Picatura de cultura cu Sorin Tudorica

 

Ernst Haas

(1921 -1986)


Ernst Haas s-a născut in Viena și încă din copilărie și-a descoperit pasiunea pentru fotografie, cu sprijinul tatălui său pasionat de fotoigrafie, dar si muzica. A studiat la o școală privată arta, literatura, filosofia și știintelepâna când a început primul război mondial care i-a întrerupt studiile.



Fotografiile de excepție și pline de emoție, pe care le-a făcut ca tânar jurnalist în 1947, la sosirea trenurilor cu prizonieri în gară din seria “Homecoming”, au atras atenția lumii asupra lui dar în special lui Robert Capa, fotograf de război care l-a invitat să se alăture agenției “Magnum” unde deja activau nume importante ale epocii, ca Henri Cartier-Bresson si George Rodger.



Haas a utilizat prima oară filmele color în 1951, ca fotograf freelancer pentru revistele Life, Look, Vogue si Holiday. Remarcabile rămân seriile “Images of a magic City” despre New York și un reportaj sportiv “The Magic of Color in Motion”.



Ii plăcea foarte mult să experimenteze cu focus selectiv, mișcare blurată sau DOF mic astfel încât sa creeze iluzii, metafore, altfel decât jurnalismul de senzație.



Ulterior a inceput să experimenteze cu tehnici audio/vizuale, “Flower Show” si portofoliul “Flowers” produs in 1983 demonstrează că detaliile florilor erau un subiect important în ultimile lui lucrări.



Chiar înainte să moară neașteptat, în 1986, Haas a presentat proiectului audiovizual “Abstracts”.
Haas a fost fascinat și de natură lansând în 1971 o carte numita “The Creation” unde sunt prezentate peste 100 fotografii inspirate de textele biblice din Vechiul Testament despre crearea planetei Terra. Imaginile sunt uluitoare și reprezinta o sursă de referință pentru fotografia de natură. Cartea a fost vândută până acum în peste 350 mii de copii și merită să o căutați pe net să vedeți fotografiile.




Sursa foto : Google

Leave a Reply

0 Shares
Share via
Copy link