Arta a Palatului Buckingham, se gaseste in incredintarea Reginei pentru succesorii ei si pentru natiune si face parte din patrimoniul national al Marii Britanii.

Zilnic un adevarat spectacol este oferit de momentul schimbarii garzilor palatului..Ceremonia dureaza aproximativ 45 de minute si este o adevarata parade militara în timpul căreia un regiment din faimoasele Gărzi ale Reginei preia sarcinile de la altul.


  1. Westminster Abbey

Langa Casa Parlamentului se afla Catedrala Westminster Abbey, una din cele mai cunoscute din întreaga lume, fiind inclusă în patrimoniul UNESCO si ocupa un loc unic in istoria Marii Britanii, aici fiind incoronatii suveranii britanici, cu exceptia lui Edward al V-lea si al VIII-lea. Totodata este si locul de odihna al monarhilor, Regina Elisabeta I fiind inmormantata aici, dar si a unor poeti sau oameni ilustri.

In interiorul bisericii poate fi admirat altarul lui Edward Confesorul, dar si tronul incoronarii Regelui Edward I, ce dateaza din jurul anului 1300.


  1. Trafalgar Square

In partea centrala a Londrei este situata Piata Trafalgar, un obiectiv turistic de o reala importanta. Aici este locul de intalnire al londonezilor, dar si al turistilor.

Desi a fost construita pentru a – l comemora pe Amiralul Nelson, piata a fost botezata dupa Capul Trafalgar din Spania, locul unde amiralul a castigat ultima sa batalie.

Columna lui Nelson din Trafalgar Square a fosat construita in perioada 1829 – 1840 si se înalță deasupra renumitelor fântâni cu leduri, opere de artă și statui cu lei din piață.

In partea de nord a pietei se afla Galeria Nationala (National Gallery) , in partea de est gaseste Casa Africii de Sud cu sculpturi de animale pe arcade, in partea de vest se gaseste Casa Canadei cu un interior clasic foarte original si expozitiile foarte interesante cese perinda pe aici.

Incepand cu anul 1848, Trafalgar Square este locul preferat pentru tot felul manifestanti sau demonstranti care doresc sa atraga atentia asupra cauzei pe care o sustin.

Printre podoabele pomului de Craciun ce strajuieste iarna de iarna Piata Trafalgar, se numara an de an darul pe care Norvegia il ofera marii britanii ca semn de multumire pentru eliberarea sa in al Doilea Razboi Mondial.

Foto: Antal Radu

Statuia ecvestra a lui Charles I se afla in sudul pietei Trafalgar si este notabila deoarece de la ea se masoara toate distantele din Londra spre alte locuri.


  1. Turnul Londrei

Monument renumit la nivel international, Turnul Londrei este una dintre structurile emblematice ale Marii Britanii. A fost construit de William Cuceritorul intr-un punct strategic pe malul Tamisei si a avut rol de fortareata, dar si de poarta a Londrei.

Turnul Londrei a fost un instrument nemilos al incarcerarii, torturii si executiilor, din acest motiv este una din principalele atractii turistice a Marii Britanii.

foto 11 antal radu resizeFoto: Antal Radu


Un articol de: Angela Codrina Bocse