Fotografii pline de culoare, de sensibilitate, fotografii care te fac sa vezi la alte dimensiuni “mica lume” ce ne inconjoara…un conas discret si extrem de talentat, un adevarat maestru al fotografiei close up.

 

Rep: Nu putem trece “la actiune”, fara sa stim cine este omul Liviu Fistoliu.

FL : Ma numesc Liviu Fistoliu, nascut in 1975, in Ghimbav, judetul Brasov. Acum locuiesc in Luncavita, in judetul Tulcea, unde m-am mutat in anul 2007.

2 resize

Rep: De cand ai inceput sa faci fotografii, iti amintesti primele tale incercari ?

FL : Am descoperit fotografia in anul 2018, incepand sa fotografiez cu un telefon (Samsung J5). Ma incantau peisajele si florile in mod special.

1 resize

Rep: Nu exista zi in care sa nu iti admir macar o fotografie genul macro – close up. Este acest gen acela care te defineste ?

FL : Da, pot spune ca genul macro – close up este genul de fotografie care ma defineste, dar ma incanta si fotografia de peisaj.

4 resize

Rep: Ce te-a atras la acest gen de fotografie ?

FL : La genul macro – close up m-a atras in primul rand faptul ca pot vedea totul in detaliu, mai mult decat poate vedea ochiul in mod obisnuit. Privind printr-un obiectiv macro, totul este cat se poate de fascinant.

5 resize

Rep: Care este prima regula in acest gen de fotografie ?

FL : Prima regula in genul macro – clode up, dupa parerea mea, este rabdarea. Trebuie foarte multa rabdare, atentie si perseverenta.

6 resize

Rep: Este necesara o aparatura de tip special ?

FL : Da, sunt necesare obiective macro, cu stabilizare optica.

7 resize

Rep: Folosirea trepiedului este obligatorie ?

FL : Cand este vorba de a fotografia insecte, folosirea trepiedului nu este deloc indicate. Un future, o buburuza vor zbura imediat.

8 resize

Rep: Exista vreo tehnica speciala prin care insecta fotografiata sa fie evidentiata fata de fundal ?

FL : Pentru ca insecta sa fie evidentiata fata de fundal, este bine ca fundalul sa fie cat de cat departe de subiect. Diafragma trebuie sa fie deschisa, eu o tin la F6,3, in felul acesta fundalul sa fie blurat.

9 resize

Rep: Cat de mult conteaza lumina in acest gen de fotorafie ?

FL : Lumina joaca un rol esential si in acest gen de fotografie. Fiind foarte aproape de subiect, trebuie foarte multa lumina. In general folosesc lumina naturala. Ma ajuta si faptul ca tin mereu diafragma deschisa.

10 resize

Rep: Dar cumva obtinerea unei fotografii reusite de acest gen este conditionata si de un anumit moment al zilei ? Cand e cel mai bine sa fotografiem insecte ?

FL : Cel mai bine se fotografiaza insectele dimineata. Fiind mai racoare, avem sansa ca insectele sa nu zboare prea repede.

11 resize

 

Rep: Sunt indicati anumiti parametri tehnici si aici ma refer la ISO, timp de expunere, diafragma ?

Fl ; Eu tin ISO la valoare cat mai mica, pentru a Evita zgomotul de imagine. Diafragma mai deschisa, pentru a avea mai multa lumina si a separe subiectul de fundal. Timpul de expunere cat se poate de scurt.

12 resize

Rep: Care au fost pentru tine cele mai mari provocari legate de acest gen de fotografie ?

FL : Cele mai mari provocari ? … Anumite pozitii ale corpului, insectele traind in genral aproape de sol… “povestiri la firul ierbii”, nu-i asa ?

13 resize

Rep: O intamplare comica dintr-o “sedinta foto” ?

FL : la una din turele mele fotografice, un fluturas micut mi se aseza mereu pe mana stanga, in loc sa se aseze pe floare, sa il pot fotografia.

3 resize

Rep: Planuri de viitor in domeniul fotografiei ?

FL : Pentru mine, fotografia este cea mai mare pasiune. Mi-as dori sa ajung un fotograf renumit, sa colind lumea, sa fotografiez fauna si flora (natura in general …).

Rep: Inainte de a incheia, iti multumesc frumos pentru interviu, iti doresc mult success, sa ajungi exact acolo unde iti doresti, iti doresc sa ne invite la o prima expozitie personala sit e invit sa le adresezi cititorilor un gand din partea ta.

FL : Va multumesc din suflet. Iubiti natura si tot ce va inconjoara.

Un articol de: Angela Codrina Bocse

27907546 1725120427538740 5059386598854055746 o