Ca sa “dai un inteles” lumii inconjuratoare, trebuie sa te simti implicat in ceea ce cuprinzi prin vizor, este esential sa fii emotional sau personal implicat in fotografiile pe care le faci, nu poti fi doar un observator din afara, ci un participant activ. Cum?

 

O astfel de atitudine cere concentrare, o anumiita disciplina a mintii, sensibilitate si, nu in ultimul rand, un anumit simt al proportiilor, al geometriei, al esteticii, cate putin din fiecare.

Ca sa surprinzi sensul lumii din fata camerei, nu poti fi distras, concentreaza-te doar la fotografie, nu te gandi la nimic altceva. Trebuie sa ai disciplina necesara de a surprinde un moment deosebit, sa ai sensibilitate -sa ai o empatie emotionala cu subiectul, si sa ai un simt al esteticului si geometriei- sa compui bine fotografia, printr-o incadrare corecta si avand elemente compozitionale care sa intregeasca subiectul.

Intotdeauna faceti fotografia cu cel mai mare respect pentru subiet si pentru voi insiva. Fotografia e ca o strada cu dublu sens, e o interactiune intre subiect si fotograf. Trebuie sa fotografiezi din inima, sa intelegi subiectul si sa stii ca exista acolo o legatura stransa, aproape spirituala intre tine si ce (cine) este dincolo de vizor.

Probabil unele din cele mai importante intrebari pe care trebuie sa ni le punem ca fotografi este: “de ce fotografiez? si ce e cu acest (un anumit) gen fotografic care ne atrage mai mult? de ce fotografiem ceva anume? ce face asta, sau ce imi aduce genul asta pe plan personal? cum schimba asta modul in care eu vad sau interactionez cu lumea? ce anume face fotografia mea deosebita (sau chiar unica) in raport cu ale altora din acelasi gen, sau cu alti fotografi in general?”

Henry Cartier-Bresson spunea: “cand cineva face o fotografie, isi tine respiratia in timp ce toate simturile converg catre o realitate efemera. Este acel moment cand, creând o imagine, aceasta devine o imensa bucurie fizica si intelectuala”.

Ca fotografi, asta este ceea ce incercam sa facem- sa capturam realitatea inainte sa dispara de sub ochii nostri. Sunt momente efemere in existenta de zi cu zi, dar pe care noi le facem eterne.

De ce fizicul si intelectul sunt implicate? Pentru ca trebuie sa fii fizic pregatit, sa stii cand si cum sa focusezi rapid, cum sa schimbi setarile etc.). Pentru ca, intelectual vorbind, ne folosim creierul si toata invatatura acumulata in memorie ca sa stim ce si cum sa incadram, cum sa incorporam forme grafice si geometrice in imagine si cum s-o echilibram.

 

Un text de: Sorin Suruceanu

http://www.visualart-cafe.com