Picatura de cultura cu Sorin Tudorica

Astăzi vă voi povesti despre un  fotograf iconic care pe mine m-a impresionat profund prin îndârjirea cu care a ținut să-și urmeze pasiunea chiar dacă sorții i-au fost de multe ori împotrivă. Este vorba despre Josef Sudek, un fotograf ceh foarte cunoscut datorită fotografiilor sale despre Praga.

Josef Sudek (1896-1976)

În timpul primului razboi mondial, înrolat fiind în armata austro-ungară, a avut ghinionul să fie grav rănit la brațul drept care i-a fost amputat chiar din umăr la spital. După aproape trei ani petrecuți prin spitale a decis la un moment dat că ar trebui să devină fotograf, așa că s-a înscris la Școala Naționala de Arte Grafice din Praga, unde l-a avut profesor pe artistul fotograf Karel Novak vreme de doi ani; cu acesta a studiat arta și fotografia dezvoltându-si stilul pictorial.


Membru al Clubului de fotografi amatori din Praga, a fost indrumat de către colegi să încerce și alte genuri fotografice așa că împreuna cu doi prieteni fotografi a creat in 1924 Asociația Fotografica Ceha.


In anii 20 a făcut o serie de fotografii la reconstrucția catedralei St.Vitus lucru care i-a adus titlul de fotograful oficial al orașului Praga.


In pofida faptului că avea doar o mână și aceea stângă, el utiliza aparate de fotografiat de format mare, 8×10″ cu burduf si planfilm. Pentru a le putea deplasa si manevra avea nevoie adesori de asistenți. Printre aparatele folosite de Sudek se numără și un Kodak Panoramic, model din 1894 cu film de 10x30cm și cu care a realizat foarte multe panorame ale orasului Praga ce au fost publicate prin 1959. Utilizarea camerelor de format mare de la 8×10″ se datora faptului că acesta era fascinat de posibilitățile copiei de contact (se suprapunea filmul direct peste hârtia fotografică și apoi era expus la lumină, de obicei la soare), Sudek fiind considerat un maestru al fotografiei de natură moartă ( still life ) și de peisaj. Iluminarea în fotografiile sale are o sesibilitate lirică, cu lumina difuză sau chiar directă care îți dă senzația de melancolie.

Un articol semnat de Sorin Tudorica
Sursa fotografiilor – Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 Shares
Share via
Copy link