Laszlo Moholy-Nagy
(1895-1946)
Asazi vom face cunostinta cu Laszlo Moholy-Nagy ce se considera un pictor mai degraba decât fotograf. In zilele noastre el este considerat ca unul din pionerii inovatori ai secolului XX.
Cariera initială a lui Moholy-Nagy s-a dorit să fie în domeniul avocaturii, dar planurile i-au fost intrerupte de primul razboi mondial. In 1914 a fost trimis în armata Austro-ungara unde, in timpul șederii într-un spital militar, a început să deseneze primele schițe in cărbune și cerneală.
După război s-a decis să abandoneze studiile avocățești și să se dedice întru totul artei. Așadar a plecat la Berlin unde s-a întâlnit cu grupul dadaist “Sturm” și unde a cunoscut-o pe viiitoarea lui soție Lucia Schulz. Împreună au lucrat apoi în domeniul fotografic unde au făcut numeroase experimente în anii ce au urmat, Moholy-Nagy devenind faimos pentru fotografiile sale.
In 1923 a fost invitat să predea la renumita școală Bauhaus din Weimar, Germania, școală cunoscută pentru generatiile de artiști în design care s-au lansat de acolo. Aici la Bauhaus a reușit să pună la punct un curs despre fotografie, fiind unul dintre pionerii acestui mediu. Aici, la Bauhaus, Moholy-Nagy a încercat să clarifice relatia dintre pictura și fotografie, promovând o clară separare a acestor medii. În timp ce considera că pictura se creează din culoare, utiliza fotografia ca mijloc de a examina si a întelege lumina.
Pentru el fotografia nu era un mijloc de a accentua sau evidenția realitatea, ci un mediu artistic.
Veți observa că printre lucrările lui sunt foarte multe fotomontaje compuse din mai multe fotografii care creează diferite stări emoționale, umor, conexiuni misterioase sau povești fantastice.
După o plimbare prin Europa, de la Berlin la Amsterdam si mai apoi la Londra unde a ținut cursuri de fotografie și design, a ajuns în Chicagio unde a devenit director la Asociatia Artelor si Design-ului Industrial numita de el mai târziu New Bauhaus. Un an mai târziu și-a înființat propria lui școala de design.
Sursa foto : Google