Picatura de cultura cu Sorin Tudorica

 

Alfred Stieglitz

( 1846-1946)


Astăzi facem cunoștință cu artistul care a făcut populară fotografia în America,  Alfred Stieglitz.



 A studiat ingineria și chimia fotografică în Berlin, unde l-a avut ca profesor pe Hermann Wilhem Vogel, inventatorul filmului ortocromatic.

Initial a fost interesat doar de aspectul tehnic și funcțional al procesului fotografic dar mai târziu, în 1890 când s-a reîntors la New York, nemulțumit de faptul că deja a atins limitele tehnologice ale fotografiei, a căutat noi metode de expunere și procesare a imaginii.



Astfel, împreună cu Joseph T. Kekkey, a inventat “pure photography”, un proces ce utilizează gelatina.



Fotografiile din acea vreme incluzând “A street in Sterzing”, “South Tyrol” și “Sun Rays, Paula” arată interesul acestuia asupra iluminării scenei și efectele acesteia cum ar fi dungile create de jaluzelele Venețiene.



În 1893 crează prima sa fotografie de succes cu zăpadă, iar trei ani mai târziu, prima lui fotografie de noapte.




În 1902 Stieglitz, Edward Steichen și Alvinb Langdon Coburn au fondat grupul “Photo Secession” și revista “Camera Work”. Grupul “Photo Secession” promova fotografia ca arta plastică, dar în special pictorialismul fotografic și considera că este mai important modul cum artistul își încadrează subiectul, de cum se folosește de elementele din cadru, decât subiectul fotografiat.
În Noiembrie 1905 va deschide la New York pe Fifth Avenue, galeria “Gallery 291” unde expune 100 fotografii realizate de cei 39 de fotografi selecționați pentru expoziție. Galeria devine rapid un real succes cu un numar mare de vizitatori și vânzări pe măsură. A adus  aici lucrari de avantgarda ale fotografilor Europeni, ceea ce îl plasează pe Stieglitz în centrul fotografiei și artei secolului XX in SUA.



În 1917, ultimul an în care revista “Camera Work” mai este publicată din cauza numărului tot mai mic de abonamente, o cunoște pe Georgia O’Keeffe, fotograf și mai târziu partener de viață, ale cărei imagini vor fi expuse în 1926 la cea de-a doua galerie “The Intimate Gallery”.



Ca rezultat al numeroaselor fotografii pe care le face acesteia, fotografia de portret capătă noi standarde.



Din păcate acestă galerie se închide trei ani mai târziu dar va fi deschisă o altă galerie curând. “An American Place” este cea de-a treia și ultima galerie rămasă deschisă până la moartea acestuia.



Sursa Foto : Google 

Leave a Reply

0 Shares
Share via
Copy link