La capitolul „pasiuni, altele decât fotografia”, avem plăcerea să vă prezentăm un conaș care are o îndeletnicire foarte interesantă. Vom povesti despre hobby-ul său cu Iulian Vieru!

 

Rep – Ne puteți spune, în afară de nume și vârsta, profesia dumneavoastră, unde locuiți?!

I.V. – Iulian Vieru, 32 ani, de profesie sunt Inginer IT, locuiesc in Floresti, Cluj

 

Rep – Membrii Conacului sunt pasionați de fotografie. Știm însă că, mulți dintre ei nu s-au rezumat doar la fotografie, mai au și alte hobby-uri! Care este, în cazul dumneavoastră, acesta?

I.V. – Hobby-ul meu, inca din copilarie este Radioamatorismul.

  • Radioamatorismulreprezintă practicarea radiocomunicațiilor prin posturi de emisie-recepție proprii, fără a se urmări interese economice sau transmiterea altor informații în afară de cele referitoare la calitatea emisiunilor stabilite. Instalațiile de radioemisie folosite de radioamatori (numite stații) au o denumire convențională care se atribuie pe plan central în fiecare țară. Radioamatorii pot face parte din diferite asociații naționale sau internaționale.
  • Radioamatorismul, ca mișcare de amatori de radiotelegrafie, a apărut pentru prima dată în U.A.(1919). În 1925 a fost înființată „Uniunea Internațională a Radioamatorilor”. În România, primul radioclub a fost inițiat în 1926, iar în 1936 ia ființă „Asociația Amatorilor Români de Unde Scurte”. În prezent, radioamatorii din România sunt reprezentați la IARU de „Federația Română de Radioamatorism”.

Rep – Desigur suntem curioși să știm cum a început totul, cine v-a influențat alegerea, cum ați evoluat!

I.V. – Pasiunea pentru radioamatorism o am inca din anii 90, pe vremea cand nu existau telefoanele mobile. Un unchi de-al meu era radioamator cu indicativul YO3FBD si am “furat” aceasta pasiune de la el. Pe vremea aceea vorbeam prin unde, cu verisorii mei, din Slanic Arges (localitatea natala), in Bucuresti.

La varsta de 14, am sustinut examen la Federația Română de Radioamatorism si am obtinut indicativul de apel YO7HIN, devenind printre cei mai tineri radioamatori din Romania.

Am inceput cu statii emisie receptie IEMI R8240, continuand apoi cu

RTP-uri, (ambele erau statii pe quartz-uri programate in anumite frecvente ale repetoarelor),

Iar apoi s-a evoluat mult, ajungand la statii digitale, de exemplu eu detin 2 Alinco Dr135

 

Rep – Cum vă găsiți timp și pentru radioamatorism?

I.V. – Imbin utilul cu placutul, nu abuzez de acest hobby, pot spune ca a trecut pe locul doi, locul 1 fiind ocupat de fotografie.

Rep – Nu vă răpește din timpul pe care l-ați fi alocat familiei, mai ales că nu este singurul hobby?

I.V. – Familia ma sustine, am un copilas de aproape 4 ani si este foarte incantat atunci cand fac o legatura si il las sa salute si el pe cel de la receptie.

R – Prietenii cunosc această pasiune a dumneavoastră? Vă încurajează, vă ajută?

I.V. – Este cunoscuta aceasta pasiune, prietenii ma ajuta, dar DOAR prietenii care inteleg „jocul undelor”, nașul meu este si el radioamator, este unul dintre cei care au implementat in Romania APRS.

  • APRSeste un sistem de comunicație digitală în timp real creat și utilizat de către radioamatori. Datele transmise pot include coordonate GPS, datele telemetrice, meteorologice, mesaje text sau de altă natură. Aceste date sunt afișate pe o hartă care prezintă stațiile corespondente, obiectele de interes aflate în mișcare sau staționare, stații meteo. Comunicația radio se face de regulă pe o singură frecventă comună (în funcție de țară, regiune, continent) și sunt preluate și retransmise de relee radio dedicate (digipeatere). Pe lângă aceasta, datele APRS transmise prin radio între stațiile corespondente sunt introduse în sistemul APRS-IS conectat la internet prin intermediul unor receptoare radio (iGate) și distribuite global pentru accesul facil al tuturor utilizatorilor.

Rep – Care sunt satisfacțiile aduse de această pasiune?

I.V. – O data cu progresul electronicii, radioamatorii si-au construit echipamente mai performante cu o complexitate apropiata de cea industriala si parametri de exceptie, ce a facut posibila comunicarea intre continente si indirect prin sateliti.

  • Am invatat electronic, electrotehnic am invatat sa construiesc, am invatat electrica si am invatat necesitatea de comunicatii.
  • Daca maine ar fi un dezastru natural, un razboi (Doamne fereste), telefoanele mobile nu ar mai functiona, dar statiile sunt independente de frecventa.

Electronica industriala a facut posibila dotarea cu echipamente profesionale a celor pasionati de radioamatorism, chiar daca nu au posibilitati de constructii radio.

  • Este recunoscut faptul ca radioamatorii au comunicat in telegrafie, fonie si mai recent comunicatii digitale cu echipamente performante asistate de computere.
  • Radioamatorismul este un sport bine determinat, ce da posibilitatea oricarui cetatean de pe glob autorizat ca radioamator de a comunica prin radio si de a participa la orice concurs organizat in tara sau pe glob.

 

Pentru a intelege ce este radioamtorismul, va prezint un filmulet.

Link-ul este acesta: https://www.youtube.com/watch?v=vzI78tN9le4

Vasile Ciobanita – In cei 21 de ani de activitate ca Secretar General al Federatiei Romane de Radioamatorism a promovat in toate mediile sociale si politice activitatea pe care o desfasoara radioamatorii, coordonand aparitia revistei Radiocomunicatii si Radioamatorism ajunsa in al 22-lea an de aparitie. Avand un spirit organizatoric deosebit el a coordonat si organizat in toti acesti ani numeroase competitii, intalniri, simpozioane, targuri pentru radioamatori, punand pe primul plan pasiunea si pe celelalte planuri sanatatea.

Rep – Este clar, aveți o lume a dumneavoastră a radioamatorilor, sunt absolut fascinată de tot ceea ce ne-ați povestit! Vă mulțumim frumos și îmi pare rău că nu știu ce urare s-ar cuveni să fac, să fie adecvată hobby-ului dumneavoastră!

Un articol de: Nina Ninet