Selectați Pagina

Descoperim Natura Prin Fotografie, astazi intalnim Sorecarul Comun!

Descoperim Natura Prin Fotografie, astazi intalnim Sorecarul Comun!

ŞORECAR COMUN (Buteo buteo)

     Pasăre răpitoare de talie medie spre mare. Sexele au coloritul general similar, dorsal fiind maroniu relativ uniform (cu pete albicioase la formele deschise). Ventral, coloritul variază foarte mult, de la exemplare cu colorit maroniu închis complet, până la exemplare foarte deschise (albe).

sorecar comun 5

Foto: Bajan Sorin

Pe piept au o dungă deschisă la culoare, ce se continuă și în partea mediană a aripii. Juvenilii au petele ventrale dispuse vertical. Dimensiunea femelelor este ușor mai mare. Lungimea corpului este de 48 – 56 de cm şi are o greutate medie de 525 – 1183 g. Anvergura aripilor este cuprinsă între 110 – 130 de cm. 

sorecar comun 1

Foto: Bajan Sorin

Principalele amenințări sunt reprezentate de distrugerea locurilor de amplasare a cuiburilor și deranjul în perioada sensibilă de cuibărit. Intervențiile forestiere vizează cel mai frecvent arborii maturi de dimensiuni mari – cei folosiți frecvent pentru amplasarea cuibului. Extragerea sistematică a acestora (adesea cu cuiburi deja construite) au un efect negativ sever asupra populației. De asemenea, intervențiile silvice în perioada sensibilă de cuibărit din apropierea zonei cuibului au ca efect părăsirea acestuia. Suplimentar, intensificarea agriculturii – în special prin creșterea monoculturilor și folosirea pesticidelor pentru distrugerea rozătoarelor pot duce la reducerea populației pe termen lung.

Un text preluat din: http://pasaridinromania.sor.ro/Sorecar-comun

Lasă un răspuns

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Partener recomandat!