Selectați pagina

Fotografi Celebri – Costică Acsinte

Fotografi Celebri – Costică Acsinte

   Constantin C. Axinte s-a născut la data de 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița

Devine cunoscut sub pseudonimul Costică Acsinte, acesta regăsindu-se pe reversul multora dintre fotografiile sale.

Termină clasa a V-a în Perieți, fiind un elev mediocru.

ca 20140116 006

Portret de grup                                                             Sursă foto: colectiacosticaacsinte.eu

Odată cu începerea Primului Război Mondial, Costică Acsinte se înrolează voluntar ca fotograf de război, developând atât fotografiile sale cât și pe cele ale piloților și observatorilor aerieni români, francezi sau în unele cazuri, ruși din grupurile 1 și 3 Aviație. A făcut parte din Secția foto a Escadrilei 1 Aviație.

    Printre cei fotografiați se regăsesc: Regele FerdinandRegina MariaPrințul CarolGeneralul Berthelot sau Generalul Eremia Grigorescu

media 160431601969130500

www.acsinte100.ro

În 1930 deschide un studio foto în centrul orașului, numit „Foto Splendid Acsinte“, pînă în 1950 folosind plăci de sticlă (cu precădere Agfa) pentru ca ulterior să treacă pe planfilm și film de 35mm și 120mm.

După 1960, Costică Acsinte continuă să fotografieze în împrejurimile Sloboziei, în special în satul Grivița, deplasându-se foarte des pe bicicletă.

Costică Acsinte a lăsat în urma sa un număr de aproximativ 5000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, un număr mult mai mic de planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice – multe dintre ele aflate la familiile persoanelor ce au fost fotografiate de către Acsinte. Majoritatea printurilor poartă pe verso ștampila studio-ului „Foto Splendid Acsinte“.

În anul 2013 a fost inițiat un proiect de digitizare al operei fotografului, actualmente în domeniul public, cursul acestuia putînd fi monitorizat pe site-ul dedicat proiectului. 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Costică_Acsinte

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!