In perioada iunie – octombrie 2018 s-a desfasurat Concursul National, Fotograful Anului in Romania, editia 2018.

Astazi avem, onoarea de a-l descoperi impreuna pe castigatorul titlului “Fotograful Anului in Romania – 2018”, Ionut Burloiu.

 

Rep: Pentru inceput, va rog sa ne spuneti cateva vorbe despre dumneavoastra.

I.B: Salut, sunt nascut la Campina (Prahova), dar locuiesc in afara tarii de peste 12 ani. Lucrez in advertising, iar fotografia este atat pasiune cat si profesie.

Rep: De ce fotografia?

I.B: Fotografia este un mod de a ma exprima, dar si a descoperi si invata mereu ceva nou. Mi-ar fi placut pictura, dar fotografia mi-a fost mai la indemana ?

Rep: Va mai amintiti cand ati prins “microbul”?

I.B: “Magia” fotografiei m-a surpins cand aveam 7-8 ani, cand am vazut pentru prima oara un aparat de developat; imi parea ceva foarte hi-tech. Primul aparat foto l-am avut prin 2002

Rep: Cum ati evoluat, cum v-ati perfectionat cunostintele fotografice ?

I.B: Cand eram mic aveam voie doar sa tai marginile fotografiilor, pentru a le crea o rama. Prin anul 2000 am inceput sa fac poze pe film, dar cum procesul era foarte anevoios, visam la un aparat digital, pe care l-am cumparat in 2002 de la f64, pe vremea cand aveau sediul intr-o casa, pe langa piata Leu.

Rep: considerati ca este mai importanta, performanta aparatului foto sau creativitatea fotografului ?

I.B: Cu siguranta creativitatea fotografului. Aparatul foto este doar un instrument, care trebuie ales in functie de scopul si rezultatul dorit.

Rep: Dar rucsacul dumneavoastra de fotograf ce contine ?

I.B: Calatoresc destul de des si prefer sa am cat mai putin echipament. Am 3 obiective, 1 aparat foto APS-C, un trepied, o frontala, o surubelnita si o banda scotch ?

Rep: Ce gen de fotografie preferati si de ce ?

I.B: Personal fac in special landscape, pentru ca este modul meu de a descoperi si a ma transpune. Dar apreciez foarte mult fotografia buna, indiferent de gen.

Rep: Considerati ca in contextual actual socio – economic, se poate trai doar din fotografie in tara noastra? Dar in tara in care locuiti ?

I.B: Fotografia a ajuns sa fie atat de raspandita ca hobby, incat nu mai este apreciata de catre public la adevarata valoare, dar cu siguranta la nivel profesional se poate trai din asta; insa cere multe sacrificii pe plan personal si investitii pe plan material.

Rep: Haideti sa vorbim putin despre concurs. Cum ati aflat vestea ca sunteti ”Fotograful Anului in Romania”?

I.B: A fost o mare surpriza pentru mine si multumesc pe aceasta cale organizatorilor Bucharest Photofest si juriului. Eram in Islanda, abia ajuns in camera de hotel pe la 4 dimineata si cand am citit, din cauza oboselii am avut impresia ca probabil am adormit si visez; dimineata insa mesajul primit a persistat ?

Rep: Au fost mai multe sectiuni, la cate ati participat?

I.B: Initial am vrut sa particip doar cu aceasta fotografie, dar am trimis si la sectiunea Open

Rep: Despre juriu si metodele de jurizare ne puteti spune cateva cuvinte ?

I.B: Cand am vazut componenta juriului am intuit ca se doreste un concurs la un nivel mai ridicat decat se facuse pana atunci. A fost compus din 9 fotografi straini si 3 romani cu foarte multa experienta in lumea fotografiei, dupa cum urmeaza : Roger Tooth (Marea Britanie) – Președintele Juriului, Craig Allen (SUA), Vaughn Wallace (SUA), Anne Farrar (SUA), Jim Casper (Olanda), Dean C.K. Cox (Suedia), Peter Svoboda (Cehia), Iurie Belegurschi (Islanda), Rui Palha (Portugalia), Alex Gâlmeanu (România), Ioana Moldovan (România), Anca Cernoschi (România).

Nu cunosc metodele de jurizare.

Rep: Si acum sa ne indreptam atentia catre fotografia dumneavoastra, cea care v-a adus marele trofeu. Fotografia in sine are un nume al ei ?

I.B: Numele fotografiei este “Soul of the Earth”, este vorba despre sipirtul pamantului care da viata a tot ceea ce ne inconjoara.

Rep: Ne puteti dezvalui locatia si modul in care ati descoperit acel loc minunat surprins in fotografie?

I.B: Fotografia este realizata in Italia (tara cu cel mai ridicat grad de antropizare), pe o vale ascunsa intre dealuri, la 15 minute de unde locuiesc. De mai bine de 10 ani incerc sa surprind formele, contrastele, texturile si culorile dealurilor din zona Marche. M-a fascinat in special cum reusesc italienii sa are si sa cultive pana si pe cele mai inclinate pante, parca sfidand gravitatia. Am ajuns sa cunosc foarte bine zona, iar fotografiile mele au fost publicate de catre Oficiul de turism atat in mediul online, cat si in reviste si alte materiale de promovare ale regiunii.

“Soul of the Earth” face parte dintr-o serie de 4 fotografii incadrate identic, ce urmaresc transformarea “Colle del Gelso” (Dealului Dudului) de-a lungul unui an; o reprezentare a convergentei influentelor umane si naturale asupra locului.

Rep: Cateva cuvinte despre momentul in care ati executat fotografia ( stiu eu, anotimp, moment al zilei…)

I.B: Descoperisem locatia inainte de a executa fotografia, dar am asteptat pana cand pamantul arat a capatat textura pe care mi-o imaginam eu si am declansat atunci cand lumina a produs contrastul maxim.

Rep: Ce aparatura ati folosit ?

I.B: Am folosit un APS-C cu o lentila 70-200mm + trepied.

Rep: Cum vi s-au parut celelalte fotografii din concurs? Ati avut vreo fotografie preferata ?

I.B: Am vazut multe fotografii bune in concurs, in special cele cu tema Fine Art, Fotografie Documentara, Fashion. Am mai multe preferate, nu cunosc exact numele fotografiilor, dar pot enumera cativa fotografi din diferite sectiuni: Cosmin Bumbut, Stoian Oana, Enache Roxana, Cristina Venedict, Andreea Retinschi, Adrian Petrisor, Lazar Ioan Ovidiu, Cristian Lipovan, Dan Cristian Mihailescu, Alexandru Axon, Ovi D. Pop.

Rep: Acesta a fost primul premiu pe care l-ati castigat ca si fotograf, sau au mai fost si altele ?

I.B: Particip rar la concursuri, dar primul meu premiu l-am castigat in 2008 in Italia, la un concurs national organizat de Hewlett Packard cu tema “Culorile mele preferate”

2014 “Cea mai frumoasa imagine a anului”, premiul juriului pe cel mai cunoscut grup italian de fotografie peisagistica: Clickalps

2014 National Geographic a ales si publicat o fotografie de a mea in cadrul concursului “Povesti de dupa miezul noptii”, publicata apoi si in China

2015 In cadrul Festivalului de Fotografie “Secvenţe” am castigat concursul de fotografie cu tema ”Cu şi despre Câmpina”

2016 Premiul I la concursul cu tema apicola organizat in cadrul Târgululi Mierii Câmpina

2017 Premiul I la concursul organizat de administratia Rezervei Naturale Regionale “Monte San Vicino e del Monte Canfaito”, Italia

2017 Am castigat concursul international de fotografie, tema “Culori”, organizat de Metro News (unul dintre cele mai citite ziare de stiri din lume)

Rep: Ce i-ati sfatui pe cei care isi doresc sa participe la o astfel de competitie, dar nu au …curajul necesar ?

I.B: Curajul de a participa il capeti odata cu experienta. Cum spuneam, personal nu particip la multe concursuri. Am trimis imagini dupa multi ani de experimentat cu fotografia si doar atunci cand am crezut ca acestea se incadreaza in tema/temele date.

Rep: Dar unui fotograf incepator care isi doreste sa evolueze, sa se perfectioneze?

I.B: Evolutia unui fotograf este un proces continuu, iar pentru a-l sustine este nevoie de mult timp dedicat acestei pasiuni. Cititi, cititi mult, vizitati galerii de arta, observati lumini, forme si perspective… intrebati-va ce simtiti.

Rep: Ce proiecte foto aveti in viitorul apropiat ?

I.B: A avea un proiect foto este necesar oricarui fotograf pentru a se putea educa si perfectiona. Am participat la unele proiecte foto in Romania (vezi “Acoperisul Romaniei”, realizat alaturi de prieteni fotografi din Cluj) si este un mod extraordinar de a cunoaste oameni si locuri noi.

Lucrez cam de 5 ani la un proiect, dar nu am reusit sa il finalizez inca; sper ca la anul sa il pot concluziona si expune.

Va multumesc foarte mult pentru ca mi-ati facut onoarea de a–mi acorda acest interviu, va felicit inca o data pentru toata munca dumneavoastra, dar si pentru titlul de “Fotograful Anului in Romania – 2018” si va doresc mult succes si de acum incolo, sa va realizati toate visurile.

In continuare, admiram impreuna, alte fotografii din portifoliul lui Ionut Burloiu:

Un interviu de: Angela Codrina Bocse