De ce am ales acest titlu, simplu, este o lume miraculoasa, deosebita, descoperita doar de fotografi!

Cum ar fi aratat lumea fara fotografii, nu stiu. Poate mult mai saraca in culoare, poate chiar si visele ar fi fost monochrome!

 

Miracolul unui rasarit sau apus de soare, surprins intr-un context, ne desfasoara in fata ochilor o poveste, o emotie surprinsa de fotograf pe senzorul aparatului de fotografiat!

Foto: Andreea Vestea


Visand cu ochii deschisi, uneori obosit dupa un drum lung, fotograful ajunge la locul stabilit si precum un pictor aseaza panza pe sevalet si pregateste paleta de culori, asa si fotograful calculeaza, analizeaza, seteaza aparatul de fotografiat pentru a reda cat mai fidel povestea ce atunci se desfasoara chiar in fata lui, cand cerul isi deschide portile si noi privitorii, alunecam lin spre “Calea Lactee”

Foto: Anton Calpagiu


In drumul nostru zilnic, inconjurati de probleme, griji, uitam sa visam, uitam sa ne oprim pentru cateva minunte si sa respiram liberi, sa privim cu ochii sufletului la lumea ce ne inconjuara! Daca vom deschide ochii la timp, vom descoperi o lume miraculoasa ce asteapta sa fie descoperita!

Foto: Burlacu Lush


Uneori poate fi banal sa privesti un fluture zburand sau mai bine spus daca il observi in jurul tau, fotograful reuseste prin diverse tehnici sa se apropie de el si sa ti-l prezinta in detaliu, acolo unde ochiul omului nu ajunge, suntem ajutati de tehnica a descoperi si remarca aceasta lume ascunsa dar minunata!

Foto: Fiștoliu Liviu


Calatoria noastra in lumea fotografiei, continua intr-o lume indepartata, izolata de monotonia zilnica, de aglomeratia urbana, patrundem in desisul padurilor si al raurilor, unde daca te opresti pentru cateva minute, timpul parca se opreste si descoperi un univers al umbrelor copacilor, fosnaitul frunzelor si o clipa de meditatie langa un parau!

Foto: Gabriela Vochescu


Poteci ivite in calea noastra de parca nu duc nicaieri si totusi ne invita la contemplare si visare! Un vis, o urma a salii pasilor pierduti in timp ce ne ghideaza spre absolut!

Foto: Ionuț Petrea


Cu siguranta, fotografia de peisaj, este cea mai des incercata tema de toti fotografii dar putini stiu a citi printre randuri, de a surprinde emotia, de a da un mesaj simplu de citit dar greu de surprins in fotografia de pisaj!

Foto: Jeno Major


Viata de dincolo de obiectivul de fotografiat, inseamna creatie, ore de munca pentru un simplu click dar poate insemna si emotia fotografului cand la final vede ca mesajul sau a fost atins, inteles!

Foto: Mihai Sotir


Intr-o secunda m-am trezit, am deschis ochii si am privit in fata visul! Se facea ca oamenii traiau intr-o armonie desavarsita cu natura, am fost certati putin deregele padurilor dar ei stiu a uita repede, ne-au iertat pentru tot ce am facut pana acum! De astazi incepe o noualume, un nou ev. am realizat ca nu putem trai unii fara altii, suntem legati puternic de o simbioza! Acesta sa fie mesajul fotografului? Nu stim! Cu certitudine a reusit sa creeze o poveste si acesta si a atins scopul, a creat o fotografie superba!

Foto: Plaino Marian


Si revenim la titlu, sa descoperi lumea dincolo de lentila aparatului de fotografiat, sa gasesti lumina potrivita, sa astepti momentul oportun si sa declansezi, o secunda, atat a tebuit sa apesi pe declansator…o secunda!

Dar cata munca este in spatele acelei secunde? Cate cadre nereusite pana reusesti sa obtii ce ai dorit sa surprinzi, cate ore de stat la panda, uneori faci cateva sute de kilometri pentru a gasi locatia potrivita! Ma veti intreba de ce?

Pentru a aduce mai aproape de oameni o lume, o poveste, descoperita dincolo de lentila aparatului de fotografiat!

Foto: Tony Goran


Privind de undeva de sus, oamenii imi pareau mici, uneori nu-i pot observa chiar de stiu ca sunt acolo!

Am incetat sa privesc oamenii in ochi, in momentul in care am descoperit maretia naturii, este adevarat, uneori suntem mult prea mici pentru ce bogatie ne redescopera natura!

Foto: Voicu Sorin Andrei


Ahhh, portretul femeii, acea himera ce ne chinuie pe toti, surprins intr-un context, intr-o lumina favorabila, Munca fotografului de portret este rasplatita in momentul in care este multumit la final de creatia lui!

Foto: Marian Moscaliuc


Cand omul si universul se contopesc si devin un singur corp, rezultatul nu poate fi decat unul benefic!

Sa stai in noapte si sa admiri carea lactee, intr-un peisaj ce-ti taie rasuflarea si sa redai in fotografie, emotia, culoarea, povestea, asta inseamna sa-ti atingi scopul!

Foto: Adriana Ceausescu


Am inchis ochii pentru cateva secunde si am descoperit ca lumea era mult mai saraca fara fotografi si implicit fara fotografie!

Fotografia, acea lume surprinzatoare, in care poti descoperi taramuri de neatins, de nepatrus pentru multi dintre noi dar calatorind in timp printr-o singura secunda cand poti admira un peisaj ce-ti taie rasuflarea!

Foto: Chiticaru George Cristian

 

Oamenii pot admira o fotografie si pot concluziona ca este buna sau rea, depinde ce transmite fiecaruia dintre noi, depinde de nivelul cultural al fiecaruia, cum poate interpreta o fotografie!

Pe fotograf il putem compara cu un vanator, un vanator de frumos ce-si urmareste “prada”

Foto: Doru Groza


Nu conteaza ca afara ploua sau este o zi torida, fotograful de wild, tebuie sa stea nemiscat si sa astepte momentul cand subiectul este in vizor!

Foto: Ciprian Rares Besliu


In secunda urmatoare, declanseaza! Cata emotie, cata asteptare sa ajungi acasa si sa vezi ce ai surprins, ca totul este asa cum ai dorit!

Foto: Ovidiu Petrița


Natura ne ofera zeci de subiecte, depinde de capacitatea fotografului de a sti cum sa fure acele clipe, depinde de experienta lui de a reda un moment sublim!

Foto: Petrică Brătilă


Un articol de: Bajan Sorin