Buna ziua, dupa articolul despre fotografia nud & budoir, am promis sa revin cu un articol despre fotografia de peisaj. Vedem zilnic sute de fotografii de peisaj: fotografii banale, fotografii bune & fotografii ce atrag atentia prin compozitie, tehnica folosita, incadrare si nu in ultimul rand, povestea!

Astazi incercam sa aflam parerea si sa ascultam de sfaturile a patru fotografi de peisaj

 

Rep: -Pentru inceput, sa facem cunostinta, cateva cuvinte despre dumneavoastra, de cati ani aveti pasiunea pentru fotografie si in special pentru fotografia de peisaj?!

C.C: Hello tuturor!. Mă numesc Costel Ciobanu am 53 ani, originar din București mutat in Maramureș din 2005. Cu fotografia cochetez de mic, dar in mod activ m-am dedicat acestui hobby din 2012.Ca orice fotograf, am trecut prin toate etapele. Am început cu fotografia de detaliu (sa-i spunem macro, dar fără echipamentul necesar ?), street, portret si peisaj. De fapt, fotografiam tot, dar neselectiv. Fotografia de peisaj, in schimb, a fost cea care m-a atras încă de la început. Ca si peisaj, zona in care locuiesc acum îmi oferă nenumărate cadre, Maramureșul fiind prin excelenta una din zonele cele mai pitorești din tara.

  T.F: – Salutare , Conasi! Ma numesc Todoran Florin Nicolae și lucrez de 20 de ani în sistemul de învățământ.La baza sunt inginer zootehnist , fiind absolvent al Universității de Stiinte Agricole și Medicina Veterinara din Cluj Napoca ,unde am petrecut 6 ani de vis , făcând și masteratul .Pasiunea pentru fotografie o am de la 12-13 ani când fotografiam cu Cmena 8 pe film alb negru apoi color,Mi-a plăcut mereu natura,animalele, biologia, geografia și peisajele de care sunt îndrăgostit .Sunt căsătorit și am un băiețel de 5 ani.

V.S: -Voicu Sorin, 37 de ani și fotograf amator de aproape patru ani. Fotografiez orice, dar sunt mai atras de viata sălbatică și peisaje.

C.T: -Bună ziua tuturor. Ma numesc Constantin Ticu, am 46 de ani și locuiesc pe una dintre Insulele frizone orientale în Marea Nordului care aparține de landul Saxonia Inferioară, Germania. Insula se numeste Borkum.

Pasiunea pentru fotografie o am de prin anii 1999-2000, dar ca și fotograf profesionist activez de aproximativ 16 ani. Fotografia de peisaj sincer sa fiu, o experimentam doar asa ocazional, când ieseam din București. Acum 3 ani când am emigrat in Germania, m am apucat de fotografie de peisaj la modul serios.

Rep: -Cum spuneam mai sus, privim zilnic sute de fotografii de peisaj dar sunt foarte putine cele foarte bune, cele care au o poveste, care ar fi „reteta”unei fotografii de peisaj de succes?

C.C: Rețeta unui fotograf este sa iubească ceea ce fotografiază, si sunt sigur ca toți manifestam acest sentiment in fotografie. Ca sa obții o fotografie de peisaj frumoasa trebuie să rezonezi cu natura, să-i asculți muzica si să-i citești versurile (hai ca am luat-o pe metafore… ?) Cu alte cuvinte sa simți ceva in interior atunci când apeși pe declanșator..

Pai cred ca reteta este următoarea: Momentul, inspirația , setarile folosite, obiectivul și performanța aparatului.Normal și cunostintele fotografului despre incadrare, editare și post-procesare sunt deosebit de importante.

T.F: – Pai cred ca reteta este următoarea: Momentul, inspirația , setarile folosite, obiectivul și performanța aparatului.Normal și cunostintele fotografului despre incadrare, editare și post-procesare sunt deosebit de importante.

V.S: -Nu știu dacă sunt eu cel în măsură să dea o anume rețetă și nici nu știu să existe. În ceea ce mă privește, încerc să-mi pregătesc din timp ieșirea urmărind prognoza meteo și unghiul de unde soarele va răsări în funcție de locația aleasă. Având toate aceste date încerc să-mi creez o viziune a imaginii dorite.

C.T: -Pentru mine o fotografie bună de peisaj trebuie sa aibă – atmosfera, compoziție si daca reusesti sa transmiti si un mesaj cu atat mai bine.

Foto: Costel Ciobanu

Foto: Todoran Florin

Foto: Voicu Sorin Andrei

Foto: Constantin Ticu

Rep: -Este fotografia de peisaj una dintre cele mai usor de realizat din toate categoriile foto?

C.C: Din punct de vedere tehnic, nu. Trebuie sa ținem cont de ceea ce vrem sa obținem si sa facem setările corecte pe aparat. Greutatea apare atunci când vorbim de fotografia de peisaj din punct de vedere artistic. Aici depinde de spiritul creativ al fiecăruia si de viziune. Iar când vorbim de fotografia de peisaj editata mai putem adaugă si curajul… ?. Nu de puține ori am fost apostrofat pe unele situri de fotografie ca „e photoshop” ca nu e naturala fotografia etc. In principiu, părerea mea este ca in fotografie te exprimi cum simți. Sfatul meu este sa faceți tot ce va trece prin cap in ceea ce înseamnă editare si ușor, ușor, in timp, o sa simțiți unde sa va opriți atunci când trageți de butoanele pentru editare. Si sa nu uitam un aspect, fotografia este un act de creație iar editarea ei, ca vrem , ca nu vrem, începe chiar din aparatul de fotografiat (de aceea se tot vorbește de roșu Canon si verde Nikon.. ?) Chiar si noua, oamenilor, ne place sa ne „editam”. De aceea ne tundem, ne lăsăm barbă sau mustață, ne fardăm , ne machiem, așa că, de ce nu si in fotografie… ??

T.F: – Nu cred ca este ușor de realizat, tinand cont ca nu poți regiza conditiile de fotografiere, unele momente țin foarte puțin (câteva secunde sau minute) .La fotografia de studio de exemplu , poți pregăti materialele și echipamentele sau modelul .Aici ploaia, zăpada sau frigul îți pot influența în ,are parte calitatea rezultatului.

V.S: -Aici depinde de abilitățile fiecăruia și de pasiunea pentru o anumită categorie. Nu cred că fotografia de peisaj este ușoară. Acum depinde de așteptări și de ambiție. Dacă vrei fotografii din vârf de munte cu ceață și râuri șerpuite, va trebui să ajungi acolo și să înduri urcușul și frigul iar dacă vrei fotografii cu răsăritul va trebui să te trezești devreme. Peste toate astea sunt si elementele incontrolabile cum ar fi vremea și lumina, care-ţi pot strica planurile. Dar dacă o faci cu drag nu simți.

C.T: -Personal (și am trecut cam prin toate stilurile foto) dupa cea de nunta, mi se pare cea mai dificila. Nu dispui de timp, lumina controlata și recuzita la cadru ca într-un studio foto de exemplu. Totul depinde de cât de repede intuiești posibila atmosfera, și de punctele tale de stație alese din vreme. Trebuie sa îți cunoști aparatura la perfecție, sa știi sa jonglezi cu WB ul, cu câmpurile de profunzime, cu unghiulatiile care îți pot da plus valoare cadrului final. Sa ai rabdare, sa astepti momentul potrivit in care sa declansezi aparatul.

Rep: –Conteaza aparatura foto, filtre foto, trepied, obiectivul foto in realizarea unei fotografii bune de peisaj?

C.C: In principiu, da. Aici e in funcție de ceea ce vrei sa obții ca si fotografie. Iar când vorbim de fotografia de peisaj, trepiedul poate face diferența când este vorba de o fotografie reușita. Uneori (când este vorba de apus sau răsărit) condițiile de lumina impun expuneri lungi care necesita un trepied. De asemenea si filtrele au rolul lor. Am folosit o perioada filtre dar acum (vorbind strict de fotografia de peisaj) prefer sa fac mai multe expuneri astfel încât sa surprind cât mai corect fiecare detaliu.

T.F: – Da e foarte important sa fotografiezi dimineața, seara la apus când lumina este mai moale, dar poți surprinde uneori momente interesante și în alta perioada a zilei.Ai nevoie normal de aparat bun, obiectiv wide sau sau all around, filtre și trepied.

V.S: -Ideal ar fi să ne apropiem cât mai mult de imaginea dorită fără a o procesa prea mult, dar aici este vorba și de orgoliul personal și dorința de a atinge perfecțiunea. Consider că o imagine bună obținută încă din cameră este un obiectiv ce trebuie atins și de aceea sunt necesare filtre și aparatura bună.

C.T: -Da, de la un anumit nivel conteaza si aparatura. Eu simt acum limitarea aparatelor mele ( doua camera Canon 5 D mark 2 ). Faptul ca majoritatea fotografiilor mele sunt in lumina de contra, am un mic handicap de informatie in zona de umbra. Dinamic range-ul si ISO nu ma ajuta atat cat mi-as dori . Asta ma face ca uneori sa renunt la unele unghiuri si atmosfere de care m as putea folosi in fotografie. Pentru mine este frustrant, dar am invatat sa ma raportez la limitarile camerei pentru a scoate maxim ce se poate fructifica din acel unghi si atmosfera. Ca si obiective foto, folosesc canon 16-35 f 4 USM IS si un canon 70-200 f 2,8 IS II, doua lentile ideale pentru ce am eu nevoie. Am un tanc de trepied care face fata cu brio vanturilor de aici si un filtru circular polarizant.

Foto: Costel Ciobanu

Foto: Todoran Florin

Foto: Voicu Sorin Andrei

Foto: Constantin Ticu

Rep : -Se poate merge la noroc sau trebuie facuta o documentatie despre zona in care iti propui sa mergi, conteaza prognoza meteo in planificarea turei?

C.C: Se poate vorbi si de faptul de a fi la momentul potrivit în locul potrivit in fotografia de peisaj. De exemplu nu pleci de acasă spunând ca te duci sa fotografiezi astăzi un curcubeu… ?. Ca si fotografie, fotografia de peisaj necesita multa mișcare si documentare. Uneori alergi zile fără sa ai un cadru care-ti place. Si da ,condițiile meteo spun totul in fotografie de peisaj. După o ploaie de vara, când soarele iese si cerul e plin de nori și atmosfera este limpede, in mod cert vei obține o fotografie foarte buna.

T.F: – E bine sa te documnetezi înainte de realizarea turei, sa cunoști conditiile meteo, ce zona e , ce peisaje ai de fotografiat.Uneori și fără documentare poți avea parte de minuni ale naturi.

V.S: -Încerc să mă documentez cât mai bine, astfel elimin elementele surpriză și sporesc probabilitatea de succes. Dar niciodată nu se merge la sigur. Important este ca atunci când planul tău inițial s-a schimbat, să știi să te reorientezi și de multe ori reușești să te întorci cu ceva imagini bune.

C.T: -Fotografia de peisaj tine si de noroc. Poti sa iti planifici tura foto, sa tii cont de prognoza meteo, dar permanent va exista o stare de incertitudine. Avantajul meu, si il vad un avantaj pentru cel care vrea sa se dezvolte fotografic pe zona landscape este ca traiesc intr o zona cu potential fotografic . Am permanent aparatura pregatita, la orice ora pot iesi la fotografie, de regula pana la plaja sau pe dune fac maxim 15 minute.

Rep :-Vorbim mereu de compozitie, cat este de necesara in acest tip de fotografie?

C.C: Ca si in orice tip de fotografie compoziția are rolul ei in fotografia de peisaj, altfel nu ai o poveste. De aceea e nevoie sa admiri si sa cauți elemente care te ajuta sa subliniezi mai bine ceea ce vrei sa fotografiezi…

T.F: – Este foarta importanța compozitia, dar regulile odată cunoscute pot fi încălcate.

V.S: -Este important să știi să echilibrezi cromatic, să știi punctele de greutate și cum să induci privitorul în starea pe care vrei să o transmiți. Să știi să-i acaparezi privirea acolo unde vrei tu. Toate astea se fac prin lumină, culoare și puncte de greutate pe care tu ca fotograf trebuie să știi să le folosești.

C.T: –Ca in orice stil fotografic, partea compozitionala a fotografiei primeaza. Cu atat mai mult in fotografia de peisaj, unde ai nevoie sa o cunosti foarte bine. Trebuie sa te folosesti de orice linie de fuga sau punct de interes dintr un cadru, si asta o poti face doar daca cunosti compozitie. Doar asa poti scoate fotografia ta dintr-o mare de POZARELI.

Foto: Costel Ciobanu

Foto: Todoran Florin

Foto: Voicu Sorin Andrei

Foto: Constantin Ticu

Foto 3: (O fotografie de peisaj in care se regaseste o compozitie)

Rep : -Oricine poate face acum o poza cu telefonul la un rasarit/apus de soare, ce face diferenta intre un aparat foto si telefon?

C.C:Pfff, realitatea este ca telefoanele au ajuns la un nivel foarte înalt acum. Pot realiza fotografii care practic ti-ar fi foarte greu sa-ti dai seama ca au fost făcute cu acestea. Personal nu cunosc foarte bine tehnica de fotografiere cu telefonul, dar cred ca senzorul unui telefon si logaritmii folosiți nu pot ajunge la performanta unui aparat foto care a fost creat special cu acest scop. Pe deasupra (e subiectiv ce spun acum) altceva e sa simți un aparat foto in mâini si sa ai ochiul lipit de vizor… ?.

T.F: – Dimensiunea fotografiei, cantitatea de informație, e important sa tragi raw ca sa ai de unde edita.

V.S: -Aparatura este foarte importantă atunci când ești capabil să te ridici la nivelul ei. Evident un aparat profesional are o gama mai largă de setări și opțiuni care te vor ajuta să obții un rezultat mai bun și de o calitate mult mai ridicată.

C.T: -Corect spus…oricine poate face o fotografie acum. Scoate plasticul de 6,5 inci din buzunar cu 3 lentile foto pe el, a lansat aplicatia foto si gata… POZA. Nu mai este nevoie sa gandesti compozitia ( ca tot vorbeam de ea ), datele tehnice ale camerei…ISO, timp, diafragma, cand totul sta acum intr-o singura apasare cu un deget pe ecranul telefonului. Aceasta este diferenta – telefonul gandeste pentru tine, tu gandesti pentru aparatul foto. Iar de diferenta de calitate a fotografiei imprimate pe hartie intre cele doua, nici nu mai vorbesc!

Rep : -Aveti un fotograf de peisaj preferat?

C.C: Sigur….Chiar mai multi. Toma Bonciu, Mircea Bezergheanu iar dintre cei din străinătate il urmăresc pe Serge Ramelli

T.F: – Jeno Maior, Marius Petric, Cosmin Berghean, Vasile Antonie Nicolae

V.S: -Am un fotograf cu care simt că rezonez și pe care îl urmăresc cu drag, Thomas Heaton.

C.T: -Sorin Onisor

Rep : -Aveti o fotografie preferata realizata de dumneavoastra, daca da, unde a fost creata?

C.C: Multe fotografii îmi plac (normal sunt ale mele.. ?) dar una imi place in mod deosebit. A fost creata in zona Bacăului in urma ca câțiva ani. In ea apare un copil care păzește oile si care admira in mod nostalgic apusul de soare. Fotografia respectiva trezește in mine admirație si invidie pentru liniștea manifestata de acest copil într-o lume atât de „nebuna”.

T.F: – Da, în Dumesti și nu numai am o serie de cadre reușite

V.S: – Dacă vorbim de fotografie de peisaj, am o imagine preferată pe care am făcut-o în munții Tatra în Polonia.

C.T: -Am mai multe fotografii de suflet care cu greu le-as departaja, dar una iese in evidenta. A fost facuta acum doi ani pe insula.

Foto: Costel Ciobanu

Foto: Todoran Florin

Foto: Voicu Sorin Andrei

Foto: Constantin Ticu

Rep : -Ce face diferenta intre fotografia de peisaj si celelalte categorii de fotografie, cu ce se evidentieaza?

C.C:– Cred că doar alergătura , in rest fiecare gen de fotografie are mesajul si povestea ei.

T.F: – Ai posibilitatea sa surprinzi mai multe în cadru, animale, oameni,relief, clădiri sau ruine, flora și astfel se creeaza o fotografie cu o poveste în spate

V.S: – Fotografia este toată dragoste și pasiune, n-aș putea să delimitez și să laud vreuna mai mult. Dar ieșind în natură cu aparatul de gât este mult mai satisfăcător pentru mine. Faci mișcare, intri în contact cu natura și o respecți și apreciezi pe zi ce trece mai mult.

C.T: -La fotografia de peisaj, nu mai poti reface cadrul ? … ( din aproape toate punctele de vedere ). Declansarea camerei tale surpinde o clipa irepetabila a naturii. Trebuie sa fii constient de acest fapt si sa profiti la maxim de el!

Rep : –Un sfat pentru pasionatii aflati la inceput de drum in fotografia de peisaj?

C.C: Țineți-vă aparatul mereu lângă voi, fotografiați , fiți selectivi si considerați criticile doar un mod de a va ajuta la progresul vostru.

T.F: – Sa exerseze mult, sa cunoască bine aparatul și setarile acestuia și sa dispuna de obiective și filtre de calitate.

V.S: -Urmăriți fotografii care vă plac și încercați să le „decodati” fotografiile … încercați să înțelegeți de ce vă plac.

Numai bine și lumină bună!

C.T: -Incercati de fiecare data sa fiti mai buni. ” Asta sa fie bine ca sa nu fie rau ” !…:)

Rep : -Noi va multumim pentru timpul acordat si speram ca am adus o clipa de lumina in fotografia de peisaj!

Un articol de: Bajan Sorin