Astazi ne deplasam aproape de Sighetul Marmatiei, in Comuna Ocna Sugatag, pentru a face cunostinta cu un pasionat de fotografie si iubitor de frumos, Costel Ciobanu.

 

Rep. Trecem direct la subiect, de cand pasiunea pentru fotografie, ce a declansat aceasta pasiune?

C.C. Prima data am luat contactul cu fotografia in copilarie, atunci cand am primit, de la bunicul meu, si primul meu aparat foto un kodak din 1914. Dupa o pauza de multi ani dorinta de a fotografia a revenit, si in special de cand a devenit posibil sa-ti imparti pasiunea cu altii.

Rep. Pentru incepatorii ce iti urmaresc fotografiile, le poti spune ce echipament foto folosesti, este scump acest hobby/ pasiune?

C.C. Fotografia in sine e o pasiune costisitoare. Ca sfat , cosnsider ca e important sa o iei treptat in aceasta lume. Personal am inceput cu modelele de aparate Dx dupa care am ajuns in lumea Fx(full frame) Actualmente folosesc un Nikon D800.

Rep. Locuiesti in inima Maramuresului, toti ar spune ca nu duci lipsa de subiecte foto; este chiar atat de usor pentru tine, ai locurile tale preferate de fotografiat?

C.C. Cred ca in lumea fotografiei nu duci lipsa de subiecte indiferent unde locuiesti..Important e sa fi atent la ce te inconjoara. Poate, daca vorbesti de fotografia de peisaj, locul in care traiesti constituie un avantaj. Dar cand vorbesti de subiecte foto lista nu are nici locatie nici limite. Din pacate cei mai mari dusmani ai mei sunt timpul si atitudinea autocritica. Fotografiez mult, atunci cand reusesc sa ies, insa postez doar acele cadre care „vorbesc, spun o poveste”.

 

Rep. Ne poti da trei locatii in zona Ocna Sugatag pentru o tura foto si cateva detalii despre ele?

C.C. Maramuresul istoric detine multe locatii superbe: Cimitirul vesel, Mocanita de la Viseul de Sus, cea mai inalta cascada din tara, Cascada Cailor, peisajul mirific al zonei si mai ales oamenii zonei care si-au pastrat portul traditional pe care si-l etaleaza duminica de duminica cand ies in sat…

Rep. Daca ai avea posibilitatea sa promovezi Comuna Ocna Sugatag, in cateva cuvinete cum ai descrie aceasta zona ?

C.C. Este o localitate turistica avand ca specific baile sarate renumite pentru tratamentele reumatice..mai multe despre Ocna Sugatag aici: https://romania.directbooking.ro/prezentare-ocna-sugatag-informatii-poze-imagini-33.aspx

Rep. Daca nu ai masina personala, cum poti ajunge la Ocna Sugatag? Posibilitati de cazare sunt, atractii turistice?

C.C.Exista cel putin doua variante: 1 Cu trenul sau autocarul pana in Baia Mare iar de aici cu autobuzul sau microbuzul 40km sau cu trenul pana in Sighetul Marmatiei iar de aici cu autobuzul 20km. In ce priveste posibilitatile de cazare in localitate sunt cateva hoteluri si multe pensiuni.

Rep. Crezi ca fotografia, poate deveni un bun ambasador intern/ extern?

C.C. Incontestabil….Sunt o sumedenie de exemple in acest sens….Unul dintre acestea il reprezinta fotografiile despre Cimitirul vesel de la Sapanta..Practic fotografiile despre el a facut ca acest cimitir sa fie cunoscut in lumea intreaga si chiar sa intre in patrimoniul UNESCO.

Rep Crezi ca autoritatile locale, ar tebui sa investeasca in fotografii, este acest domeniu exploatat la maxim sau este nebagat in seama?

C.C. Se spune ca „O fotografie face cat o mie de cuvinte” atunci ce poate fi mai graitor cand vrei sa-ti faci cunoscuta zona in care traiesti. Din pacate fotografia, ca si multe alte exprimari artistice, (pictura , muzica, teatrul) este lasata pe loc secundar de catre autoritati poate din cauza ca nu cunosc si nu inteleg puterea unei fotografi. Sper ca usor , usor , in timp sa se schimbe aceasta optica. Va dau un exemplu, in Maramures exista o poiana in forma de inima ( exista doar doua astfel de poieni in Romania) pe care am incercat sa o promovez cu ajutorul autoritatilor si chiar si a presei….Raspunsul: indiferenta..http://www.cafeneauapolitica.ro/povestea-in-culori-cu-aparatul-foto-a-unui-morosan-adoptat/

Rep. Ne – am cunoscut personal la intalnirea de la Moieciu, la aniversarea de trei ani a Conacului Fotografilor; crezi ca aceste grupuri de fotografie sunt benefice fotografiei, se poate invata fotografie pe un grup foto?

C.C. Fara discutie, progresul meu se datoreaza acestor grupuri de fotografie. In aceste grupuri gasesti oameni care pot sa contribuie (fara ca ei sa-si dea seama) la maturizarea ta ca si fotograf…De foarte multe ori am asistat la discutii tehnice intre membri unui grup , discutii care m-au facut sa aprofundez mai mult subiectul respectiv.

Rep. Costel Ciobanu pare un fotograf solitar, asa este?

C.C. Da, sunt, in ce priveste fotografia… In schimb ca si persoana, cei care m-au cunoscut au vazut o alta persoana, diametral opusa….))))

Rep. Daca ai avea in fata ta un incepator, ce recomandare ai avea pentru el?

C.C Sa nu se descurajeze din cauza criticilor, sa continue sa fotografieze si sa se autoanalizeze…Numai asa, in timp, va lasa urme pe taramul fotografiei.

Rep. Un gand pentru membrii grupului La Conacul Fotografilor?

C.C. Ceea ce ne uneste pe acest grup este pasiunea pentru fotografie, deci suntem ca si o familie. Unitatea unei famili are la baza comunicarea si respectul, ceea ce am observat ca se gaseste si pe acest grup…Deci …

Rep. Multumim frumos pentru gazduire si speram sa ne revedem curand in Comuna Ocna Sugata

 

Un articol de Bajan Sorin