Selectați Pagina

Ora de Tehnică Foto- Ce profil de culoare folosim și de ce.

Ora de Tehnică Foto- Ce profil de culoare folosim și de ce.
    Dacă știi deja ce însemnă Adobe RGB sau sRGB, probabil nu mai ai dileme prea mari. Însă dacă nu te poți decide ce profil să alegi, începând din cameră și terminând cu salvarea fișierul editat, am să încerc să explic pe scurt.

Dacă simplificăm maxim, diferența majoră va fi numărul nuanțelor de culori regăsite în fiecare profil. Sunt mai multe standarde, dar printre cele mai folosite se regăsesc Adobe RGB, sRGB, Pro Photo RGB, Apple RGB și CMYK.
Adobe RGB și Pro Photo RGB suportă gama cea mai mare de culori, dar totuși, nu vor fi folosite la fel de des precum sRGB. De ce? În mare parte datorită costurilor, dar și lipsa implementării acestor profile în on-line media (Internet browser, rețele de socializare, etc). Chiar dacă majoritatea camerelor digitale din zilele noastre ne dau de ales între Adobe RGB și sRGB, monitoarele care suportă Adobe RGB 100% sunt mult mai scumpe decât cele care sunt optimizate doar pentru sRGB. Astfel, folosind un monitor care nu poate să reprezinte toate culorile din fișierul nostru, ne va încurca mai mult decât ar ajuta. Fiecare nuanță pe care monitorul nu poate să o afișeze va fi înlocuită automat de cea mai apropiată posibil, dar în unele cazuri diferențele pot fi destul de drastice. Dacă luăm în calcul și faptul că nici mediul on-line și nici imprimantele nu pot reproduce toate acele culori… Cred că deja ați tras o concluzie.
185286020 1073825266475915 4234107137717995254 n
Profilul sRGB rămâne încă cel mai răspândit și este cel mai sigur, dacă vrei ca toată lumea să privească aceeași poză pe care o vezi și tu pe propriul monitor.
Un alt lucru de luat în calcul este că în ciuda faptului că Adobe RGB poate reda în medie cu 20% mai multe nuanțe decât sRGB, multe dintre ele se vor regăsi destul de rar în mediul natural.
Dacă observi diferențe foarte mari între ce vezi pe monitorul camerei și ce vezi când deschizi acel fișier, poate că ar trebui să verici ce profil de culori ai setat în cameră 🙂
(excepție făcând utilizatorii de Sony, a căror ecrane sunt deja renumite, și nu pentru că ar reproduce culorile fidel, ci… opusul)
Un articol de: Iulian Afetelor

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!