Selectați pagina

Desoperim Natura Prin Fotografie, astazi intalnim Sarpele de Apa!

Desoperim Natura Prin Fotografie, astazi intalnim Sarpele de Apa!

    Șarpele de apă (Natrix tessellata) este un șarpe neveninos din familia colubride (Colubridae) răspândit în Europa de sud, centrală, Peninsula Balcanică, Asia Mică, Asia centrală, până la Golful Persic și lacul Balhaș.

Este răspândit și în România și Republica Moldova. În România se găsește în toată țara, exceptând Moldova; predomină în Delta Dunării și în complexul Razelm. Are peste 1 m lungime, este zvelt, cu capul lung și îngust. Spatele este galben-cenușiu, cu un desen închis, alcătuit din cinci șiruri de pete pătrate cu aspect de tablă de șah.

DSC9468

Foto: Bajan Sorin

Adeseori pe ceafă se observă o pată în formă de V. Nu are pete deschise pe laturile capului. Abdomenul este alb-gălbui sau roșu-portocaliu, cu pete negre alternante.

DSC 0210

Foto: Bajan Sorin

Șarpele de apă este mai adaptat la mediul acvatic decât șarpele de casă și stă mai mult în apă, îndepărtându-se puțin de mal. A fost găsit până la 1000 m altitudine. Adesea pândește prada sub apă. Se hrănește cu broaște, mormoloci, tritoni și pești (guvizi, păstrăvi etc). Ponta este depusă în iunie-iulie și conține 5-25 de ouă albe, lungi, lipite unele de altele și îngropate la adâncime mică în sol afânat, frunzar, detritus, sub mușchi, paie putrede etc. https://ro.wikipedia.org/wiki/Șarpe_de_apă

DSC9277

Foto: Bajan Sorin

Creierul este protejat de o capsula craniana mica si osoasa.

Cand inghite hrana (aceasta fiind mai mare decat corpul sarpelui) ea este impinsa cu ajutorul mandibulei in gat prin miscari regulate, ajutandu-se de dentitia de pe margine cu varfurile indreptate inapoi.

Un articol de: Bajan Sorin

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!