Carol Popp de Szathmari
(1812-1887)
Carol Popp de Szathmari a fost unul dintre cei mai celebri fotografi români ai secolului XIX.
Născut la Cluj într-o familie de mici nobili maghiari este unul din cei mai prolifici artiști ai vremii sale, care a căutat să surprinda atât pe pânză, în schițe sau fotografie povești deosebite. Tânăr fiind abandonează cariera bisericească ce-i era destinata de familie și se dedică artei cu trup și suflet. Mereu în căutare de imagini inedite călătorește mult în toată Europa, dar și în Orient fără să ocolească însă Bucureștiul pentru care avea o atracție deosebită. La Bucuresti s-a stabilit la final și tot aici a primit cetățenia română.
Pătrunde în societatea înaltă și lucrează pentru Ghica, Bibescu si Al. Ioan Cuza și astfel reușește să reazlizeze numeroase portrete ale personalităților marcante din acea epocă.
Fotografiază Războiul din Crimeea (1853-1856) punânđu-și viața în pericol, pentru că timpul de expunere era foarte lung din cauza sensibilității reduse a plăcilor fotografice, fiind astfel primul fotograf de război din lume. Ghinionul lui a fost că albumele cu peste 200 de fotografii din acest război care au fost prezentate capetelor încoronate ale vremii, participante la conflict, nu au fost pastrate și astfel istoria atribuie lui Roger Fenton această onoare cu toate că a făcut același lucru dar cu aproape un an mai târziu.
A călătorit în primii ani de domnie ai lui Carol de Hohenzollern, Domnitor al Principatelor Unite, împreună cu acesta prin toată țara și a realizat numeroase fotografii și picturi ale locurilor pe unde au trecut.
Albumele rezultate din aceste călatorii ale sale au fost expuse în mai multe expoziții printre care și Expoziția Universală de la Paris în 1967, unde s-a bucurat de un real succes.
Reușește pentru a doua oară să fie fotograf de război în timpul Războiului de Independență (1877-1878), unde imaginile realizate au fost expuse în albumul “Suvenir din Resbelul 1877-1878”.
Carol Popp de Szathmari rămâne unul din cei mai mari documentariști români ai vremii sale care reușește să surpindă cu atenție evenimentele, locurile și atmosfera acelor vremuri atât pe peliculâ cât și in picturi sau schițe.
Sursa foto : Google