
Hall of Fame cu Codrin Novăcescu

O alta fotografie a facut senzatie in grupul nostru, strangand peste 200 de aprecieri. Ea apartine Conasului Codrin Novacescu, invitatul nostru de astazi.
Rep. Pentru inceput am dori sa ne spui cateva vorbe despre tine si despre modul in care ai descoperit fotografia.
C.N. Numele meu este Codrin Novăcescu, am 33 de ani și locuiesc în Brăila, un oraș pe care, personal, îl iubesc, în ciuda a tot ceea ce se spune negativ despre el și pe care îmi place să îl fotografiez ori de câte ori am ocazia, deși este un oraș relativ mic, fără prea multe obiective demne de luat în cadru.
Fotografia am descoperit-o în urmă cu aproximativ patru ani când, la recomandarea unui foarte bun prieten (fotograf și el), mi-am achiziționat primul DSLR, un Nikon D3200 cu obiectiv de kit de care am fost realmente fermecat, la vremea respectivă, în sensul că mi se părea extraordinar ce cadre se puteau scoate cu el. Până la acel moment, foloseam telefonul din dotare, pentru a surprinde tot ce mi se părea interesant.
Rep. Este fotografia un mod de viata pentru tine sau doar o mare pasiune ?
C.N. Nu pot spune că este un mod de viață, deorece nu trăiesc din asta. Momentan este doar pasiune pe care sper să o transform (și) într-o sursă de venit, în viitorul apropiat. Asta din cauză că nu mă văd făcând ce fac acum, pentru tot restul vieții.
Rep. Ca esti un mare iubitor al fotografiei deja stim, dar mai ai si alte pasiuni?
C.N. Pe lângă fotografie, îmi place foarte mult să călătoresc și să pescuiesc deși, pentru prima din ele, mi-aș fi dorit să am mai mult timp liber. Timp pe care, din păcate, la momentul acesta nu prea îl am. În ambele cazuri, aparatul foto este nelipsit.
Rep. In general preferi un anume tip de fotografie ?
C.N. Nu am o preferință anume. Îmi place foarte mult fotografia de peisaj și astrofotografia, de care sunt realmente îndrăgostit. Nu am o foarte mare experiență în astrofotografie însă încerc să mă perfecționez, continuu. Pe lângă asta, ce poate fi mai frumos decât să stai vara, sub cerul liber, noaptea, să admiri și să fotografiezi Calea Lactee și miliardele de stele? 🙂 Pentru mine, este unul dintre cele mai frumoase sentimente și o priveliște de nedescris.
Pe lângă cele două tipuri amintite mai sus, am mai cochetat cu fotografia macro sau cea de portret. Mă consider, însă, la început și mai am foarte multe de învățat.
Rep. Una dintre fotografiile tale a fost extrem de apreciata in Conacul Fotografilor, imi inchipui ca acest lucru te face mandru. In cateva cuvinte, care este povestea acestei fotografii? Este un loc special pentru tine sau doar unul descoperit intamplator? Ai “pandit” momentul sau a fost pur si simplu o conjuncture favorabila?
C.N. Așa cum spuneam la început, îmi place să mă plimb și îmi plac ieșirile nocturne, mai ales. Ies ori de câte ori am ocazia, mai ales seara, deoarece în timpul zilei, nu-mi permite timpul. Aparatul este nelipsit, atunci când ies. “My trusty companion”, cum îmi place să-i spun. 🙂
Nu este nici un loc special și nici unul descoperit întâmplător. Fotografia a fost făcută pe faleza Dunării, una din locațiile mele preferate din Brăila. A fost o noapte cu ceva ceață și am zis să ies, să-mi încerc norocul. Am sperat să prind câteva cadre drăguțe iar unul dintre ele a fost acesta. Deci, putem spune că a fost o conjunctură favorabilă. 🙂
Rep. Cu ce aparat si cu ceobiectiv a fostfacuta?
C.N. :Fotografia a fost realizată cu Pentax K1 + HD Pentax-D FA* 70-200mm F2.8 ED DC AW.
Rep. Multi membri ai grupului sunt curiosi sa afle ce setari ai folosit. Ai fi de accord sa ne impartasesti aceste setari ?
C.N. Sigur. Am avut F2.8, 1/1, iso 200, distanța focală de 200mm. Trasă de pe trepied, cu remote, dacă țin bine minte.
Rep. As indrazni si mai mult si as intreba de prelucrare aulterioara a fotografiei…
C.N. Prelucrarea a fost facută în Snapseed. Știu, știu, unii mă vor certa că (încă) editez în Snapseed. :)) Eu, personal, îl consider un tool foarte util și puternic (nu aruncați cu pietre) atunci când nu ai la îndemână sau nu ai acces la PC, pentru Lightroom sau Photoshop. Bineînțeles că nu se compară cu acestea, pe care le folosesc în egală măsură însă părerea mea este că își face treaba foarte bine, atunci când nu ai acces la altceva sau, pur și simplu nu ai chef să stai să editezi la PC (eu unul mai am și momente de genul acesta).
Pentru această fotografie, am umblat foarte puțin la balansul de alb, la saturație, sharpness, contrast și.. cam atât.
Rep. Investesti mult pentru aceasta pasiune, fotografia?
C.N. Da, pot spune că investesc mult în fotografie. Atât financiar cât și ca timp petrecut. În măsura în care îmi permite bugetul, încerc să-mi completez trusa foto cu lucrurile care îmi lipsesc sau de care am nevoie. Dacă o iei în serios și te prinde, este o pasiune costisitoare, mai ales atunci când nici nu ai un profit, din asta.
Încerc să mă perfecționez în permanență, citind sau urmărind diverse tutoriale. În măsura timpului pe care îl am, mi-ar plăcea să ajung și la workshop-uri, în viitorul apropiat mai ales că îmi place relaționarea cu oamenii dar și pentru că le consider utile deși am auzit sau văzut multe dispute pe tema asta.
Rep. In reusita unei fotografii, ce crezi ca ar conta in proportia cea mai mare :aparatul utilizat, obiectivul sau priceperea fotografului in a allege locul, momentul, setarile potrivite ale aparatului…..?
C.N. Consider că fotograful joacă cel mai important rol, în reușita unei fotografii. Așa cum am văzut sau cum s-a demonstrat, de nenumărate ori, se pot realiza fotografii extraordinare și cu aparatură low-budget. Este foarte adevărat, însă, că și aparatura din dotare te poate ajuta în realizarea unei fotografii, în funcție de complexitatea subiectului, de momentul zilei sau de locul ales.
Rep. Tot se discuta despre respectarea regulilor in fotografie. Esti adeptul acastor reguli ?
C.N. Nu sunt un adept al mult discutatelor reguli, în fotografie. Bineințeles că țin cont (și) de ele, însă de multe ori, mi le creez singur. Consider că dacă mie îmi place ceea ce văd la final, dacă îmi bucură privirea, ar trebui sa placă și altora sau cel puțin așa sper. Este adevărat și sunt conștient că nu poți mulțumi pe toata lumea și nici nu mi-aș dori așa ceva, însă dacă măcar unei singure persoane i-a placut fotografia mea și imi spune, spre exemplu “Frumos, îmi place ceea ce transmite”, consider că scopul meu a fost atins.
Rep. Cateva ganduri pentru Conasi ?
C.N. Dacă țin bine minte, cel care m-a introdus pe grup a fost Conașul Arșinel Luca, un tip extraordinar și un fotograf foarte bun, pe care îl apreciez, pe care am avut ocazia să îl cunosc personal și căruia îi mulțumesc, pe această cale.
Despre restul Conașilor.. ce să zic decât că am avut ocazia să dau de oameni frumoși, sfătuitori, deși nu sunt de foarte mult timp pe grup. Ceea ce mi-a plăcut, sincer, cel mai mult, este că nu am văzut sau nu am avut parte de “hater-eala” cu care m-am obișnuit pe alte grupuri și ăsta nu poate fi decât un lucru bun. Cu unii m-am și împrietenit în mediul virtual și sper ca pe viitor, de ce nu, să am ocazia să îi cunosc și personal. Consider că avem ce învăța, unii de la alții.
Mulțumesc tuturor Conașilor, pentru aprecieri, le doresc lumină bună și fotografii cât mai reușite!
Articol semnat de: Angela Codrina Bocse
O zi buna sa aveti foarte frumoase fotografiile salutari.Braila..
Fotografii superbe Multumesc!!