Selectați pagina

Calator in lumea mea “Bucovina”

Calator in lumea mea “Bucovina”

“Dumnezeu a netezit dealurile cu mâna

ca să le apropie de sufletul omului.

Sub brazde, mana pământului şi-a deschis vâna

Şi urcă-n văzduh prin rădăcinile pomului.

 

Pe lanuri, soarele dulce şi galben ca mierea

s-adună în slove ce iscă legenda aşa:

„În satul acesta-au trăit Adam cu muierea

Şi urma le-o poartă-un fânaţ necosit, undeva…”

(Dragos Vitencu, Peisaj bucovinean)

FOTO 1 REMUS ZAMFIR resize

Foto: Remus Zamfir

Romania noastra draga are atat de multe locuri de poveste, incat cred ca niciodata nu vom reusi sa le abordam pe toate in calatoriile noastre. Dintre toate aceste locuri, astazi va invit in Bucovina sau Tara Fagilor ( cum era denumita odinioara), regiunea care a primit cele maifrumoase daruri de la Dumnezeu, pornind de la istorie, legend si cultura, pozitie geografica si peisaje care iti taie respiratia, pana la oamenii inimosi si ospitalieri.

O vizita in acest colt de rai te linisteste, iti incarca bateriile si te apropie de divinitate , in acest fel Bucovina cuibarindu-se in sufletul tau pe viata.

foto 2 codrin anton resize

Foto: Codrin Anton

Privită pe hartă, regiunea istorică Bucovina cuprinde spaţiul acoperind astăzi zona adiacentă oraşelor Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Siret şi Vicovu de Sus, precum şi partea central şi de vest a regiunii Cernăuţi din Ucraina.

Pornind de la ideea ca orice vacant este prilejul de a “fabrica” amintiri, cred ca Bucovina este destinatia ideala, cu atat mai mult cu cat este presarata cu atractii turistice.

foto 3 laura pavaloaia resize

Foto:  Laura Pavaloaia

Fie ca este vorba despre istorie, tradiții, stiinta sau credinta, Suceava este orasul care te poate cuceri pe loc. Lista obiectivelor demne de vizitat si fotografiat este lunga, dar amintim Cetatea de Scaun, Statuia lui Stefan cel Mare din Parcul Cetatii, Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul de istorie si cel al Stiintelor naturii, Hanul Domnesc, Observatorul Astronomic.

Micutul orasel Gura Humorului, asezat intre culmile impadurite ale Obcinei Mari, ObcineiVoronetuluisi Obcinei Humorului, ofera celor care poposesc aici activități diverse. Pe Timpul verii este musai sa vizitezi Parcul Arinis ce te invita la plimbare, ciclism si relaxare la piscine, iar petimpul anotimpului rece, partia Soimul te invita la practicarea sporturilor de iarna.

foto 4 florin todoran resize

Foto: Florin Todoran

Manastirile din Bucovina sunt, poate, cele mai frumoase comori ale spiritualitatii romanesti. Sunt adevarate pagini din istoria neamului nostrum și, mai presus de toate, sunt ”ajutorul” romanilor intru nevoie și alinare. Unele sunt maicunoscute și mai mediatizate, iar altele isi ”ascund” existența și povestea de ochii calatorilor grabiti, reprezentand insa adevarate binecuvantari atunci cand sunt descoperite. Astfel, in acest taram te asteapta Manastirea VoronetManastirea Moldovita, Manastirea Sucevita, Manastirea Humorului, Manastirea Putna, Manastirea Bogdana, Biserica Arbore, Biserica de lemn ”DragoșVoda” din Putna, Manastirea Dragomirna.

foto 5 alin bicas resize

Foto: Alin Bicas

La Putna, ascunsa sub desisul padurii stiutoare de istorie si istorii, sta tacuta Chilia lui Daniil Sihastrul, sfatuitorul lui Stefan cel Mare si sub indemnul caruia Domnitorul  a construit Mănăstirea Putna in anul 1466.

Un drum de poveste este cel care trece prin Pasul Ciumarna, ce leaga Sucevita de Ciumarna. La altitudinea de 1000 metri, pe acest drum, se afla o palma uriasa, un monument straniu si totusiiubit de turisti. (Constructia drumului a inceput de catre doua echipe, de fiecare parte a muntelui, iar la locul in care s-au intalnit cele doua echipe, a fost construit acest monument.)

foto 6 adriana ceausescu resize

Foto: Adriana Ceausescu

Un alt drum de poveste este Drumul Comorilor sauTransrarau, invaluit in mister si presarat cu legende. Ingust si serpuit, cu pante line si curbe ametitoare, este fascinant si te lasa fara grai. Pe alocuri sunt refugii ce iti permit sa te bucuri de frumusetea peisajului montan. Ajuns in punctul de belvedere, ti se deschide panorama catre strajerii Bucovinei, Masivul Rarau si spre stancile ce poartadenumirea Pietrele Doamnei.

foto 7 burlacu lush resize

Foto: Burlacu Lush

Odata ce dai cu ochii de Masivul Rarau, nu-l mai uiți niciodată. Plin de comori si trasee turistice, unele mai lungi si mai solicitante, altele mai scurte si mai accesibile, Raraul impresioneaza prin forma stancilor sale ( Pietrele Doamnei, Piatra Soimului, Piatra Zimbrului), prin postura si privelistile ce se dezvaluie de la inaltime.Trebuie sa incercati un rasarit de soare pe Rarău, un moment ce nu poate fi descries in cuvinte, ci trebuie trait si simtitacolo, la inaltime.

foto 8 burlacu lush resize

Foto: Burlacu Lush

Un alt punct de atractie ce nu poate lipsi din lista comorilor din zona este Virful Gimalau, “regale neincoronat” al Bucovinei.Ne  ofera frumusețe, liniște, implinire, adrenalina si o perspectiva a Bucovinei cum rar iti este dat sa vezi, o priveliste pe care nu o poti uita niciodata.

foto 9 adrian ceausescu resize

Foto: Adriana Ceausescu

Cheile Moara Dracului, intinse pe o lungime de aproximativ  90 de metri, sunt cele mai frumoase si mai pitoresti chei din Bucovina, fac parte dintr-o rezervatie naturala de un deosebit interes geologic, floristic, faunistic si peisagistic si pot fi alegerea celor indragostiti de calatoriile montane.

Iezerul Sadovei, cumva fratele Lacului Rosu pentru ca s-ar fi format tot in urma unui proces de alunecare a unui versant, este un alt obiectiv ce nu ar trebui ratat. Se spune ca in adancul sau s-ar afla o comoara ascunsa de tatari, pastrata cu sfintenie de numeroase viperesi si de pestii din lac.

foto 10 burlacu lush resize

Foto: Burlacu Lush

Salina Cacica, unica in tara prin faptul ca are galeriile sapate de catre om fara a fi folosita forta masinilor, ne asteapta in localitatea cu acelasi nume.

Nu departe de Salina Cacica se inaltasemeata Biserica Romano Catolica denumita Basilica Minor, impresionanta prin dimensiunile sale, dar si prin arhitectura.

foto 11 codrin anton resize

Foto: Codrin Anton

Codrul Secular Slatioara sau “Caterala de lemn a Raraului”face parte din patrimoniul mondial al Umanitatii UNESCO si reprezinta cea mai veche padure virgina de rasinoase din Europa.

Herghelia Lucina a fost desemnata drept sectie de creșstere a cailor tineri de la Herghelia din Radauti, la cererea comandantului austriac Martin von Hermman. Existența acestei herghelii a fost extrem de zbuciumata, atat locația cat și ”locuitorii” ei trecand de-a lungul anilor prin diverse evenimente mai puțin placute. Desființata fara explicații, apoi reinfiintata dupa doar cativa ani, mutata in Austria apoi adusa inapoi, supusa parjolului in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Herghelia Lucina și-a infipt tot mai aprig radacinile in aceste pamanturi binecuvantate de Dumnezeu.

FOTO 12 burlacu lush resize

Foto: Burlacu Lush

Am lasat la final Mocanita Hutulca ce ofera o calatorie de poveste. Calea ferata cu ecartament ingust de la Moldovita a fost construita de un proprietar de gater din  Munchen, Louis Ortieb, si a fost data in folosinta in anul 1888 pentru a transporta masa lemnoasa de la padure la gater. Astazi, Mocanita Hutulca strabate un traseu pitoresc de aproximativ o ora si jumatate, la capatul caruia poti avea parte de bucate traditionale. 

foto 13 marioara ghiata resize

Foto: Marioara Ghiata


foto 15 burlqcu lush resize

Foto: Burlacu Lush

Sper ca v-am starnit interesul pentru o vacant pe taramurile de basm ale Bucovinei si ca veti descoperi singuri si alte puncte de atractie pe care ni le veti dezvalui prin fotografiile dumneavoastra pline de culoare si frumos.

foto 14 burlacu lush resize

Foto: Burlacu Lush


Un articol de: Angela Codrina Bocse

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!