Selectați Pagina

Fotografi Celebri – Iosif Berman

Fotografi Celebri – Iosif Berman

     Iosif Berman, nascut in data de 17 ianuarie 1890, Burdujeni, Județul Dorohoi si moare in data de  17 septembrie 1941)

A lucrat ca fotoreporter alături de jurnaliștii Brunea Fox și Geo Bogza. A fost fotograf de teren al sociologului Dimitrie Gusti și fotograful oficial al Curții Regale

rsz foto 2 iosif berman

“Nu se cunosc împrejurările în care Berman a învățat tehnica fotografică, dar se pare că îi vizita destul de des pe fotografii din Cernăuți, după cum notează fiica sa, Eliza. În anul 1911, merge la București și participă la un concurs pentru ocuparea postului de fotograf, concurs organizat de M.E Papamihalopol, proprietarul revistei „Gazeta ilustrată”. “Bineînțeles, Berman a fost clasat primul, iar Papamihalopol l-a angajat ca reporter fotograf ” nota St. Ignat”

https://ro.wikipedia.org/wiki/Iosif_Berman

Iosif Berman Marele cutremur din anul 1940

Atașat ca reporter-fotograf unui regiment în timpul Primului Război Mondial, Berman a fost surprins la Odessa de Revoluția Rusă. A ajuns în nordul Caucazului, la Novorosiisk, a întâlnit-o pe viitoarea lui soție, Raisa, s-a căsătorit și tot aici i s-a născut primul copil: o fetiță, Luiza. Din cauza mișcărilor revoluționare ruse este nevoit să se stabilească la Constantinopol în perioada 1920 – 1923 unde a lucrat în calitate de corespondent-fotoreporter pentru mai multe ziare române și străine. În perioada 1925-1938, Berman este fotoreporterul ziarelor Adevărul și Dimineața colaborând în același timp și la “Sportul”.

Iosif Berman Inchisoarea Vacaresti Croitorasii cei viteji

Este important de știut că Berman a lucrat ca fotoreporter corespondent pentru agențiile de presă Associated Press și Scandinavian Newspaper Press. De altfel, înmormântarea sa (în octombrie 1941) a putut fi organizată în condiții decente datorită unui cec expediat de redacția „New York Times”.

În anul 1946, Sindicatul Ziariștilor a instituit, în memoria sa, Premiul „Iosif Berman” pentru cel mai bun reportaj fotografic.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Iosif_Berman

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!