Pentru inceput, sa facem cunostinta cu Dan Mirica, toti am admirat fotografiile tale si am ramas impresionati de compozitie, cromatica dar si prin accesul la locatii fabuloase!

 

Rep: Cine este Dan Mirica, de cand pasiunea pentru fotografie?

D.M. – În prezent sunt fotograf izolat la domiciliu ? și full time tată al unui băiat de 2 ani și jumătate.

De mic copil mi-au plăcut imaginile, am practicat pictura în copilărie cu dorința de a merge la Tonița, însă la un moment dat am schimbat macazul și m-am îndreptat spre IT. Tatăl meu a fost pasionat de fotografie, și de la el am moștenit aceată pasiune. Însă viața m-a dus pe alte cărări până-n 2009 când (să pun un pic de dramatism) în urma unui accident de motor care m-a pus pe bară jumătate de an, mi-am schimbat complet percepția de viață și am început să privesc lucrurile diferit. După recuperare am început să fiu mai atent la mine, să iau decizii mai conștiente, să mă îndrept spre o viață spirituală și uite așa a apărut fotografia în viața mea. La început a apărut doar ca business, cumpărasem un kit de realizare de tururi virtuale 360 grade (domeniu site, aparat Canon 450d, trepied și cap panoramic și evident know how). Uite așa am continuat 2 ani cu multe întrebări dacă asta este ceea ce-mi doresc să fac. Toate acestea până am făcut un barter cu un prieten care se ocupa de turism, eu i-am făcut un tur virtual la hostelul lui iar el m-a trimis în Maroc. Când am pus piciorul pe pământ marocan am trăit un sentiment puternic de „acasă”. Parcă totul îmi era familiar, deși mă aflam în una dintre cele mai „nebune” piețe din lume Jemaa el Fna, eu mă simțeam în siguranță și parcă totul avea rostul lui. În urma acelei călătorii s-a trezit în mine pasiunea pentru fotografie, călătorie și dorința de a împărtășii cu alții experiențele mele.

 

Rep: Ne poti spune, daca ai atins tot ce ti ai propus in aceasta cariera din fotografie?

D.M: Cred că cel mai frumos este să faci ceea ce faci cu pasiune, iubire și dedicare. Să-ți deschizi inima în ceea ce faci, în felul acesta se vor deschide ușile de care ai nevoie în evoluția ta ca om, ca suflet și ca spirit. Când m-am apucat de fotografie nu mi-am stabilit un țel, și chiar daca nu făceam cu pasiune, ceva din mine mă împingea mai departe. Chiar și atunci când a apărut pasiunea și dorința de a călători, tot nu știam unde mă va duce fotografia, iar acum pot spune că m-am bucurat de cea mai frumoasă perioadă a vieții mele. Dacă fotografia pe care o fac trezește ceva în privitor, atunci consider că am atins ceea ce mi-am propus, după aceea o iau de la capăt ?

Camels caravan in Desert Sahara in Morocco, dunes in background

” data-medium-file=”https://i0.wp.com/laconaculfotografilor.ro/wp-content/uploads/2020/05/AB0A7035-copy_resize.jpg?fit=300%2C200&ssl=1″ data-large-file=”https://i0.wp.com/laconaculfotografilor.ro/wp-content/uploads/2020/05/AB0A7035-copy_resize.jpg?fit=700%2C467&ssl=1″ class=”size-full wp-image-6392 aligncenter” src=”https://i0.wp.com/laconaculfotografilor.ro/wp-content/uploads/2020/05/AB0A7035-copy_resize.jpg?resize=700%2C467&ssl=1″ alt=”AB0A7035 copy resize” width=”700″ height=”467″ title=”Dan Mirica, intre pasiunea pentru fotografie si turele foto! 2″ sizes=”(max-width: 700px) 100vw, 700px” data-recalc-dims=”1″/>

Rep: Ne poti prezenta un palmares, expozitii, premii in fotografie?

D.M: În fotografie cu toții avem anumite repere legate de evoluția fotografică. Pentru mine au început cu stock-ul, cu cât aveam mai multe fotografii acceptate cu atât simțeam că sunt pe calea cea bună. După aceea când am văzut că se și vând mi-am schimbat reperele. Am participat și la câteva concursuri însă nu m-au atras atât de mult încât să continui. Am preferat să postez pe site-uri apreciate gen 1x.com, nationalgeographic. Expozițiile la care am participat au fost organizate de mine și au fost în scopuri caritabile. Atât expoziții doar cu lucrările mele dar și de grup în urma anumitor ture foto.

 

Rep: Ai o fotografie preferata la care tii cel mai mult?

D.M: Da, chiar o am acasă pe perete. Fotografia este făcută la Lacul Morii în urma unui workshop 1 la 1 pe care l-am ținut. După ce-l terminasem ne îndreptam spre metrou, iar în timp ce mai povesteam am întors capul și am văzut în spatele meu silueta copacului. Am rămas fără cuvinte și i-am spus participantului că eu mai rămân să fac câteva fotografii și că poate sta și el dacă dorește. Întâi am văzut copacul, apoi pe cei doi îndrăgostiți pe bancă. Mă bucuram de imaginea asta și de trecători, am făcut mai multe fotografii până când a apărut acest moment de sincronicitate, o aliniere perfectă a tot ceea ce se întâmplă. M-am oprit din fotografiat, parcă nici fotografia nu mai conta, era acel moment perfect în care doream să mă adâncesc.

 

Rep: Am doi prieteni ce au participat la o tura foto in Nepal, au venit cu tolba plina de fotografii, stiu ca te ocupi de organizarea de ture foto, in locatii foarte exotice, ne poti spune in ce consta o tura foto, cum sunt alesi participantii, cum alegi un itinerariu, sunt aceste ture posibile pentru toti fotografii, in sensul, daca fac fata fizic, luand ca exemplu Nepal?

D.M: Fiecare participant trebuie sa ajunga sa se exprime prin fotografia pe care o face la nivelul la care este indiferent de aparatul din dotare. O tura foto constă intr-un numar restrans de participanti (10-12) pentru a putea acorda atenție fiecăruia în parte pe parcursul turei. Un traseu stabilit pe care-l cunosc ca bază, iar la fața locului mă uit după noi oportunități, în plus îmi place să includ obiective sau trasee noi de vizitat și pentru mine, pentru a trezi și în mine dorința de explorare. Frumusețea unei ture este aceea că avem cu toții același scop și asta unește foarte mult grupul ceea ce este important într-o călătorie de 10-15 zile. Încă un aspect este faptul că oamenii sunt diferiți atât ca vârstă cât și ca domenii de activitate pe care le au dar mai ales ca nivel de fotografie, și pot spune că pe parcursul turei învățăm cu toții unul de la altul. Una din contriuțiile mele este să văd nivelul fiecăruia și să-i ajut să meargă mai departe de acolo de unde sunt si de asemenea pe cei mai avansați să-i încurajez să se rupă de grup să-și găsească propriile experiențe, după aceea să vină să le împărtășească grupului. Cred că asta este ceea ce-mi place cel mai mult, lucrul cu oamenii m-a făcut să merg de peste 10 ori în Maroc, și abia aștept următoarea tură ? Chiar dacă merg în aceeași țară de mai multe ori, turele și experiențele trăite sunt complet diferite.

Cum aleg participantii? Ei ma aleg pe mine iar daca sunt prea multi, primul sosit primul servit as putea spune. Important este sa fii pasionat de fotografie, chiar si cu un telefon, si sa respecti programul de baza. Sunt cazuri cand iau in ture si persoane care nu au treaba cu fotografia, dar maxim 2-3 persoane caci altfel grupul se sparge pe parcursul turei si se pierde scopul. Fac acest lucru pentru a da ocazia altora sa traiasca experienta unei ture foto. De multe ori au fost cazuri cand aceste persoane s-au apucat de fotografie.

Itinerariul este făcut în urma experiențelor anterioare. De obicei organizez ture în locații pe care le-am explorat fotografic sau colaborez cu alți fotografi care cunosc foarte bine itinerariul și au experiență și pot transmite increderea necesară. Vezi de exemplu Norvegia și Scotia organizate cu Adrian Popan, Slovenia cu Jeno Major și cea mai recentă India împreună cu Marian Plaino.

Majoritatea turelor pe care le organizez nu necesită pregătire fizică dar sunt solicitante. În fiecare dimineață la răsărit (fiecare își ia pauză când simte nevoia), cel puțin 15-20.000 pași pe zi, seara dacă mai avem energie ne mai uităm și pe câteva fotografii, și a doua zi de la capăt.

Întradevăr Nepalul este o tură diferită, de aceea am făcut două tipuri de ture aici, una pentru începători din punct de vedere fizic (oricine poate face traseul atâta timp cât ști că nu ai probleme de sănătate) dar și un traseu pentru nivel mediu cu trekking de 10 zile. La anul ar fi fost în plan cea de-a 3-a variantă pentru nivel mediu-avansat cu trekking de 15 zile până la Everest Base Camp. Să vedem ce ne rezervă Covid-ul.

 

Rep: ai o tara in care te reintorci cu placere, o locatie care te-a cucerit?

D.M: În toate locurile mă întorc cu plăcere ? altfel nu m-aș mai întoarce, nu aș duce oameni acolo căci nu aș avea ce să împărtășesc cu ei. Dar da, există un loc unde mi-ar plăcea să petrec mai mult timp, un loc care mi-a intrat mai mult la suflet: Zanzibar.

Am avut ocazia să petrec 3 luni de zile aici, tot într-o colaborare cu o agenție de turism. Abia aștept să mă reîntorc.



Rep: Dar o tara sau locatie in care nu doresti sa te mai reintorci?

D.M: În toate țările unde am organizat ceva doresc să mă reîntorc și să privesc cu ochi noi locurile acelea. Sunt dispus să mă întorc chiar și în locurile care nu mi-au plăcut tocmai pentru a vedea daca s-a schimbat ceva în mine sau la acel loc. Un astfel de loc pot spune că este Barcelona. O destinație frumoasă care nu mi-a intrat la inimă încă.

Rep: Unde iti doresti sa calatoresti si nu ai ajuns pana acum?

D.M: Sunt multe locuri unde aș vrea să merg dar am să specific doar Japonia. Este o destinație pe care mi-ar plăcea să o explorez în trei anotimpuri, primăvara, toamna și iarna.

Rep: Ai avut ture foto in tari cu conflicte, te-ai simtit in primejdie uneori?

D.M.: Prefer să evit astfel de destinații. Ca să faci fotografie de călătorie trebuie să fi într-o stare de bucurie și armonie, nu una de tensiune și teamă. Turcia aș putea spune totuși, prima dată am fost cu Ruxandra (soția mea) în Cappadocia într-o vacanță de 10 zile imediat după câteva atentate din Istanbul în 2016, însă cu toate acestea ne-am simțit în siguranță și tot atunci am cerut-o de soție ? După un an lucrurile s-au liniștit și am putut organiza ture foto.

Rep: Ne poti povesti o amintire haioasa din calatoriile tale?

D.M. Da, eram într-o tură din Nepal la întoarcere spre Kathmandu, spre finalul turei. Avusesem un traseu cu minibusul închiriat destul de anevoios, multe serpentine, urcări, coborâri. Tocmai ce intrasem pe drumul principal imediat după apus și respiram și noi mai ușurați când ce să vezi, din cauza drumului prost se rupsese ceva la mașină și nu mai puteam continua. Am văzut îngrijorarea ghidului pe față, și într-un moment de inspirație i-am spus rapid „bus-ul local”. În secunda doi făceam cu mâna la mașini împreună, am avut noroc că a oprit destul de repede. Participanții abia ce apucaseră să se dea jos din mașină că deja le spuneam „gata mutăm bagajele, mergem cu busul local”. În câteva minute eram între localnici spre Kathmandu râzând și întrebându-ne cum s-au mișcat toate atât de repede.

Rep: Ce proiecte viitoare ai, legat de ture foto, poate o expozitie persoanala sau de grup?

D.M. Din păcate toate proiectele au intrat pe așteptare datorită acestui Covid-19. Mi-ar fi plăcut o expoziție de grup cu fotografii din Tanzania și Cappadocia. Iar ca tură foto… Bhutanul ar trebui în Noiembrie, dar rămâne de văzut ce se mai întâmplă cu situația actuală.

Rep: Te ai gandit sa scoti o carte sau un album foto?

D.M: Da, un album foto mai întâi pentru mine să văd cum iese ?

Rep: La ce se reduce echipamentul foto a lui Dan Mirica in aceste calatorii?

D.M: Fiind organizator, încerc să-mi iau tot echipamentul pentru a da și altor participanți dacă au nevoie, iar acesta conține în momentul de față două body 5D Mark III și Mark IV (dar de obicei fotografiez cu unul singur) și obiectivele Sigma 14mm f1.8 ART, Canon 16-35mm f4L IS, 35mm f1.4L, 50mm f1.4USM, 135mm f2.0L, 70-200 f4L și 100-400mm f4-5.6L IS

Pe viitor se întrevăd ceva colaborări și sper să vin cu mai mult echipament foto pentru participanți.

Rep: Esti foarte mult plecat din tara, esti casatorit, daca da, familia se simte ingrijorata cand esti plecat?

D.M. Da sunt căsătorit și avem un băiat de doi ani și jumătate. Există cu siguranță și îngrijorare dar vorbim de câte ori avem ocazia, ne povestim ce se mai întâmplă la fiecare și ne ridică nivelul de încredere ?

Rep: Un sfat pentru fotografii, aflati la inceput de drum?

D.M: Să se bucure de perioada evoluției, de drum, de căutări în a deveni mai bun. Este cea mai frumoasă perioadă. Să se lase purtați de pasiune și să-și deschidă inima pasiunii, îi va ajuta în toate domeniile în care activează.

Rep: Un gand pentru membri grupului „La Conacul Fotografilor”

D.M: Felicitări în primul rând pentru faptul că sunteți activi și implicați, cred că cel mai activ grup de fotografie. Țineți-o tot așa și ajutați fotografii să-și împărtășească lucrările.

Rep: In incheiere, iti multumim pentru timpul acordat si iti dorim sa iti atingi toate punctele la care visezi si sa revii in Romania in siguranta, asteptam sa ne inviti la prima expozitie, semnata Dan Mirica!

Un articol de Bajan Sorin