Selectați pagina

Photomeeting cu Florian Gandila

Photomeeting cu Florian Gandila

PHOTOMEETING CU FLORIAN GANDILA

Astazi facem cunostinta cu initiatorul proiectului “PhotoMeeting”, Florian Gandila!

Rep : Salut!

F.G. : Salut!

Rep : Inainte de a incepe sa discutam de proiectul tau, am cateva intrebari. De cat timp esti pe Conac?

F.G. : De aproximativ trei ani.

Rep : Ce ai schimba pe Conac daca ai avea posibilitatea?

F.G. : Nu as schimba nimic, este un grup frumos, cu oameni deschisi la minte si la suflet, si mai ales iubitori de fotografie.

Rep : Participi la expozitia Conacului?

F.G. : As vrea sa particip, numai ca imi este greu sa aleg cu ce fotografii sa particip.

Rep : Un gand pentru Conasi?

F.G. : Lumina buna  si sa ne vedem sanatosi si voiosi la aniversarea de  patru ani! Sa nu treaca o zi fara sa faceti o fotografie!

Rep : Acum sa revenim la proiectul tau, ne poti spune cateva cuvinte despre el? Cum este conceput, ce se preda?

F.G.: PhotoMeeting este un proiect fotografic , gandit  si realizat cu scopul de a veni in ajutorul celor care sunt la inceputul  fotografiei, si  nu numai. Multi dintre participanti au terminat un  curs sau o scoala de foto, dar nu au avut ocazia sa experimenteze sau sa incerce un anumit gen fotografic. La aceste intalniri , propun teme foto, unele inedite, altele de interes, in scopul de a consolida cunostintele , si de a capata notiuni noi si intotdeauna tin cont si de propunerile care vin din partea participantilor. Se spune ca, daca vrei sa retii un lucru trebuie sa-l repeti de minim 7 ori. Internetul este plin de tutoriale si cursuri foto, iar unele sunt chiar bune, dar le lipseste un lucru foarte important: practica! Este important sa ai notiuni, dar la fel de important este sa stii cum sa le pui in practica si mai ales cand. Si plecand de la acesta idee, fiecare intalnire am organizat-o  in doua parti. In prima parte se prezinta tema si se discuta despre ea, iar in partea a doua se organizeaza unul sau mai multe ateliere de lucru, unde punem in practica notiunile discutate. Am incercat sa gasesc o maniera cat mai simpla si eficienta de abordare a exercitiului foto propus.

Rep : In ce locatie au loc intalnirile?

F.G. : Intalnirile  au loc cu precadere in Bucuresti, mai exact in Club Fabrica, unde suntem gazduiti, prin amabilitatea managerului, D-nul Gil.  (un iubitor de animale, si consumator de fotografie si muzica buna). Am primit invitatii de a organiza astfel de intalniri si in alte  locatii, pe care le-am onorat. Sunt dispus sa organizez evenimente  PhotoMeeting si in alte orase, va trebui doar sa am propuneri  si invitatii concrete.

Rep : Cine are acces la sedintele foto?

F.G.: Accesul la aceste intalniri este deschis tuturor celor care vor sa participe, fie din curiozitate, fie din nevoia de a cunoaste sau de a impartasi cunostinte si experiente din fotografie.

Rep : Cati participanti aduni  saptamanal (cu aproximatie)?

F.G. : Numarul participanti  variaza  in functie de tema propusa,  iar media este undeva  la 30 de persoane. Dar mai interesanta mi se pare media de varsta, cel mai tanar participant care vine frecvent la intalniri are doar 12 ani , iar cel mai in varsta are peste 55.

Rep : Costa sau este gratuita participarea?

F.G. : Participarea este gratuita, iar acest format PhotoMeeting  va ramane asa. Am primit propuneri si sugestii de a organiza intalniri tematice la un nivel mai avansat, cu un numar limitat de participanti, care sa fie contra cost. Am luat in considerare propunerea si ma gandesc la un format potrivit.

Rep : Crezi ca scolile de fotografie au un motiv de suparare, pentru ca poti face gratuit aceste cursuri?

F.G.: Nu cred ca ar trebui sa supere  pe cineva, dimpotriva. Scolile de fotografie fac un lucru foarte important pentru viitorii fotografi, si anume , ii invata  bazele fotografiei, de la istorie pana la genuri fotografice. Ce incerc eu sa fac prin aceste intalniri nu este altceva decat sa propun exercitii fotografice, in care absolventii unei scoli de fotografie sa puna in practica tot ce au invatat acolo. Mai mult decat atat, le ofer ocazia de a folosi echipamente si accesorii pe care nu toti le detin, sau daca le au, cum sa le foloseasca intr-un mod cat mai personal si creativ.

Rep : Poti da un nume de cursant de care esti cel mai multumit?

F.G. : As vrea sa spun un lucru foarte important si anume, ca toti participantii  s-au implicat si se implica foarte activ in exercitiile propuse  si nu ar fi corect sa nominalizez pe cineva anume.

Rep : Ce parere au oamenii ce participa la PhotoMeeting,  ai primit un feedback?

F.G. : La fiecare intalnire, participantii primesc un pliant in care este prezentat exercitiul foto propus,  dar si un formular de evaluare a intalnirii, iar feedback-ul intotdeauna a fost pozitiv.

Acest lucru ma incurajeaza sa merg mai departe, imi confirma ca toata munca din spatele acestor intalniri da roade si  vreau sa le multumesc tuturor participantilor, fara ei aceste intalniri nu ar exista.

Rep : Crezi in fotografia din Romania?

F.G. : Cred in fotografia din Romania, dar consider ca suntem inca la inceput. De aceea este nevoie de multa educatie si instruire, pentru a avea fotografie si fotografi buni si valorosi.

Rep : Proiecte de viitor?

F.G. : Proiecte sunt destul de multe dar cel mai mult imi doresc o expozitie personala. Mai multe nu pot spune ca nici eu nu stiu!

Rep : Cum se vede fotograful Florian Gandila peste 5 ani?

F.G. : Peste 5 ani? Vreau sa continui proiectul PhotoMeeting si sa-l dezvolt cat pot de mult. Trebuie sa mentionez aici ca sunt ajutat in acest proiect, si fara acest ajutor mi-ar fi fost greu sau imposibil. Si vreau sa le multumesc oamenilor de langa mine care cred in ideile si actiunile mele fotografice :  Simona Neagu, Tanasescu Christina, Andrei Covoran, Daliana Pacuraru (Graphis.Adv), Valentin Pop(Camere Digitale), Gil Virgil (Club Fabrica), Adina Nastasescu (PR. Editura Litera).

Rep : Permiti o intrebare indiscreta?

F.G. :Sigur ca da!

Rep : Florian Gandila face poze cu telefonul?

F.G. Binenteles ca da. Este intodeauna cu mine si il folosesc aproape zilnic. Pozez cu el mai ales chestiile spontane si inedite, pe care uneori le folosesc in proiecte foto. Este daca vrei,  o agenda foto.

Rep : In incheiere, ai un mesaj pentru oamenii ce participa sau cei ce vor sa participe la PhotoMeeting?

F.G. : Voi incerca sa fiu scurt. Lumina buna si creativa le doresc, iar daca au invatat ceva la aceste intalniri, atunci sa impartaseasca mai departe cunostitele acumulate!

Rep : Iti multumim pentru timpul acordat, o zi frumoasa!

F.G. : Multumesc si eu si va astept la PhotoMeeting!

 

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!