Selectați Pagina

Floarea de nufar

Floarea de nufar

   Foto: Comsa Bogdan

     Nuferii sunt plante acvatice care fac parte din familia Nymphaeaceae, care sunt răspândite pe toate continentele în afară de Antarctica și cuprind cca. 40 de specii.

    Nuferii sunt plante perene (uneori putând fi și plante anuale) care trăiesc în bălți, lacuri, ape curgătoare. Ele au tulpini lungi (rizomi) înfipte în mâl. Frunzele lor se pot clasifica în două tipuri: un tip de frunze subacvatice și frunzele plutitoare de la suprafața apei cu camere cu aer, în formă de inimă și cu un pețiol lung. Florile sunt frecvent aromate și au petalele de culori diferite așezate pe mai multe rânduri.

Bgs Zsolt resize

Foto: Bgs Zsolt

Monica Pirvulescu resize

Foto: Monica Pîrvulescu

    Pictorul impresionist francez Claude Monet a făcut o adevărată obsesie pentru nufăr, pe care l-a pictat în 60 de tablouri. Nufărul are și legături simbolice cu nimfele din mitologia greacă. Nimfele erau fiicele lui Zeus, fecioare de o frumusețe seducătoare, de care se îndrăgosteau atât zeii, cât și eroii umani. Cea mai cunoscută nimfă a fost Euridice, iubita lui Orfeu.

Magdalena Rujoiu resize

Foto: Magdalena Rujoiu

Daniel Balaj resize

Foto: Daniel Balaj

    Cele mai cunoscute specii de nuferi sunt Rose Arey, cu flori roz, Comanche, cu flori care își schimbă culoarea de la galben la bronz și Hermine, una dintre cele mai mici flori. Frunzele nuferilor sunt de mari dimensiuni și ajung până la 30 – 40 cm în diametru. Frunzele nuferilor acoperă o mare parte din suprafața apei aflată în jurul florii. Ele mai mai multe roluri: reduc extinderea algelor, sunt o bună ascunzătoare pentru pești și un refugiu excelent pentru broaște și lăcuste sau alte insecte.

Carmen Murgu resize

Foto: Carmen Murgu

 

Cardeius Adi resize

Foto: Cardeius Adi

   O poveste din Dakota spune despre apariția nufărului că odată, din cerurile nopții a coborât Fecioara din stele, cu gând să trăiască de atunci înainte alături de oameni. Tatăl și-a trimis fiul împreună cu Fecioara din stele la un înțelept care locuia peste lac pentru a-i cere acestuia cuvinte povățuitoare. Dar pe când traversau apa, barca tânărului s-a lovit de un buștean, Fecioara din stele a căzut în apă și s-a înecat. Dimineața, pe acel loc a apărut prima floare de nufăr.

Selin Barbulescu resize

Foto: Selin Barbulescu

Flaviu Negru resize

Foto: Flaviu Negru

  Deși părțile vizibile la suprafața apei sunt doar floarea și frunzele, nuferii au o tulpină lungă, care crește înfiptă în mal, sub apă.

Nuferii au nevoie de soare abundent pentru a crește și a se dezvolta bine, cel putin șase ore pe zi de soare direct, aceasta fiind și explicația cea mai importanta pentru faptul că ele sunt îndepărtate de mal. Fiind departe de mal, sălciile sau alte tipuri de vegetație de la mal nu le pot umbri.

Tiberiu Eduard resize

Foto: Tiberiu Eduard

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!