
Povesti despre fotografie cu fotografi din Romania, vol. 3

Calatoria noastra continua, astazi vom cunoaste 13 fotografi si 11 fotografii. Fiecare fotografie are o poveste, va asteptam sa o descoperiti alaturi de noi!
Ovidiu Domsa – Bucuresti
Această imagine am surprins-o în anul 2017, când abia mă apucasem mai serios de fotografie și este printre primele pe care le-am postat pe grup. Având zilnic în drumul meu această destinație, podul de la Pipera, pot spune că am premeditat fotografia încercând să prind un răsărit de la înălțimea podului, de-a lungul șinelor. Cum soarele a fost “înecat” în ceață, răsăritul s-a transformat într-o atmosferă misterioasă pe care am transformat-o în alb/negru pentru a accentua și mai mult misterul. Poate dacă în acea perioadă cunoștiințele mele despre prelucrarea fotografiei erau mai avansate, rezultatul ar fi fost mai bun. Fotografia a fost realizată cu aparatură entry level, Canon Revel T5 (1200D) și un obiectiv Canon EF 75 – 300 mm / f4 – 5.6 III USM. Am folosit ISO 100, ca să nu am zgomot pe imagine, o distanță focală de 300 mm, pentru a obține efectul de comprimare a imaginii, o diafragmă de 8, pentru claritate pe toată imaginea (poate ar fi merge un f11 sau f16) și un timp de expunere de 1/640 sec, calculat de aparat fiind in modul AV. Oricum, urmează să mai programez încă o vânatoare de răsărit în aceeași destinație și sper să prind cadrul pe care îl doream inițial. Lumină bună tuturor!
Alex Jitaru
Dupa un urcus de aproape 4 ore am ajuns in cele din urma la Cabana Dochia, eram ud tot in spate, nu mai vedeam bine cu ochiul drept si frigul a inceput sa mi se instaleze in oase. Desi am avut noroc sa am cerul senin cu cativa nori cirus pe tot parcursul traseului, ghinionul a lovit aproape de varf cand ca de nicaieri o ceata densa a inceput sa acopere platoul. Zapada era ca si cum cineva ar presarat faina peste un strat de gheata, faceam un pas inainte si 10 inapoi. Un viscol puternic sufla dispre Durau, cu o forta inimaginabila – cel putin asa mi se parea mie la momentul respectiv – daca nu te tineai bine te lua pe sus ca pe o capita de paie. Am realizat ca nu am nici o sansa sa mai instalez trepiedul asa ca am continuat sa merg si sa fiu atent la momentul cand soarele isi va face prezenta. A venit si acel moment, am scos repede camera si am surprins acest cadru. De mult timp mi-am dorit sa surprind bradutii de pe Ceahlau transformati in ”statui” de zapada.
Canon 70D + Sigma 10-20mm, exif: ƒ/4.0 10.0 mm 1/2500 iso200
Cezar Gabriel
Povestea cadrului de mai sus: era pe la inceputul lui 2010. Imi luasem de curand primul Dslr, un Nikon D3000, cu obiectivul de kit, 18-50mm. Tot ce stiam despre fotografie era ca imi place si ca as vrea sa o invat. Soarta a facut ca primul meu voiaj in compania in care doar ce intrasem a fost mai inspre nordul inghetat. Dupa o oprire la Murmansk, dincolo de Cercul Polar, am pornit spre Vitino, in Marea Alba. Am mers printre sloiuri vreo 3 zile, in urma spargatorului de gheata. Din cand in cand, pentru ca eram in convoi, vreuna din nave ramanea intepenita in gheata, iar spargatorul mergea sa o ajute sa iasa. Noi, restul, asteptam, pentru ca nu era chip sa inaintam singuri. Intr-o dimineata oprisem din nou si m-am gandit sa ies putin sa fac cateva poze. Iesind la pupa navei, am vazut spargatorul care se intorcea sa isi reia locul in fruntea convoiului. Lumina era blanda, iar din marea de sub gheturile sparte se ridica un abur. Asa de tare m-am grabit sa fac poza ca am tras doar jpeg oricum, spargatorul se misca incredibil de repede, nu se punea problema de nu stiu ce incadrare, schimbat unghiul..am declansat de cateva ori si dus a fost. Am pus mai apoi imaginea asta pe Comunitate Foto, unde a ajuns destul de repede pe primul loc, unde a ramas pana anul asta, cand site-ul s-a inchis. Am primit pentru ea premiul juriului din partea fotoclub Voltin, la primul salon Danubius “Best of CF”. Nu e nici de departe cea mai buna imagine a mea, dar este prima si una din cele mai dragi. Pentru ca succesul pe care l-a avut m-a facut sa perseverez, sa caut sa surprind si sa impartasesc momente unice din calatoriile mele pe mare Top of Form
Romina Polojan
Fotografia este realizată într-o dimineață ploioasă din primăvară lui 2018, în grădina casei mele din Curtea de Argeș. Fiind pasionată de fotografia wildlife, și în special de păsări, tot timpul sunt foarte atentă la ce este în jurul meu, iar acest lucru m-a ajutat atunci. Am ieșit afară să verific dacă a stat ploaia și am aruncat o privire după păsărele și observ acest cănăraș, care se bucura de picăturile ploii. În secunda următoare am fugit să iau aparatul și am reușit să-i fac 3 fotografii, dintre care aceasta mi-a plăcut cel mai mult, deoarece mă privește de parcă mi-ar spune “nu e frumos din partea ta, să mă pozezi în timp ce îmi fac duș :))”. Echipamentul folosit este un Nikon D5300 împreună cu teleobiectivul Nikkor 200-500 mm. Exif: 1/750 sec., f/5.6, ISO 2000.
Donea Razvan
a salut din nou de la Adjud.De data asta cu o specie mai rara un pic si mult mai greu de fotografiat. Aici avem un mascul de erete vanat (circus cyaneus) iesit la vanatoare.Pot sa spun ca am avut noroc cu pentru ca eram cautare de vulpi ( ma tot chinui sa prind cadre cu vulpe in lumina apusului). L-am vazut de distanta destul de mare si-mi parea a fi nagâț, dar ce naiba sa caute nagâțul in perioada asta si era si prea mare…asa ca am plecat dupa el. Vreo ora tot ne-am jucat de-a v-ati ascunselea, ba eu ascuns prin tufe ba el si la un moment dat am reusit sa ma apropii cat sa pot scoate cateva cadre acceptabile. Aici am folosit canon 6d (saracul e cam batran si nici cand era tanar nu prea le avea cu “sportul” asta, prea lent pt pasari in zbor) si tamron 150-600 mm. Setarile au fost : iso 500, 1/1250, f 6.3 la 600 mm. Sper sa va placa.
Ciprian Hiticas
Fotografia a fost realizată anul trecut în Martie de ziua tatălui, de fapt a fost cadou pentru el. Zona este una foarte frumoasa si draga mie, fiind la granița dintre Austria si Slovenia, zona Carinthia, cu peisaje mirifice.. Imaginea din fotografie reprezinta viaductul peste râul Drau, iar fotografia a fost planuita, am văzut-o înainte sa o fac . Am folosit un Nikon D3300, primul meu DSLR si un obiectiv nikkor 35mm iar ca setări, f14, 1/200, iso 200. Ma bucur ca, place ochiului, si va mulțumesc pt aprecieri!
Belu Gheorghe
Locația este in Brașov, pe Drumuri Vechi, drum forestier care leagă Pietrele lui Solomon de Poiana Brașov. Ieșisem la “vânătoare ” de cadre de toamna, dar în ziua aceea lumina nu era deloc propice fotografiei, mai puțin acest loc, unde se pare că am avut noroc. A fost un instantaneu, doar două trei cadre rezonabile am avut în ziua aia. Totul s – a întâmplat în 30 de secunde, am.incercat să profit la maxim de moment. Totul a fost noroc pur, omul norocos la.locul potrivit. Am folosit un Nikon D800, cu un obiectiv de 24 -70.
Comsa Bogdan- Brasov
Munca mea se desfășoară pe teren cam 70%. Tot timpul am aparatul foto la mine, Canon 60D și obiectivul Canon 18-200mm f3,5-5,6. Folosesc des acest obiectiv pentru ca am și unghi larg și zoom destul de bun, fiind pe un senzor crop.
20 12 2017, era miercuri. Am avut niște clienti la Râșnov și am terminat treaba pe la ora 14-15 și m-am hotârât sa merg spre Bran, era cam ora apusului, era zapada proaspata. M-am dus sa fotografiez castelul Bran dintr-un anume unghi, acolo mai era un fotograf. L-am salutat, am facut 3-5 cadre și am plecat spre acea parcare faimoasa de pe drumul spre Fundata sa nu pierd spectacolul care credeam ca o sa urmeze, nori de joasa altitudine cu lumina apusului si zapada proaspata, o combinatie perfecta pentru niste cadre misto. Inainte de acea parcare faimoasa mai este un popas cu deschidere faina catre satul Pestera si Magura. Opresc acolo și exact după ce m-am dat jos din masina, veneau oamenii și ”oaiele” din fotografie. Am tras mai multe cadre printre care și acesta. Ca Exif pot spune că eu am tot timpul aparatul setat pe prioritate diafragma, la Canon Av, unde am -0,7 sau -1 ev-ul , diafragma mereu la 8 si white balance-ul pe Nor. Timpul de expunere este calculat de aparat după setările de mai sus si in functie de lumina pusa la dispozitie de natură (in cazul de fata am avut 1/250s). Deci a fost un cadru prins 70% din noroc si 30% din inspiratia de a pleca la fotografiat, de a nu sta prea mult la pozat castelul si de a opri in respectiva parcare .
BOGDAN NEGOITA-CRAIOVA
Imi place sa fotografiez oameni de accea am cochetat o perioada lunga de timp cu fotografia de portret, iar de cativa ani am inceput sa fac si fotografie de calatorie/street photography. Sunt 2 stiluri de fotografie total diferite, unul in care creezi cadrul putand interveni asupra tuturor detaliilor, si unul in care trebuie s a il anticipezi. Fotografia urmatoare a fos facuta in Vinales, Cuba, 2020. Dupa 2 zile de iesit la rasarit , zile in care vremea a fost foarte nefavorabila din punct de vedere fotografic, in ceea de-a 3 zi am avut noroc de o vreme perfecta cu un soare bland. Pe Bernardo Rodriguez, un taran cubanez, l-am gasit arandu-si terenul cu cei 2 boi ai sai. Cu toate ca timp de o ora a constientizat ca este fotografiat, acesta si-a continuat munca tinand un trabuc in coltul gurii si indemnandu-l pe “El Comandante” (numele unuia dintre boi) sa traga la jug. Cadrul face parte dintr-o serie de fotografi realizate in decurs de o ora, timp in care am asteptat ca lumina sa cada atat pe casa, cat si pe Bernardo. Pentru realizarea acestei fotografii am folosit Sony A9, obiectiv 85 1.4, cu urmatoarele setari: f:3.5, ISO:100, 1/1000, expunere -0.7.
Rafaela Mekker- Sighetul Marmatiei
Salut! Acest cadru este facut cu un nikon d5300 ,daca tin bine minte ..cred ca am folosit si o blenda. Este fetița unei cliente ,locația o bucătărie de vara mai veche din curtea bunicii, (locația mea preferata). Imi imaginez de fiecare dată dinainte cu o seara cadrele .Imi place sa lucrez cu copii deoarece spontaneitatea lor vine de la sine,important e să i faci sa se simtă în largul lor. Comunicarea a avut un rol important in acest cadru deoarece ea trebuia să își imagineze ca afara ninge si este surprinsă de acest lucru. Sunt din Sighet Marmației, Maramureș, Coafeza meseria de bază, de un an am terminat cursul foto Cu Adela Rusu , Ovi d Pop. deci fotograf calificat în acte:)).un vis împlinit. Ador fotografia ,pt mine este un mod de relaxare . Pagina mea Foto Rafaela.
Mihai Serban – Bucuresti
Ca de obicei, cand ajung intr-o locatie, fie ea noua sau veche, sunt cel care se trezeste cu noaptea in cap si cutriera pe coclauri, asa cum facem multi dintre noi.
Si aceasta escapada nu a facut exceptie de la regula.
Cum locatia este una superba, pe care o recomand (Magura de Brasov), merita o plimbare la prima ora.
Asa ca m-am trezit cu noaptea in cap, inainte de rasarit, cred ca era undeva pe la 4:30 (nu stiu cati fac asta in concediu :))))) ) si am plecat la pas prin satuc.
Nu era chiar cald, eram baricadat bine, maiou, tricou, termo, polar, haina (ca Baba Dochia), asa am si o scuza la imaginea unei burti mai mari (e clar ca este din cauza hainelor).
Ca sa fiu sincer, nu mai stiu locatia exacta, dar este undeva in satul Magura, fiindca am luat la pas o mare parte din el. Recomand acest lucru tuturor care vizitati astfel de zone rurale, care au si un fundal frumos in spate. Nu stii peste ce dai, oameni simpli care isi desfasoara activitatile zilnice, animalute, pasari, peisaje mioritice, etc.
Este o fotografie draga mie, fiindca am fost alaturi de oameni faini in acea mica deplasare si am descoperit locuri minunate.
Detalii foto: Sony A7III + Sigma 150-600, f/5; 1/125; ISO 400;
Cadru facut la 6:35 AM 03.11.2019
Radu Marian
Dimineata obisnuita de octombrie …peste noapte a nins….iar trebuie sa plec la munca…pun geanta cu sculele de fotografiat in masina si pe cai,lucram la cca 60 km de casa traversand o zona foarte ofertanta din punct de vedere al fotografiei….traversam orasul, trecem podul in insula invecinata si bum peisaje de vis cu zapada proaspata de circa 60 cm,,,,cand sa intram in locatie observ pe marginea fjordului hambarul din fotografie…..imi zic cand se ridica soarele deasupra muntilor trebuie sa trag cateva cadre….ma iau cu munca si uit….in jur de ora 14 imi aduc aminte,iau geanta si plec spre hambar…aveam pe camera un 17-50mm trag cateva cadre nu sunt multumit,iesea prea flat si fara profunzime….scot lentila si pun un 8mm…alta viata…Deci in concluzie a fost o zi ok cu minus 11 grade si cateva cadre reusite….despre scule Nikon d300s si samyang 8mm….exif 1/80,f22,iso 126 focus manual,subexpus 0.33…Despre mine…am norocul de a colabora cu o firma norvegiana de cca 10 ani….lucrez pentru ei cam 6-7 luni pe an…Locatia fotografiei este in insula Senja in nordul Norvegiei,pe care eu personal o consider mult mai ofertanta decat arhipelagul Lofoten care a devenit prea comercial si aglomerat din punct de vedere turistic….https://youpic.com/radumario…..
https://youpic.com/photographer/radumario/
Ovidiu Sova
Bună ziua! Vă mulțumesc pentru apreciere! Mă bucur că vă place! Sunt născut și crescut în orașul lui Bacovia, adică în Bacău. Am apărut pe lume pe 13 august 1981 și după absolvirea liceului am hotărât că în această viață voi “îmbrăca haina militară”. Practic din 2005 lucrez in slujba țării. De fotografie, sunt pasionat de când mă știu, dar m-am apucat mai serios de prin 2013. Imi cumpărasem un Nikon D3100 împreună cu un 18-55mm și începusem să ies constant la fotografiat. Treptat “virusul fotografic” m-a “prins” din ce in ce mai mult și în timp trusa mea fotografică a crescut în dimensiune astfel încât în acest moment ea cuprinde: Nikon D7200, Nikkor 24-120mm, Nikkor 70-300mm, Nikkor 16-85mm, Nikkor 40mm, Nikkor 50mm și Samyang 10mm. De asemenea dețin și multe accesorii pt fotografia de studio. Ca gen fotografic preferat, pot spune că “fotografia de produs” imi place cel mai mult, dar imi place foarte mult și fotografia de peisaj. Portret cu pricina a fost făcut în studioul ” Asociației Pasionatilor de Fotografie – Bacău”, asociație din care fac și eu parte. Ana, domnișoara din fotografie, vine des pe la noi participând la diferite proiecte fotografice pe care asociația noastră le are. Cred că sunteți de acord cu mine cand spun că este foarte frumoasă!! Pozează foarte bine, este expresivă și intră foarte usor în rol. Fotografia a fost făcută cu Nikon D7200 împreună cu Nikkor 40mm. Pentru iluminarea subiectului am folosit două softbox-uri cu lumină continuă și o blendă de reflexie pentru “fill light”. Sper că vă place. Până dată viitoare, vă salut respectuos din “orașul lui Bacovia”.
Multumim frumos pentru fiecare poveste su va asteptam cu mare nerabdare sa descoperim impreuna povestile din spatele fotografiilor!
Un articol de: Bajan Sorin