Selectați pagina

Marius Dinca, un fotograf  in jurul lumii!

Marius Dinca, un fotograf  in jurul lumii!

 De mic am visat sa fac o calatorie in jurul lumii, din pacate totul a ramas doar sub forma unui vis! 

Intamplarea face sa cunosc un om ce lucreaza la un astfel de proiect!  Marius Dinca, fotograf  la ​Red Bull Romaniacs​ si ​Federatia Romana de Motociclism​, incearca sa finalizeze un vis frumos! Alaturi de el, incercam sa descoperim in ce consta pregatirea pentru acest proiect uimitor!

Rep. In primul rand, cine este Marius Dinca?  Unde locuieste?

M.D. – Cred că la această primă întrebare nimeni nu ar trebui să răspundă :D, pentru că din acest punct de vedere suntem cumulul percepției celor cu care intrăm în contact și astfel ei ar putea mai bine decât mine să știe cine sunt. Iar cine suntem noi în privat, în adâncurile minții noastre … ei bine acesta este un secret cu care o să plec în jurul lumii 🙂 . Dar, la final voi scrie o carte și poate printre paginile ei vom găsi împreună un răspuns. 

Am locuit până acum în cea mai mare parte a vieții mele  în București, dar trag speranță să scap de această hibă. PS – am totusi un răspuns la prima întrebare: nu sunt un fotograf … sunt încă un om care încearcă să se apropie de tainele fotografiei, iar dacă uneori mai nimeresc și câte una acceptabilă, aceasta este o totală întâmplare și un accident pe care încerc încă să înțeleg cum să îl repet.

18076605 1390494621007558 3819711340173143708 o

Rep. De cand pasiunea pentru fotografie si Motociclete?

M.D. – Fotografia este o achiziție nouă a îndeletnicilor cu care m-am însoțit prin viață, dar una care a trecut rapid pe primul loc, deoarece a reușit să îmi aducă împliniri la un nivel foarte înalt și mai ales pe mai multe planuri. Acum doi ani eram într-un fel de depresie postdoctorală și am cumpărat un aparat foto compact. Două luni mai târziu cumpăram un DSLR Canon 700D și din acel moment, acesta m-a însoțit și mi-a fost cel mai bun prieten. Pasiunea pentru motociclete este puțin mai veche (din 2000), și vine cred dintr-un ADN care pune pe primul loc libertatea și dictonul „destinația este drumul”. Motociclismul este pentru mine o stare de spirit. 

23736258 802519609934816 1359762330613639719 o

22770030 1574173279306357 2151320019557431327 o

Rep. Salutare! Cum s a infiripat acest proiect, ce nu pare deloc usor de realizat!

M.D. – A venit cumva de la sine. Nu întâmplător călătoriile au fost și până acum pentru mine cele mai frumoase momente ale vieții, iar pasiunea pentru motociclete este în sine o bucurie de a pleca la drum. Când am simțit nevoia să învăț cu adevărat, specializarea aleasă a fost Relațiile Internaționale, iar pe perioada doctoratului am avut bucuria să pot călători mult și astfel deschide inima și mintea către dorința de a înțelege mai bine această lume.

Rep. Ai stabilit prin cate tari o sa treci, in cat timp? Cum ai de gand sa calatoresti?  Ne poti da cateva detalii?

M.D. – Planul este destul de bine pus acum la punct, dar încă de la bun început mi-am dorit să las în el o componentă de deschidere la neprevăzut. Astfel, chiar dacă mi-am propus să încep cu Georgia (o lună), Azerbaijan (14 zile), Iran (o lună) și India (două luni), si apoi tot spre est… în funcție de oportunitățile apărute pe traseu voi fi deschis la a merge către alte destinații sau a schimba puțin calendarul. Totul o să depindă și de discuțiile avut acum cu potențialii sponsori. Ce știu cu siguranță este că nu voi avea o călătorie în jurul lumii pe fugă sau un city break mai mare și nici nu vreau să fiu doar un pierde vară. O să fiu foarte activ, o să încerc să cunosc mulți oameni,  să particip la evenimente locale, să vizitez, să fiu deschis la voluntariat, implicare în proiecte pe care le voi considera potrivite și în general o să încerc să mă trezesc dimineața puțin mai devreme decât o fac deja 🙂

17966274 684051245114987 2749329209945438485 o

Rep. Trei ani in jurul lumii, nu este deloc usor, esti pregatit fizic si psihic pentru aceasta experienta?

M.D. – cred că astfel de întreprinderi în viață nu trebuie analizate din această perspectivă, altfel rămânem acasă. În nici o analiză mai serioasă nu îmi iese că aș fi în stare fizic și psihic de asta 🙂 ….mai ales după accidentul de pe vremea când eram pilot de curse de motociclism viteză. Am rămas cu ceva probleme de sănătate care îmi fac viața grea și când bate vântul, dar, pe de altă parte toate aceste probleme și altele de care nu mai pomenesc aici mi-au dat și motivația de a face în viață doar lucruri care contează cu adevărat, de a înțelege că acestea nu sunt ușoare și de a lupta pentru ele.

Rep. Financiar, presupun ca trebuie o suma destul de mare pentru acest proiect, persupun ca esti in cautare de sponsori, sunt deschisi la a finanta un astfel de proiect?

M.D. – jobul meu actual este de PR si fotograf la Federația Română de Motociclism, specializarea mea din facultate este marketingul. Nu exclud varianta să găsesc inclusiv pe drum sponsori, pe măsură ce planul se va dovedi pentru potențiali parteneri că nu este doar o glumă, ci ceva concret, palpabil. Am căutat constant sponsori, am făcut zeci de proiecte separate adaptate pentru anume tipuri de parteneri, dar, în același timp, încerc să gândesc această călătorie astfel încât să nu fie subordonată unei politici de marketing rigide impuse de un sponsor unic. Pentru ca acest lucru să se întâmple planul este destul de simplu: înainte să plec o să vând tot ce am.

Rep. Tinand cont de faptul ca vei trece prin multe tari, ai suportul Ministerului de externe pentru a facilita vize, acolo unde este nevoie sau se obtin mai greu?

M.D – Studiez site-urile diferitelor consulate, citesc bloguri de călătorie și mai ales stau de vorbă cu alți oameni care au făcut deja călătorii asemănătoare. Cu siguranță însă, când se va apropia momentul plecării, o să încerc să fac o vizită la Ministerul de Externe. Am în plan să evit zonele de conflict.

18839735 708222086031236 3710926009803110180 o

Rep. Ai un blog personal unde o sa corespondezi cu admiratorii?

M.D. Am cumpărat încă de când am decis să fac această călătorie două domenii de internet. Unul este încă în teste și nu îl fac deocamdată public 😀 … al doilea este ​www.mariusdinca.xyz​ si cu siguranță voi posta acolo mult mai multe informații pe măsură ce se apropie momentul plecării. Folosesc deocamdată acest site mai mult pentru secțiunea dedicată evenimentelor sportive moto.

Rep. Ca fotograf, o sa ai foarte multe oportunitati foto, ce echipament o sa ai in aceasta calatorie?

M.D. Am un singur aparat foto, un Canon 700D și câteva obiective cumpărate SH, un Sigma 10-20, un 55-250 Canon si un 50mm 1,8 Canon. Cochetez cu ideea ca atunci când voi pleca să merg alături de un mirrorless de la Olympus, companie cu care am un parteneriat și care mi-a împrumutat de câteva

ori un OMD E-M1 Mark II cu câteva obiective. O adevărată navă spațială comparativ cu 700D-ul meu, iar despre obiective la fel, am doar cuvinte de laudă, pare nu există obiective entry-level la Olympus.

Rep. Te ai gandit sa deschizi un cont bancar in care sa primesti donatii?

M.D. Da. Am deja un cont bancar deschis în România cu această intenție, și inclusiv intenționez să apelez la platforme internaționale de crowdfunding. De asemenea pe site o să existe o secțiune asemănătoare unui magazin virtual, în care cineva poate comanda (dar cu reala intenție de a dona) fotografii (cu trei variante de preț: pentru cei care vor sa cumpere o fotografie la un pret modic, pentru cei care doresc sa comande o fotografie care sa fie făcută după o anumită temă indicată sau varianta pentru persoane juridice achiziționarea de fotografii cu temă anume care să fie însoțite de o anumită poveste și împreună să fie publicate pe site-ul meu, pe o pagină dedicată).

Rep. Ce parere are familia ta despre acest proiect?

M.D. Altă întrebare? 😀

Rep. Pe parcursul calatoriei, ne-am dori sa pastram o legatura, este posibil  sa ne trimiti cate o mica poveste, fotografii din locurile unde ai sa ajungi?

D.M. Este nu doar posibil, ci chiar de dorit pentru mine, motiv pentru care vă mulțumesc anticipat. Nu mi-ar strica de asemenea orice fel de sfaturi legate de călătorie, logistică și fotografie.

Rep: Ai un mesaj pentru „Conasi”?

D.M. Da. Aveți grijă de România cât lipsesc eu 🙂

Rep. In incheiere, am dori sa îti uram, ca acest vis sa prinda culoare cat mai repede! Succes si multa bafta!

D.M. Mulțumesc!

Un articol semnat de: Bajan Sorin

1 Comentariu

  1. Tarnoveanu Iuliana

    Sa va realizați acest superb proiect și să reveniți cu bine în România!Succes!

    Răspuns

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!