Pentru inceput, sa facem cunostinta cu Mihai Baciu, Ornitolog & Fotograf, am avut placerea sa l cunosc personal in Delta

Astazi avem placerea sa aflam cateva noutati chiar de la el!

 

Rep: Cine esteMihai Baciu, De cand pasiunea pentru natura, fauna si fotografie?

M.B –Hm….sunt un moldovean nascut in Cotnari …da , da….locul ala cu vin bun…Am crescut intre viile bogate in licoarea aurie mult cunoscuta. De la 15 ani sunt tulcean si sincer, ma bucur ca atunci cand a fost sa aleg am tras lozul cel bun, alegand Tulcea, imi suna tare frumos acest nume. Sunt pasionat de rebus, fost campion la campionatele nationale de incrucisare, pasionat de Pink Floyd, de muzica buna, ador delta, ador zborul. Sunt printre putinii oameni care fac EXACT ce-si doresc in viata. Imi conduc vaporul, fac fotografie, duc turisti in delta….

 

Rep: Am aflat din surse sigure, ca vei publica un nou volum despre fauna din Delta, cate ai publicat pana acum?

M.B : Aceasta este ce-a de-a patra carte din seria Pasarilor din Delta si Dobrogea.

Rep: Unde va avea loc lansarea si in ce data?

M.B: Lansarea din Bucuresti va fi pe 21 martie, la orele 17, la Libraria Carturesti , cea din Centrul Vechi, cam pe unde umblati si voi dupa o bere rece in zilele calduroase de vara..

Rep: Ce aduce nou acest album, cate specii de pasari sunt prezentate in el?

M.B: Pai, aduc 56 de noi specii pe care nu le aveam fotografiate la momentul ultimei editii. Intre aceste 56 de specii, trei nici nu fusese observate vreodata in tara noastra, ceea ce reprezinta o importanta extraordinara . In trei ani sa ai cateva specii noi pentru Romania este ceva. Am avut SI norocul de a fi acolo la momentul oportun. In cele 650 de pagini, am aproape o mie de fotografii, unele dintre ele foarte frumoase. Cartea are text in romana destul de bogat, plus traducere in italiana, franceza, germana si engleza.

Rep: Ai o fotografie preferata la care tii cel mai mult, ne poti spune povestea ei?

M.B: pai…sunt multe foto care au povesti interesante. Sa zicem ca imi voi aminti mereu de pitulicea de Himalaya. Am stat cateva zile in tabara de inelare de pe grindul Chituc. In a patra zi a venit sa ma ia cu masina sotia mea Valentina, am stat pana s-au scos din plase pasarile de dimineata. Nimic interesant. Am ajuns in fata blocului, a parcat si in clipa in care voia sa opreasca motorul vine un sms de laa Szilard, coordonatorul acestei carti si inelatorul de atunci din tabara….Pitulice de Himalaya..la tabara. Nici nu stiam ca exista specia. Ne-am uitat umul la celalalt si ..ma jur ca 150 km la ora a fost cea mai mica viteza. Inelatorii nu tin mai mult de o ora o pasare capturata…

Rep: In cat timp ai strans materialul foto?

M.B: Fac fotografie de cca. 15 ani. Sunt axat doar pe fotografia de wildlife sau mai degraba pe cea de pasari. Ador zborul, miscare. NU fac fotografie de concurs ci prefer cea documentara. De aceea si nebunia asta de a fotografia absolut toate speciile observate in Dobrogea. Mai am cateva.

Rep: De unde putem achizitiona noul volum?

M.B: La vanzare la librariile din Tulcea, hotel Delta, muzeul de stiinte naturale ACVARIU din Tulcea, dar…foarte important si prin toata reteaua librariilor Carturesti din tara. Evident poate fi cumparata si prin SOCIETATEA ORNITOLOGICA ROMANA.

Rep: Este periculoasa meseria de Ornitolog in Delta, ai avut experiente mai putin placute?

M.B: NUUUUUUUU , de ce sa fie periculoasa? Lucrez cu material inofensiv. Este atat de incitant, este calm, este liniste…E cel mai placut mod de a petrece clipe din viata.

Rep: Ce specie de pasare iti doresti sa fotografiezi si nu ai reusit pana acum?

M.B: Hia sa va spun cum functioneaza la mine chestia asta: e ca la americani la CIA, ei au mereu in frunte cel mai cautat terorist. S a zicem ca era Bin Laden inainte. Eu mi-am ales mereu binladenul meu….multa vreme a fost soimul dunarean, apoi garlita mica…Imediat cum un binladen e fotografiat vine altul…Da, acum binladenul meu este o pasare de noapte care se cheama STRIGA – Tyto alba. Curand sper sa fie alta..

Rep: Ce proiecte viitoare ai, poate o expozitie persoanala?

M.B: Am deja cinci expozitii personale, trei in afara tarii, doua la Tulcea. Daca timpul si poate calitatea fotografiilor imi vor permite , de ce nu?

Rep: La ce se reduce echipamentul foto a lui Mihai Baciu?

M.B: Sunt foarte simplist. Am un Nikon D500 si un obiectiv Nikon 200-500.Celelalte obiective au prins praf in rucsacul foto. De ceva vreme nu trag decat la pasari desi mi-as dori sa mai ies din zona asta uneori. Sunt ceva domnite ce vor si ele niste foto din alea frumoase ca la pasari..

Rep: Un sfat pentru fotografii, aflati la inceput de drum, pasionati de Wild Life?

M.B: Of…rabdare, cunostinte, daca nu stii pasarile de unde stii ce fotografiezi? Dar fara rabdare nu merge asta e sigur. Renuntare la multe, alergatura, trezit devreme. Am fotografiat ferestrasi si eider la minus 15 grade. Am cazut in mare, in apa, m-am tarat sute de metri pe coate sa prind o specie mai sperioasa. Pasiunea e totul cred.

Rep: Un gand pentru membri grupului „La Conacul Fotografilor”

M.B Va astept la lansare, la Carturesti, apoi , cu multi dintre voi ne vom reintalni la cele doua ture foto din vara unde sper sa gasim subiecte frumoase….

Rep: In incheiere, iti multumim pentru timpul si asteptam sa ne vedem la Carturesti, la lansarea noului volum!

Un articol de: Bajan Sorin

Lansare de carte a fost anulata din cauza masurilor de siguranta create de coronavirus!anda online cartea!

Precizam ca puteti comanda online cartea!